Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Η πολιτική των συμμαχιών μετά τη μετατροπή του σκανδάλου της Novartis σε "σκευωρία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η πολιτική των συμμαχιών μετά τη μετατροπή του σκανδάλου της Novartis σε "σκευωρία"

Του Σάκη Παπαδόπουλου*

Η πλειοψηφία της Ελληνικής Βουλής (Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ.) αποφάνθηκε:

* Το παγκόσμιο σκάνδαλο αθέμιτου ανταγωνισμού και εκμαυλισμού συνειδήσεων από την Novartis, στην Ελλάδα μετατράπηκε σε «σκευωρία" για "την εξόντωση πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ.".

* Το κατηγορητήριο κατά του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου είναι αποδεδειγμένο και σχηματίζεται Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για να αποφασίσει εάν ο "Ρασπούτιν" θα παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο με τις συνταγματικές διατάξεις περί ευθύνης υπουργών.

Το κατηγορητήριο ήταν :

* Ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών.

* Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος.

* Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και παράβαση καθήκοντος.

* Ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Οι Κ.Ο. της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (πλην έξι βουλευτών τους) υιοθέτησαν το κατηγορητήριο και αποφάσισαν ότι ο πρώην υπουργός καθοδηγούσε τους σημερινούς εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς κ. Τουλουπάκη, Ντζούνα, Μανώλη και εκβίασε για ψευδορκία τριών προστατευόμενους μάρτυρες, προκειμένου να ενοχοποιήσει συγκεκριμένους πολιτικούς αντιπάλους του ΣΥΡΙΖΑ. Το κατηγορητήριο στηρίχθηκε στις μαρτυρίες των δικαστικών κ. Αγγελή, Ράικου και στις καταθέσεις των κ. Σαμαρά, Λοβέρδου, Στουρνάρα, Αβραμόπουλου, Βενιζέλου.

Το κατηγορητήριο για "άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας" και για "ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος" είναι σαθρό, έωλο, ατεκμηρίωτο και αγνόησε:

* Την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου να εμπιστευτεί στην κ. Τουλουπάκη τη συνέχιση του ρόλου της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς και την περαιτέρω διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών πρώην υπουργών (Λοβέρδου, Αβραμόπουλου, Γεωργιάδη).

* Την απόφαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τη Novartis, που έστειλε στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς "αμελητί" τους φακέλους των δύο πρώην πρωθυπουργών και των οκτώ πρώην υπουργών για τους οποίους υπήρχαν καταγγελίες προστατευόμενων μαρτύρων για εύνοια προς τη Novartis.

* Την απόφαση της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς να βάλει στο αρχείο τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών για επτά από τα δέκα κορυφαία πολιτικά πρόσωπα για τα οποία υπήρξαν καταγγελίες προστατευόμενων μαρτύρων. Η απόφαση αυτή αποδεικνύει ότι οι εισαγγελείς στηρίζονται σε συγκεκριμένα δεδομένα για το έργο τους και όχι σε καθοδήγηση υπουργών για "πολιτική σκευωρία".

* Την απουσία οποιουδήποτε τεκμηρίου για "πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος" και για "ψευδορκία" των προστατευόμενων μαρτύρων.

* Το Πόρισμα της πλειοψηφίας της Εξεταστικής Επιτροπής Διερεύνησης των Σκανδάλων στην Υγεία και στο Φάρμακο, που "δεν κρεμά στα μανταλάκια πολιτικούς αντιπάλους της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ." (όπως κραυγάζουν τα στελέχη της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.), καταλογίζει συγκεκριμένες πολιτικές ευθύνες σε πρώην υπουργούς για τη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος στην Υγεία και στο φάρμακο και παραδίδει το πόρισμα στη Δικαιοσύνη για να αποφανθεί αν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών των κυβερνήσεων Καραμανλή, Παπανδρέου και Σαμαρά για τα σκάνδαλα στο φάρμακο, στα εμβόλια, στη Novartis, στην έκρηξη των δαπανών Υγείας, στις υπερτιμολογήσεις, στο ΚΕΕΛΠΝΟ, στο ¨Ερρίκος Ντυνάν”, στη διαγνωστική αρθροσκόπηση.

Αγνόησε τελικά για πολιτικούς λόγους και τη ρεβανσιστική καταγγελία του Αντώνη Σαμαρά ότι ενορχηστρωτής της «σκευωρίας" ήταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

Πολιτικές εξελίξεις

Η εξέλιξη της υπόθεσης Novartis και συνολικά των σκανδάλων διασπάθισης του δημοσίου χρήματος στην Υγεία και στο φάρμακο προκάλεσε και προκαλεί σημαντικές πολιτικές εξελίξεις:

* Ήταν σημαντικό στοιχείο της σύγκλισης και της κυβερνητικής συνεργασίας Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ, καθώς κορυφαία πολιτικά πρόσωπα και των δύο κομμάτων που ήταν "ιδιοκτήτες" κι όχι "ενοικιαστές" της πολιτικής εξουσίας στην Ελλάδα, είχαν πολιτικές ευθύνες για το μεγάλο φαγοπότι, το "πάρτι", τη ρεμούλα, το μαύρο χρήμα, τα σκάνδαλα στην Υγεία και στο φάρμακο.

* Έφερε κοντά πολλά ηγετικά στελέχη της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. στη διάρκεια λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής Διερεύνησης των Σκανδάλων στην Υγεία και στο Φάρμακο.

* Βολεύει τις ηγεσίες και των δύο κομμάτων να μιλούν για "σκευωρία του ΣΥΡΙΖΑ που έβγαλε στα ‘μανταλάκια’ δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πρώην υπουργούς της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ" προκειμένου να συνεχίσουν μια πολιτική συνεργασία που στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι τοξική.

Με τα δεδομένα αυτά διαμορφώνεται και η πολιτική συμμαχιών στη νέα πολιτική περίοδο. Η Ν.Δ. χρησιμοποιεί επιλογές της ηγεσίας του ΚΙΝ.ΑΛΛ. ( στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, ακύρωση απλής αναλογικής, Συμφωνία των Πρεσπών, συνταγματική αναθεώρηση, ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ψήφος ομογενών...) για να διευρύνει το ακροατήριό της, τις συνεργασίες της, αλλά και για προσχωρήσεις πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ ( Χρυσοχοΐδης, Πιερακάκης, Μενδώνη, Διαμαντοπούλου...).

Η ωρίμανση του ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την έξοδο της χώρας από τις μνημονιακές συμφωνίες, έχει καταλήξει στην οικοδόμηση της προοδευτικής παράταξης και σε μια πολιτική συμμαχιών με όλες τις προοδευτικές, οικολογικές, ουμανιστικές, σοσιαλδημοκρατικές, συνεπείς κεντροαριστερές δημοκρατικές δυνάμεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη, για να διαμορφωθεί ο αντίπαλος κυβερνητικός πόλος της σύγχρονης Αριστεράς - Προοδευτικής Συμμαχίας προς τη νεοφιλελεύθερη παράταξη και τη σύμπλευση Δεξιάς - Ακροδεξιάς σε αρκετά κρίσιμα ζητήματα (κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, προσφυγικό - μεταναστευτικό, κλιματική αλλαγή, προστασία του πλανήτη, βιώσιμη ανάπτυξη, ποιότητα ζωής, ανθρώπινα, κοινωνικά, εργασιακά δικαιώματα, συμμετοχική δημοκρατία, ταξικές συγκρούσεις...). Στις δυνάμεις αυτές, παρά τις αντιφάσεις της ηγεσίας του, ανήκει και το ΚΙΝ.ΑΛΛ., με το οποίο η πολιτική συμμαχιών είναι εξαιρετικά δύσκολη, υπονομευμένη, αλλά αφάνταστα αναγκαία.

Για να επιτευχθεί το κεντρικό καθήκον της συγκρότησης του κυβερνητικού αριστερού - πράσινου - προοδευτικού εναλλακτικού πόλου, χρειάζεται η "βίαιη ωρίμανση" του ΣΥΡΙΖΑ να μετεξελιχθεί σε "συνειδητή ωρίμανση" με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει η Αριστερά του 21ου αιώνα, ως υπέρβαση και του δογματικού κομμουνισμού και του ακραίου βολονταρισμού και της ενσωματωμένης στον καπιταλισμό σοσιαλδημοκρατίας.

Το ζήτημα όμως αυτό της "συνειδητής ωρίμανσης", της δημιουργικής αποτίμησης της πορείας από το κόμμα του 4% στο κυβερνητικό κόμμα του 36% και σε αξιωματική αντιπολίτευση του 31,5%, στο πιο ισχυρό αριστερό κόμμα της Ενωμένης Ευρώπης, καθώς και το συνολικό ζήτημα του μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε σύγχρονο, μαζικό, λαϊκό, συμμετοχικό κόμμα της Αριστεράς του 21ου αιώνα είναι αντικείμενο της προσυνεδριακής και συνεδριακής διαδικασίας του νέου ΣΥΡΙΖΑ...

Πολύτιμα εργαλεία και της δημιουργικής αποτίμησης της πορείας μας και των ιδεολογικοπολιτικών και οργανωτικών ζητημάτων που αφορούν τον μετασχηματισμό είναι το βιβλίο του Αριστείδη Μπαλτά "Εντός παρενθέσεως" καθώς και εξαιρετικά άρθρα που δημοσιεύονται αυτή την περίοδο...

* Ο Σάκης Παπαδόπουλος είναι βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL