Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ιστορικό λάθος

Το μόνο που έλειπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια ακόμη κρίση αξιοπιστίας. Αλλά κι αυτό το κατάφερε σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής κάνοντας το ιστορικό λάθος

Το μόνο που έλειπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν μια ακόμη κρίση αξιοπιστίας. Αλλά κι αυτό το κατάφερε σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής κάνοντας το ιστορικό λάθος -όπως το χαρακτήρισε ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και όχι μόνο- να αθετήσει την υπόσχεσή της στη Βόρεια Μακεδονία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Το βέτο το έβαλε ο Γάλλος Πρόεδρος -και έχει λίγη σημασία το γιατί, αν φοβήθηκε τη γαλλική Ακροδεξιά ή αν παζάρευε κάποιο αντάλλαγμα από τη Μέρκελ. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η Ε.Ε. έστειλε το μήνυμα πως ο λόγος της είναι συμβόλαιο.

Χρόνια τώρα οι ηγεσίες της Ε.Ε. επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους προς τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, τις πιέζουν για μεταρρυθμίσεις, τους υπόσχονται ένα λαμπρό μέλλον εντός του “κοινού μας σπιτιού” και... δυσανασχετούν για την όποια αύξηση της τουρκικής, κινεζικής ή ρωσικής επιρροής σ’ αυτές. Ειδικά στην περίπτωση της Βόρειας Μακεδονίας, κάθε Ευρωπαίος ηγέτης που σεβόταν τον εαυτό του έσπευδε την προηγούμενη χρονιά στα Σκόπια για να πείσει πολίτες και βουλευτές να απαρνηθούν το συνταγματικό όνομα της χώρας τους με αντάλλαγμα την ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

Η κυβέρνηση Ζάεφ τόλμησε να κάνει την υπέρβαση, υπέγραψε την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών και ανταμείφθηκε με ένα... ιστορικό λάθος. Οποία ειρωνεία. Επ’ αυτού μέχρι και οι ΗΠΑ του Τραμπ αποδείχθηκαν πιο αξιόπιστες από την Ε.Ε.

Η απογοήτευση στα Σκόπια είναι μεγάλη -και ίσως αποδειχθεί κακός σύμβουλος και για τις γειτονικές μας σχέσεις. Εκτός εάν εισακουστεί ο -ψύχραιμος- Πρόεδρος της γείτονος, που επιμένει ότι “θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε”.

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

«Ο Μητσοτάκης απογείωσε την οικονομία». Σοβαρά τώρα;

Τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2020 δείχνουν ύφεση 0,6%. Τα συστημικά ΜΜΕ εξαφάνισαν, φυσικά, την ύφεση. Και ο Σταϊκούρας δήλωσε αισιόδοξος για την υφεσιακή επίδραση του λοκντάουν. Μόνο που το πρώτο τρίμηνο του 2020 ελάχιστα έχουν να κάνουν με το λοκντάουν, που εφαρμόστηκε μόλις το τελευταίο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο