Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C25.1°C
4 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.4°C19.6°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.9°C22.3°C
3 BF 26%
Η Γαλλία επέμεινε μέρχι τέλους στο "φρένο" προς τη Βόρεια Μακεδονία / Αντίδραση Γιούνκερ: "Ιστορικό λάθος"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Γαλλία επέμεινε μέρχι τέλους στο "φρένο" προς τη Βόρεια Μακεδονία / Αντίδραση Γιούνκερ: "Ιστορικό λάθος"

Απόλυτα διχασμένη εμφανίστηκε η Ε.Ε. στο ζήτημα της διεύρυνσης, αφού δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών, όχι μόνο σε ό,τι αφορά την άμεση έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Β. Μακεδονία και Αλβανία, αλλά ούτε για μελλοντική λήψη απόφασης.

“Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της διεύρυνσης πριν από τη σύνοδο κορυφής Ε.Ε. - δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ τον Μάιο του 2020”. Αυτή ήταν η μόνη φράση στην οποία συμφώνησαν όλα τα κράτη - μέλη και επομένως μπήκε στα τελικά συμπεράσματα της συνόδου.

“Πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος” δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εμφανώς συγκινημένος, αφού ήταν η τελευταία σύνοδος κορυφής στην οποία συμμετείχε. Χρησιμοποιώντας, μάλιστα, ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα, προειδοποίησε: "Εάν η Ε.Ε. θέλει να τη σέβονται, πρέπει να κρατάει τις υποσχέσεις της".

Για “λάθος” έκανε λόγο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στέλνοντας μήνυμα σε Σκόπια και Τίρανα ότι δεν είναι δική τους ευθύνη η αρνητική εξέλιξη και να μην τα “παρατήσουν”. Αναφερόμενος στην πρόοδο που έχουν σημειώσει οι δύο χώρες, τόνισε  ότι η έκθεση της Επιτροπή, ήταν “σαφής” πως έκαναν “ό,τι τους ζητήθηκε” και χαρακτήρισε τη Συμφωνία των Πρεσπών “αληθινά σπουδαίο επίτευγμα”.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι “27” δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε ομοφωνία αναφορικά με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία και γι’ αυτό η συζήτηση συνεχίστηκε εκτάκτως χθες το πρωί. Γαλλία, Δανία και Ολλανδία, όμως, επέμειναν στην αρχική τους θέση και αρνήθηκαν να ανάψουν το πράσινο φως σε Σκόπια και Τίρανα, ενώ ταυτόχρονα θέλησαν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο να μπει στα συμπεράσματα νέα “υπόσχεση” για το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι η Γαλλία έχει ζητήσει να υπάρξει αναθεώρηση της διαδικασίας εισδοχής νέων κρατών - μελών, την οποία χαρακτηρίζει «αναποτελεσματική» και «απογοητευτική».

Χωρίς πρόοδο για το δημοσιονομικό πλαίσιο

Χωρίς καμία απολύτως πρόοδο ολοκληρώθηκε η πρώτη συζήτηση σε επίπεδο ηγετών για τον επόμενο επταετή προϋπολογισμό της Ε.Ε., με την απόσταση μεταξύ του “πλούσιου Βορρά” και φτωχότερων κρατών - μελών να παραμένει μεγάλη.

Στόχος ήταν στη χθεσινή συνεδρίαση να υπάρξει συμφωνία τουλάχιστον για το ύψος του προϋπολoγισμού, προκειμένου να προχωρήσουν οι συνομιλίες στο επόμενο στάδιο, δηλαδή στην κατανομή των κονδυλίων μεταξύ των διαφόρων τομέων πολιτικής.

“Ήταν μια συζήτηση στην οποία εκφράστηκαν οι διαφορετικές απόψεις που ήταν ήδη γνωστές. Δεν συμφωνήθηκαν κατευθυντήριες γραμμές, δεν έγινε τίποτα” σχολίασε χθες ο Ζ.Κ. Γιούνκερ σημειώνοντας πως δεν θεωρεί πλέον πιθανό να βρεθεί συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου, κάτι που, όπως είπε, θα έχει επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως το Erasmus και τα προγράμματα έρευνας.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι τα κράτη - μέλη να δεσμεύσουν περίπου το 1,14% του κοινοτικού ΑΕΠ στον κοινό προϋπολογισμό, ενώ οι χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο  θέλουν να περιορίσουν το όριο αυτό στο 1%.

Η Φινλανδία, η οποία ασκεί την προεδρία της Ε.Ε., κατέθεσε δική της πρόταση για 1,03% έως 1,08% του κοινοτικού ΑΕΠ, με την οποία όμως δεν συμφωνούν ούτε οι μεν ούτε οι δε.

Γενικόλογη στήριξη στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου

Χωρίς δεσμεύσεις για το προσφυγικό

* Προτροπές στην Άγκυρα να τερματίσει την επίθεση στη Συρία * Δηκτικός ο Ντ. Τουσκ, τόνισε πως η συμφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός στη Συρία δεν ήταν 'εκεχειρία', αλλά 'απαίτηση συνθηκολόγησης'... * Πρωτοβουλία Μακρόν - Μέρκελ - Τζόνσον για συνάντηση με τον Ερντογάν

Χωρίς σαφείς δεσμεύσεις, αλλά με μια γενικόλογη αναφορά σε “στήριξη” των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, ανταποκρίθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στις κυβερνητικές επιδιώξεις για περαιτέρω χρηματοδότηση προς την Τουρκία με απώτερο στόχο τη συγκράτηση των ροών. Συγκεκριμένα, σημειώνεται στα συμπεράσματα: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη στις προσπάθειές της για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της σοβαρής ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης υπό το πρίσμα των μεταβαλλόμενων αναγκών, μεταξύ άλλων μέσω της στήριξης των κρατών - μελών που αντιμετωπίζουν τις πλέον σοβαρές προκλήσεις σε ό,τι αφορά τις μεταναστευτικές ροές στην ανατολική Μεσόγειο”.

Αλληλεγγύη στην Κύπρο

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, οι ηγέτες της Ε.Ε. προσυπέγραψαν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 14ης Οκτωβρίου 2019 σχετικά με τις παράνομες δραστηριότητες γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και επιβεβαίωσαν την “αλληλεγγύη” τους προς την Κύπρο. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας ότι πρόκειται για “μια εξέλιξη μέσα στα πλαίσια του διπλωματικού αγώνα προκειμένου να αναχαιτίσουμε τις τουρκικές προκλήσεις”.

Προτροπές

Αναφορικά με την τουρκική επέμβαση στη βορειοανατολική Συρία οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέγραψαν την αναστολή της στρατιωτικής επιχείρησης, προτρέποντας ταυτόχρονα την Άγκυρα να αποσύρει τα στρατεύματά της.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την ανακοίνωση που έκαναν οι ΗΠΑ και η Τουρκία για την παύση όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Παροτρύνει εκ νέου την Τουρκία να τερματίσει τη στρατιωτική της δράση και να αποσύρει τις δυνάμεις της» αναφέρουν τα συμπεράσματα που υιοθετήθηκαν από τους ηγέτες.

Ερωτηθείς για το ζήτημα της Τουρκίας στη χθεσινή, τελευταία του συνέντευξη Τύπου, ο Ντ. Τουσκ σημείωσε ότι δεν θέλει να προσθέσει περαιτέρω “ένταση” στις σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας, ωστόσο η συμφωνία Τουρκίας - ΗΠΑ για κατάπαυση πυρός στη Συρία,δεν ήταν “εκεχειρία”, αλλά “απαίτηση συνθηκολόγησης”.

Πρωτοβουλία

Εξάλλου ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε χθες μια «κοινή πρωτοβουλία» με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μπόρις Τζόνσον για να συναντηθεί με τον "Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν" σχετικά με το εν λόγω θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL