Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον κόσμο του δημιουργούν το όραμα για τη μεταμνημονιακή εποχή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τον κόσμο του δημιουργούν το όραμα για τη μεταμνημονιακή εποχή

Της Κατερίνας Μενεγάτου

Τα πολιτικά πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πρώτη μετά από πολλά χρόνια διακυβέρνηση της χώρας από την Αριστερά, αλλά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν από τους πολίτες που επέλεξαν το κόμμα της Αριστεράς να κυβερνήσει τη χώρα, τα λάθη, τις αστοχίες, τις συμπεριφορές που πλήγωσαν, καθώς δεν υπήρχε αντιστοίχηση με τη φυσιογνωμία της Αριστεράς, τα προβλήματα της κοινωνίας που θα μπορούσαν να λυθούν και δεν λύθηκαν, τα έργα σε θεσμικό και κυβερνητικό επίπεδο που έμειναν ανολοκλήρωτα, κ.α.  

Η ευκαιρία που δίνεται στην παρούσα χρονική συγκυρία και ύστερα από την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές είναι μοναδική! Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξαναβρεί τα πατήματα στην επικοινωνία  με τον κόσμο του. Επικοινωνία που ήταν ελλιπής, ενόσω βρισκόταν στην κυβέρνηση και ήταν υπό το βάρος των μεγάλων και κρίσιμων ευθυνών για να απαγκιστρωθεί η χώρα από το γόρδιο δεσμό των μνημονίων.

Τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γνωρίσει τον κόσμο του. Να μάθει γιατί τον εμπιστεύτηκαν και εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται στο τιμόνι διακυβέρνησης της χώρας. Τώρα,  ο κόσμος μπορεί να γνωρίσει γιατί επελέγησαν τρόποι αντιμετώπισης προβλημάτων που δεν τον ικανοποίησαν, ή εκ των υστέρων κρίθηκαν ανεπαρκείς, γιατί υπήρξαν ολιγωρίες, αναποτελεσματικότητα και ενίοτε κακοί χειρισμοί.

Ο διάλογος αυτός αποβαίνει ευεργετικός, καθώς ενισχύει την απαραίτητη αμφίδρομη σχέση μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ – πολιτών, σε μία από τις πλέον κρίσιμες καμπές της ιστορίας του Αριστεράς και της Ελλάδας. Οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να αρθρώσουν λόγο, να ασκήσουν κριτική και να θέσουν τα αιτήματα τους για το μέλλον που θέλουν να ζήσουν στη χώρα τους. Πλούσιο υλικό που το κόμμα της Αριστεράς μαζί με τον κόσμο του μπορεί να συνθέσει και να δημιουργήσει το νέο όραμα για τον τόπο με πρωταγωνιστές-κοινωνούς τους πολίτες που εξακολουθούν να τον εμπιστεύονται στο τιμόνι της διακυβέρνησης του τόπου.

Να χαράξει στην μεταμνημονιακή εποχή, τις πολιτικές που χρειάζονται για την βαθιά και ουσιαστική ανασυγκρότηση της χώρας, να εκσυγχρονίσει το κράτος, να σταθεί δίπλα στις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου και στην υγιή επιχειρηματικότητα. Να προστατεύσει τον κόσμο της εργασίας, να δώσει νέα πνοή στην εκπαίδευση και την παιδεία, να διαφυλάξει τα όνειρα των νέων και να προφυλάξει την τρίτη ηλικία από κινδύνους που διατρέχει να μη μπορεί να αντιμετωπίσει ή να διαχειριστεί προβλήματα υγείας και περίθαλψης.

Η Δεξιά επανέκαμψε στη χώρα, δείχνοντας από τους πρώτους κιόλας μήνες της διακυβέρνησης της, την απόλυτη ταύτιση της με τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, λαμβάνοντας μέτρα και προβαίνοντας σε νομοθετικές πρωτοβουλίες που τα ευνοούν προκλητικά, όπως πρόσφατα, η μη υποχρέωση υποβολής πόθεν έσχες από τους ιδιοκτήτες ΜΜΕ.

Παράλληλα, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που εξήγγειλε ήταν ο αναπτυξιακός νόμος που δίνει γη και ύδωρ στους επιχειρηματίες για να επενδύσουν στη χώρα και επαναφέρει αντεργατικά μέτρα που υπέγραψε η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ τα πρώτα χρόνια των μνημονίων που κυβερνούσαν τη χώρα. Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ακραιφνής νεοφιλελεύθερη ΝΔ με έντονη ακροδεξιά απόχρωση στην πολιτική της, όπως π.χ η στάση της στο προσφυγικό που το βάφτισε μεταναστευτικό, χρειάζεται νέο Αριστερό- προοδευτικό όραμα προσαρμοσμένο στην εποχή που να θέτει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών ότι θα μπορέσει με το χρόνο να απελευθερωθεί από τα δεσμά των μνημονιακών πολιτικών που βούλιαξαν τη ζωή της, της στέρησαν την ελπίδα για το αύριο και την μετέτρεψαν σε εργαλείο στα χέρια των ισχυρών οικονομικών-πολιτικών συμφερόντων.  

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL