Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Γέφυρες για το προοδευτικό μέτωπο στην Ευρώπη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γέφυρες για το προοδευτικό μέτωπο στην Ευρώπη

Είναι δεδομένο ότι ο Αλ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να παίζουν κομβικό ρόλο στις διεργασίες στο προοδευτικό στρατόπεδο στην Ευρώπη παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται πια στη διακυβέρνηση.

Έτσι, την ώρα που η Κουμουνδούρου βλέπει με θετική έκπληξη την πολύ μεγάλη ανταπόκριση στο κάλεσμα για εγγραφές νέων μελών -περισσότερες από 4.000 αιτήσεις κατατέθηκαν τις πρώτες δώδεκα ώρες λειτουργίας του isyriza.gr-, ο πρόεδρος του κόμματος φοράει το... ευρωπαϊκό του κοστούμι μεταβαίνοντας στις Βρυξέλλες σε μια περίοδο που τα κρίσιμα μέτωπα πληθαίνουν.

Για διεύρυνση και Τουρκία με Γιούνκερ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται ήδη από χθες στις Βρυξέλλες, όπου είχε την ευκαιρία να συναντήσει τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κ. Γιούνκερ. Οι δυο... παλαιοί γνώριμοι από τα ταραγμένα χρόνια του 2015 και των κρίσιμων διαπραγματεύσεων συζήτησαν για αρκετή ώρα, με τον Αλ. Τσίπρα να τονίζει την ανάγκη να προχωρήσει η διαδικασία διεύρυνσης της Ε.Ε. επικεντρώνοντας στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Ψηλά στην ατζέντα ήταν φυσικά οι εξελίξεις σχετικά με την Τουρκία, η εισβολή στη βόρεια Συρία και οι σοβαροί γεωπολιτικοί και ανθρωπιστικοί κίνδυνοι που αυτή δημιουργεί, αλλά και οι παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Συζητήθηκαν ακόμη οι προκλήσεις για το μέλλον της Ευρωζώνης και η ανάγκη τολμηρών πολιτικών προς όφελος των κοινωνιών και της δημοκρατίας.

Συναντήσεις

Ο τέως πρωθυπουργός θα δώσει το "παρών" ως παρατηρητής στην προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και θα έχει συναντήσεις με τα προεδρεία των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων. Κάνει, έτσι, πράξη τον διακηρυγμένο στόχο ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ να αποτελέσουν τη "γέφυρα" μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων για την οικοδόμηση ενός κοινού μετώπου.

Οι άξονες της κοινής δράσης

Στο πλαίσιο των παρεμβάσεών του, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να θέσει τους άξονες για την κοινή δράση, το μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Θα τονίσει λοιπόν πως βασικοί στόχοι πρέπει να είναι: Μια κοινωνική Ευρώπη με αναχώματα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης, βιώσιμη ανάπτυξη και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης βάσει του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της Ε.Ε. υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας.

Παράλληλα αναμένεται να υπογραμμίσει πως η Ευρώπη οφείλει να πάρει γενναίες αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Στις 4 μ.μ. ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συμμετάσχει στο ετήσιο φόρουμ "State of Europe" που διοργανώνει το think tank "Friends of Europe".

Η επιστολή Στάνιτσεφ φέρνει σε δύσκολη θέση τη Γεννηματά

Το ζήτημα της ανάγκης να προχωρήσει η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας υπογραμμίζει και ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών Σ. Στάνιτσεφ, ο οποίος με επιστολή του προς τον Ντ. Τουσκ τον καλεί να καταβάλει μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών.

Επισημαίνοντας τις σημαντικές και δύσκολες προσπάθειες που κατέβαλαν οι "προοδευτικές ηγεσίες" των δυο κρατών, τονίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών χαρακτηρίζοντάς την "ιστορική". "Ήταν μια ζωντανή απόδειξη της αφοσίωσης των πολιτικών ηγεσιών τους (σ.σ.: Ελλάδα και Β. Μακεδονία) να γυρίσουν τη σελίδα της αντιπαράθεσης στην περιοχή και να οδηγήσουν τις χώρες αυτές σε μια νέα εποχή ευρωπαϊκής συνεργασίας, αλληλεγγύης και ειλικρινούς φιλίας" αναφέρει χαρακτηριστικά.

"Το ΕΣΚ, με επιστολή του προέδρου του Στάνισεφ προς τον Τουσκ, χαιρετίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών και την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας. Αύριο η Φώφη Γεννηματά θα πει Ναι η Όχι;' σχολίασε μέσω Twitter ο Δ. Παπαδημούλης.

Πράγματι, η επιστολή Στάνιτσεφ φέρνει την αρχηγό του ΚΙΝ.ΑΛΛ. σε δύσκολη θέση, αφού θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν συμφωνεί με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, εάν τάσσεται υπέρ της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. ή εάν τελικά η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν επιζήμια για την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι και ο Γ. Παπανδρέου τόνισε πως πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες ένταξης Β. Μακεδονίας και Αλβανίας.

Γ. Κατρούγκαλος κατά της κυβερνητικής "πολιτικής της αδράνειας"

Για πολιτική της αδράνειας κατηγορεί την κυβέρνηση ο Γ. Κατρούγκαλος αναφορικά με τη στάση της στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, το οποίο δεν κατέληξε σε απόφαση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Β. Μακεδονία και την Αλβανία. "Παρακολουθώντας παθητικά τις εξελίξεις η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε το πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο που αποκόμισε η χώρα από τη Συμφωνία των Πρεσπών για να διεκδικήσει δυναμικά την αναγνώριση του πρωταγωνιστικού της ρόλου στην περιοχή" ανέφερε.

Παράλληλα υπογράμμισε πως η αποδοχή ότι οι υποψηφιότητες Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας πρέπει να προχωρήσουν μαζί "αποδυνάμωσε τα σαφή επιχειρήματα υπέρ της πρώτης". Επισήμανε δε ότι η κυβέρνηση δεν προέβη σε διαπραγμάτευση για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων (αυτοπροσδιορισμού και περιουσιακών) της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία, "που άλλωστε αποτελούν δεσμεύσεις της βάσει του ευρωπαϊκού κεκτημένου".

ΣΤΙΣ 7, 8, 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ευρωπαϊκό Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών Δυνάμεων

Βέβαια οι διεργασίες για το ευρωπαϊκό προοδευτικό μέτωπο είναι σε εξέλιξη, αφού χθες πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες συνάντηση αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ με ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων, αλλά και του Κ5Α.

Τον ΣΥΡΙΖΑ εκπροσώπησαν ο επικεφαλής της ευρωομάδας και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης και οι υπεύθυνες για τα ευρωπαϊκά και διεθνή Ρ. Σβίγκου και Ν. Θεοδωρακοπούλου. Μεταξύ άλλων επιβεβαιώθηκε η συμμετοχή και η στήριξη όλων στο 3ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Αριστερών, Οικολογικών και Προοδευτικών δυνάμεων στις Βρυξέλλες, στις 7, 8 και 9 Νοεμβρίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL