Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Θα μας τρελάνουν; Δύο πολιτικά σχόλια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα μας τρελάνουν; Δύο πολιτικά σχόλια

Έργο του Tyson Grumm εμπνευσμένο από τον Ρενέ Μαγκρίτ, 2018

Της Τζίνας Πολίτη

1. Ψήφος αποδήμων

Προκειμένου να προσμετρηθεί η ψήφος για τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, ο/η ψηφοφόρος πρέπει να είναι εγγεγραμμένος/η στο δημοτολόγιο και να διαθέτει ταυτότητα ή διαβατήριο που εκδόθηκε το έτος 2012. Οι απόδημοι που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και ικανοποιούν τις παραπάνω προϋποθέσεις ασφαλώς θα πρέπει να έχουν δικαίωμα ψήφου στις βουλευτικές εκλογές.

Όσον αφορά τους διαμένοντες στην Αμερική, την Αυστραλία ή σε κάποια άλλη χώρα, οι οποίοι δεν διαθέτουν τα παραπάνω προαπαιτούμενα, η ψήφος τους θα αποτελούσε κατάφωρη νοθεία αν μετρούσε για τις βουλευτικές εκλογές! Έχω ζήσει πολλά χρόνια στην Αμερική και γνωρίζω πως αν δεν είσαι πολιτογραφημένος ως Αμερικανός υπήκοος, χρειάζεται να ανανεώνεις τη βίζα σου σε τακτά διαστήματα.

Έτσι, π.χ., αν ένας Έλληνας που ζει και εργάζεται στην Αμερική, αλλά δεν είναι Αμερικανός πολίτης, αν έπρεπε να έρθει στην Ελλάδα για να ψηφίσει, προκειμένου να επιστρέψει στην Αμερική, θα έπρεπε να ζητήσει εκ νέου βίζα από το αμερικανικό προξενείο. Αυτό το πρόβλημα, ωστόσο, παρακάμπτεται εφόσον μπορεί σύσσωμο το Μπρούκλιν, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, καθώς και όλοι οι "μακεδονομάχοι", να πάνε με το «κάρο» τους (car) στο ελληνικό προξενείο και να ψηφίσουν εκεί με επιστολική ψήφο βουλευτές της αρεσκείας τους! Έτσι, χάρη στο ρουσφέτι, όλα τα προαπαιτούμενα πάνε περίπατο και το μόνο που μετράει πλέον είναι το προγονικό αίμα!

Εκείνο που μου προκαλεί μεγάλη εντύπωση είναι ότι, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να βρει μια λογική, συναινετική λύση, όλα τα άλλα κόμματα συμφωνούν λίγο - πολύ με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας, εν γνώσει τους πως αν περάσει η πρωτοφανής σε αριθμό ψήφος των ομογενών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα εξασφαλίσει τόσο για τον εαυτό του όσο και για το κόμμα του αιώνια εξουσία! Φαίνεται ότι το μένος όλων των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ είναι απροσμέτρητο. Εξ ου και συντάσσονται με όλες τις πανουργίες του «επιτελικού κράτους».

2. Φούμαρα

Η αντικαπνιστική εκστρατεία κατάγεται από στην Αμερική. Διαδόθηκε επί προεδρίας Ρίγκαν και σύντομα φούντωσε όπως η φωτιά σε ξερά ξύλα, με τη βοήθεια βέβαια και των ιατρικών ερευνών που αποδείκνυαν ότι ο καρκίνος των πνευμόνων ήταν απόρροια της βλαβερής αυτής έξης, από την οποία κινδύνευαν όχι μόνο οι χρήστες αλλά και οι παθητικοί καπνιστές. Αποτέλεσμα αυτής της συντονισμένης εκστρατείας ήταν η εξάπλωση στον πληθυσμό της χώρας μιας μαζικής, αντικαπνιστικής νεύρωσης, την οποία το κράτος υπέθαλπε με νομοθετήματα απαγόρευσης του καπνίσματος τέτοιου βαθμού, ώστε οι ανίατοι καπνιστές να μην μπορούν «να ζουν πλέον στη γενέτειρά τους και αναγκαστικά να μεταναστεύσουν σε χώρες όπου το κάπνισμα δεν απαγορευόταν»!

Στο μεταξύ, και ενώ συνέβαιναν όλα αυτά, οι διάσημες αμερικανικές καπνοβιομηχανίες (Camel, Phillip Morris, Chesterfield και άλλες) ανενόχλητες συνέχιζαν να παράγουν το θανατηφόρο «δηλητήριο», εν γνώσει τους ότι κάθε απαγόρευση του «καρπού» αυξάνει όχι μόνο την επιθυμία, αλλά και τα κέρδη.

Ιδού λοιπόν η απύθμενη υποκρισία! Γιατί αν πράγματι θέλεις να προστατεύσεις τους πολίτες, δεν έχεις παρά να κλείσεις τις καταστρεπτικές για την υγεία τους βιομηχανίες. Δύο μέτρα και δύο σταθμά δεν χωρούν. Δεν μπορεί η μεν αγορά να παραμένει ελεύθερη να παράγει το όποιο «δηλητήριο» επιθυμεί, ο δε καταναλωτής του προϊόντος να χάνει την ελευθερία του και, αν είναι καπνιστής, να διώκεται και να υφίσταται κυρώσεις για κάθε παράβαση των νόμων κατά του καπνίσματος που επιβάλλει το κράτος.

Το οποίο κράτος, όμοια με τις βιομηχανίες, με το πρόσχημα ότι το χρησιμοποιεί ως αποτρεπτικό μέσο, αποκομίζει τεράστια κέρδη χάρη στους έμμεσους φόρους που επιβάλλει, και συνεχώς αυξάνει, σε κάθε διακοσμημένο με τρομακτικές απεικονίσεις και προειδοποιήσεις πακέτο βλαβερών τσιγάρων!

Από την άλλη, η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα αναρίθμητα Ι.Χ. που κυκλοφορούν στη χώρα τους ουδόλως απασχολεί τις αρχές. Κι ενώ θα έπρεπε να απαγορεύουν την κυκλοφορία τους και να υποχρεώνουν τους πολίτες να κυκλοφορούν με τα μέσα μαζικής κυκλοφορίας, το μετρό, τα λεωφορεία, τα ταξί, και να τιμωρούν διά νόμου όσους παραβαίνουν τις διατάξεις, όχι μόνο δεν το πράττουν, αλλά αντιθέτως οι ίδιοι οι νομοθέτες κυκλοφορούν με τεράστια κρατικά αυτοκίνητα συνοδεία αστυνομικών μοτοσικλετιστών, μολύνοντας τον αέρα που αναπνέουμε ώς εκεί που δεν παίρνει!

Το τσιγάρο τούς μάρανε! Ορκίζομαι λοιπόν ενώπιον όλων των αναγνωστών και αναγνωστριών της "Αυγής" ότι θα κόψω μαχαίρι το τσιγάρο αν μου υποσχεθεί ο πρωθυπουργός ότι ο ίδιος και η ακολουθία του θα πηγαίνουν στη Βουλή με το μετρό, με το λεωφορείο, με το ταξί ή με το πατίνι! Σε αντίθετη περίπτωση, θα μας βρει όλες και όλους απέναντί του.

Καπνιστές όλου του κόσμου, ενωθείτε!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL