Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Οι αρωγοί και οι αδιάφοροι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι αρωγοί και οι αδιάφοροι

Μπροστά στην τεράστια προσπάθεια που χρειάστηκε για τον “τετραγωνισμό του κύκλου” στην περίπτωση της συμφωνίας για το Brexit, μπροστά στις βόμβες που ρίχνει ο Ερντογάν στη βόρεια Συρία, μπροστά στον φόβο για μια επανάληψη της προσφυγικής κρίσης του 2015, η συζήτηση για τη διεύρυνση των δυτικών Βαλκανίων στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. πέρασε από τα μέσα ενημέρωσης της ηπείρου στα ψιλά.

Όχι όμως κι από τις άμεσα ενδιαφερόμενες χώρες, τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, που βλέπουν την υπόσχεση της Ε.Ε. να τους δώσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων -και δη με τη βούλα της Κομισιόν- να αθετείται ή έστω να αναβάλλεται επ’ αόριστον. Και παρακολουθούν με άγρυπνο μάτι τι κάνει ο καθένας από τους συμμάχους τους.

Είδαν, λοιπόν, τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αναγγέλλει χλιαρά -στο τέλος των δηλώσεών του κατά την προσέλευσή του στη σύνοδο κορυφής- ότι η Ελλάδα είναι “πυλώνας και άγκυρα σταθερότητας” στην περιοχή και γενικώς είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων, εάν κάνουν τα μαθήματά τους.

Λίγες ώρες νωρίτερα, όμως, είδαν τη Γερμανίδα καγκελάριο να ενημερώνει το Κοινοβούλιό της για τη στάση που θα κρατήσει στη σύνοδο. Κι εκεί είπε η Μέρκελ ότι η Ευρώπη πρέπει να τηρεί τις υποσχέσεις της, ότι θα δώσει μάχη για να τηρηθούν, αν και θεωρεί ότι η πιθανότητα να υπάρξει ομόφωνη απόφαση στη σύνοδο είναι μικρή. “Είμαι πεπεισμένη ότι αξίζει να προσφέρουμε την ευρωπαϊκή προοπτική στη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, η Γερμανία νιώθει ιδιαίτερα συνδεδεμένη με τα δυτικά Βαλκάνια και θέλει να τα συνδέσει με την Ε.Ε.” τόνισε, προσθέτοντας ότι προσπαθεί να ρίξει γέφυρες προς τους εταίρους εκείνους που έχουν ενστάσεις.

Η Γαλλία μπορεί να επιμείνει για καιρό ακόμη στις ενστάσεις της -άλλωστε είναι η μόνη που έχει ενστάσεις για τη Βόρεια Μακεδονία, ενώ υπάρχουν περισσότερες χώρες που έχουν ενστάσεις για την Αλβανία. Αυτό που θα μείνει ως αίσθηση στα Σκόπια, όμως, είναι ότι το Βερολίνο έδωσε μάχη γι' αυτά, ενώ η Αθήνα περιορίστηκε σε μια χλιαρή υπεράσπιση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL