Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Τα σενάρια της μείωσης των φορελαφρύνσεων / Ετοιμάζεται για περικοπές η κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα σενάρια της μείωσης των φορελαφρύνσεων / Ετοιμάζεται για περικοπές η κυβέρνηση

Αποτελεί γενική ομολογία ότι το προσχέδιο του προυπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση είναι υπεραισιόδοξο. Κι αυτό διότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «πιέστηκε» να... χωρέσει τις μετεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόκειται για την ανάπτυξη του 3% που έθεσε ως στόχο ο τελευταίος, λησμονώντας ότι προεκλογικά έκανε συνεχώς λόγο για 4%. Το προσχέδιο λοιπόν εμπεριέχει ένα στόχο της τάξης του 2,8% για το 2020, τον οποίο αμφισβητούν μέχρι στιγμής διεθνείς οργανισμοί, αλλά και το ελληνικό δημοσιονομικό συμβούλιο. Και κάπου εδώ έρχεται η διπλή ανησυχία που εκφράστηκε από τα χείλη του πρώην υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου περί του ότι δεν θα επιτευχθεί ο στόχος και συνάμα είναι μεγάλη η πιθανότητα να «κόψει» η κυβέρνηση από το κοινωνικό κράτος.

Και όλα αυτό διότι η νέα κυβέρνηση απεμπόλησε -χωρίς πίεση- το δικαίωμα της μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2020, αρνούμενη να αξιοποιήσει το σχέδιο της προηγούμενης κυβέρνησης.

Τα σενάρια

Το προσχέδιο θα σταλεί την επόμενη Τρίτη 15 Οκτωβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να περάσει από τη διαδικασία εξέτασης του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου. Το ίδιο θα κάνουν και οι άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Η διαφορά με την Ελλάδα είναι ότι βρίσκεται σε πρόγραμμα ενισχυμένης εποπτείας και θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους θεσμούς για τον μηδενισμό του δημοσιονομικού κενού (πρόβλεψη των Ευρωπαίων για περίπου 1 δισ. ευρώ) για το 2020.

Σε περίπτωση που δεν "κόψει" από το κοινωνικό κράτος, σύμφωνα με την πρόβλεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τότε θα χρειαστεί να ανασκευάσει τις δεσμεύσεις Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ, οι οποίες έχουν ήδη ταξικό πρόσημο και ευνοούν κυρίως τους πολύ πλούσιους ή τις μεγάλες επιχειρήσεις, όπως έχει αναλυθεί σε προηγούμενα φύλλα της "Α".

Ένα από τα σενάρια που έχουν "πέσει" στο τραπέζι είναι η αλλαγή στην υπεσχημένη μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9%.

Κατά τους θεσμούς, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ευσταθεί η κυβερνητική εκτίμηση για κόστος μόλις 250 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, δίχως παρεμβάσεις στα υπόλοιπα κλιμάκια και τους συντελεστές, οι απώλειες εσόδων από τα κρατικά ταμεία είναι μεγαλύτερες.

Στα μέτρα Μητσοτάκη περιλαμβάνεται η έκπτωση στις δαπάνες ανακαίνισης κτηρίων. Το 40% της δαπάνης (για την ανακαίνιση) θα εκπίπτει τελικά από το φορολογητέο εισόδημα και όχι από το τελικό ποσό φόρου. Το παραπάνω ούτε λίγο ούτε πολύ σημαίνει πως η ελάφρυνση θα είναι πολύ μικρότερη της αναμενόμενης.

Υπό αίρεση φέρεται να είναι και το μέτρο της αναστολής του ΦΠΑ στην οικοδομή. Ενώ αρχικά είχε εξεταστεί να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ και τα 160.000 αδιάθετα ακίνητα με οικοδομική άδεια προ του 2019, μετά τις αντιδράσεις από τις Βρυξέλλες το μέτρο θα ισχύσει μόνο για τις κατοικίες με άδεια οικοδομής από το 2020.

Η αύξηση των αντικειμενικών αίρει τη μείωση του ΕΝΦΙΑ

Από εκεί και πέρα, μόνο άσχετο δεν είναι -υπό τον φόβο των αποκλίσεων- το γεγονός ότι ένα από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση και δρομολόγησε την εφαρμογή του είναι η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η οποία θα αντισταθμίσει τις μειώσεις που έγιναν στον ΕΝΦΙΑ. Ήδη η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών άρχισε το έργο της και επί του παρόντος προετοιμάζει την αύξηση των τιμών επί των οποίων θα φορολογούνται τα ακίνητα, αλλά και την επέκταση του αντικειμενικού συστήματος σε περισσότερες των 7.000 περιοχών. Με τις κινήσεις αυτές αίρονται οι μειώσεις του ΕΝΦΙΑ (περίπου 400 εκατ. ευρώ) και με την ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα και των εκτός σχεδίου ακινήτων θα υπάρξει και αύξηση των εισπράξεων του Δημοσίου.

Μειώνουν τις δημόσιες επενδύσεις

Ανακόλουθη έστω και ως προς την έωλη κριτική που ασκούσε στο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται η Ν.Δ. Πρόκειται για τα περί περικοπής δαπανών από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Ορισμένα στελέχη της Ν.Δ. ανέφεραν -κατά την προηγούμενη διετία-, χωρίς βέβαια να ισχύει κάτι τέτοιο, ότι αυτή η πρακτική βοηθούσε στη δημιουργία των υπερπλεονασμάτων. Θα περίμενε λοιπόν και ο πλέον κακόπιστος αντίπαλος της κυβέρνησης ότι η ίδια θα προχωρούσε σε αύξηση των κονδυλίων. Κι όμως, οι φετινές δαπάνες του ΠΔΕ θα υποστούν μείωση 600 εκατ. ευρώ.

Ας δούμε όμως αναλυτικά τα στοιχεία του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το 2020: Για το επόμενο έτος, ο προϋπολογισμός του ΠΔΕ παραμένει ίδιος με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που είχε εγκρίνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο σκέλος των δαπανών (6,750 δισ.) όσο και στο σκέλος των εσόδων (4,1 δισ.). Ωστόσο, για τη φετινή χρονιά, υπάρχει «εκτίμηση» για μείωση! Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται πως οι δαπάνες του ΠΔΕ θα κλείσουν με σημαντική μείωση κατά 600 εκατ., δηλαδή θα φτάσουν τα 6,150 δισ. έναντι 6,750 που προβλέπει ο ψηφισμένος προϋπολογισμός του 2019. Αντίστοιχα, τα έσοδα του ΠΔΕ (δηλαδή οι εισροές των ευρωπαϊκών πόρων κυρίως) εκτιμάται ότι θα φτάσουν στα 3,724 δισ. έναντι 4,042 δισ. που προέβλεπε ο ψηφισμένος προϋπολογισμός. Ούτε λίγο ούτε πολύ, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του ΠΔΕ για το 2019 θα είναι κατά 300 εκατ. ευνοϊκότερο στο πλεόνασμα έναντι του στόχου!

Η κυβέρνηση μειώνει το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 600 εκατ. ευρώ για το 2019 καταλήγοντας να δαπανά λιγότερους πόρους για δημόσιες επενδύσεις από ό,τι δαπανήθηκαν το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα ΠΔΕ πρώτου εξαμήνου 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και κατά 500 εκατ. αυξημένα σε σχέση με το αντίστοιχο πρώτο εξάμηνο του 2018!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL