Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Ο Αλ. Τσίπρας για το αποτέλεσμα της συνόδου όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία: / Αλέξης Τσίπρας: Μήνυμα ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλ. Τσίπρας για το αποτέλεσμα της συνόδου όσον αφορά τη Βόρεια Μακεδονία: / Αλέξης Τσίπρας: Μήνυμα ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Δεν έκρυψε την απογοήτευσή του ο Αλέξης Τσίπρας για τα αποτελέσματα της συνόδου σημειώνοντας ότι «η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ένα μήνυμα αδυναμίας και ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα». Τόνισε ότι «μερικές φορές οι ευρωπαϊκές αξίες είναι πιο ισχυρές στα Βαλκάνια απ' όσο στις Βρυξέλλες», για να υπογραμμίσει ότι «θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για το μέλλον και την ενότητα της Ευρώπης. Το οφείλουμε στους λαούς μας».

Ήδη μια μέρα νωρίτερα, ενόψει της συνόδου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμαινε ότι στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα δυτικά Βαλκάνια, το Συριακό και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο, για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, «κρίνεται η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυρώσεις, όχι μόνο λόγια για την Τουρκία

Ανεπαρκή όμως κρίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τις αποφάσεις της συνόδου όσον αφορά και το Συριακό και την αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας. Ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης χαρακτήρισε (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) «ένα μικρό θετικό βήμα» μετά από μια περίοδο ακινησίας τη στάση της Ε.Ε., όμως και ανεπαρκή. «Χρειάζεται όχι μόνο λόγια, αλλά έργα και συγκεκριμένα κυρώσεις, να εξειδικευτούν και να αρχίσουν να εφαρμόζονται οι κυρώσεις (οικονομικού χαρακτήρα) που αποφασίστηκαν ως πλαίσιο, ως εργαλείο τον Ιούνιο από τους 28 μετά την επιμονή και άριστη συνεργασία της κυβέρνησης Τσίπρα με την ηγεσία Αναστασιάδη», για να χαρακτηρίσει τελικά ως «πολιτικό νάνο» τα 28 κράτη - μέλη της Ε.Ε. στα θέματα της Συρίας.

Κριτική στην κυβερνητική αδράνεια

Ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος άσκησε κριτική (ΕΡΑ) στην αδράνεια της κυβέρνησης να αξιοποιήσει αποτελεσματικά αυτή τη σημαντική διπλωματική νίκη που είχε πετύχει ο Αλ. Τσίπρας, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση του πρωθυπουργού για την ανάγκη σχεδιασμού Plan Β για την περίπτωση αύξησης των προσφυγικών ροών από τη Συρία ως πλήρη ομολογία της αναλήθειας του κυβερνητικού ισχυρισμού ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει μεταναστευτικό πρόβλημα και όχι προσφυγικό.

Κατέρρευσε το αφήγημα της Ν.Δ.

Για λογική της αδράνειας κατηγόρησε την κυβέρνηση και η Μ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία επισήμανε επιπλέον (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5 ) ότι «έχουμε άλλη μία κατάρρευση του προεκλογικού αφηγήματος της Ν.Δ. μετά την απίστευτη πατριδοκαπηλία και τον λαϊκισμό με τη Συνθήκη των Πρεσπών, που τώρα επίσημα ο κ. Μητσοτάκης την υποστηρίζει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL