Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων

Eurokinissi

Ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας - Θα επιδιώξει τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία

Την ανάληψη πρωτοβουλίας στη διακομματική επιτροπή για την ψήφο των αποδήμων, για τη σύνθεση των θέσεων όσων πολιτικών δυνάμεων αντιλαμβάνονται ότι δεν πρέπει να υπάρξει αλλοίωση του εκλογικού συστήματος, θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανακοίνωσε η Πολιτική Γραμματεία στη χθεσινή συνεδρίασή της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανοικτός και επιδιώκει να υπάρξει λύση, στη βάση όμως της συνταγματικής κατοχύρωσης μέσω της αναθεώρησης του άρθρου 54 του συντάγματος, δηλαδή με τη διασφάλιση ότι τα όποια «φίλτρα» που θα εξασφαλίζουν τη μη αλλοίωση του αποτελέσματος θα είναι κατοχυρωμένα συνταγματικά. Όπως προκύπτει από την ανακοίνωση της Π.Γ., η πρωτοβουλία για σύνθεση που θα αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ αφορά το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ «πετάει το μπαλάκι» στη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. να μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος.

Ειδικότερα στην ανακοίνωση της Π.Γ. αναφέρεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το πρώτο και μέχρι στιγμής το μοναδικό κόμμα που έχει καταθέσει πλήρη, αναλυτική πρόταση νόμου και σχετική πρόταση στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης ώστε να κατοχυρωθεί πλήρως το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Η πρόταση αυτή σέβεται τη δημοκρατική αρχή και λαμβάνει υπόψη πλήρως την ευρωπαϊκή και διεθνή εμπειρία».

Προσθέτει ότι «μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί στον δημόσιο διάλογο δύο διαφορετικές αντιλήψεις: η πρώτη, της Ν.Δ., στην οποία προσχώρησε και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. ανατρέποντας την πάγια θέση του, δεν λαμβάνει καθόλου υπόψη την ευρωπαϊκή πρακτική χωρών με μεγάλη διασπορά, όπως η Ελλάδα, ώστε να αποφεύγεται η αλλοίωση του εκλογικού σώματος».

«Η δεύτερη αντίληψη», υπογραμμίζεται, «αναγνωρίζει το δικαίωμα της ψήφου των αποδήμων, ρυθμίζοντάς το όμως στο πλαίσιο συστήματος αντιπροσώπευσης με δύο τρόπους: είτε με ξεχωριστές εκλογές όπου οι ίδιοι οι απόδημοι εκλέγουν τους εκπροσώπους τους σε αυτοτελείς εκλογικές περιφέρειες (πρόταση ΣΥΡΙΖΑ) είτε θέτοντας προϋποθέσεις για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος (προτάσεις ΚΚΕ και ΜέΡΑ25)».

Κατόπιν αυτών, σημειώνεται ότι «επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από σαράντα χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή την κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική».

«Ευελπιστούμε τέλος ότι τόσο η Ν.Δ. όσο και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., στον βαθμό που αληθινά επιθυμούν τη συναίνεση και την ψήφιση νόμου με 300 βουλευτές, θα μετακινηθούν από τη θέση τους που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος. Γιατί στις δημοκρατίες το εκλογικό σώμα είναι αυτό που έχει το δικαίωμα να αλλάζει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση το εκλογικό σώμα» καταλήγει η ανακοίνωση της Π.Γ.

Επόμενη στάση της εκστρατείας η Κρήτη

Πέραν της ψήφου των αποδήμων, που ήταν το κεντρικό ζήτημα που τέθηκε επί τάπητος στη συνεδρίαση, συζητήθηκαν μεταξύ άλλων και τα θέματα της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών.

Μετά την άκρως επιτυχημένη πρώτη, διήμερη περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Αχαΐα, με την οποία εγκαινιάστηκε η εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την κοινωνία, επόμενη στάση είναι η Κρήτη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα «οργώσει» τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη τους τέσσερις νομούς της Κρήτης με τον ίδιο σκοπό, να απευθύνει πλατύ κάλεσμα στον κόσμο να «πάρει τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια του» για τη συμπόρευση χιλιάδων συμπολιτών μας για μια διαφορετική, προοδευτική πορεία για τη χώρα απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης της Ν.Δ.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις