Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Δώρο από τον Ά. Γεωργιάδη / Δώρο από τον Ά. Γεωργιάδη: Φωτογραφική διάταξη για τους καναλάρχες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δώρο από τον Ά. Γεωργιάδη / Δώρο από τον Ά. Γεωργιάδη: Φωτογραφική διάταξη για τους καναλάρχες

Νομοθετεί κατά παραγγελίαν της ιδιοκτησίας των τηλεοπτικών σταθμών, ξεπληρώνοντας με αυτό τον τρόπο τις πολύτιμες υπηρεσίες τους στη διάρκεια των τελευταίων χρόνων.

Δεν είναι όμως μόνο το «πόθεν έσχες». Η κυβέρνηση επεκτείνει και το πεδίο εξαίρεσης της ονομαστικοποίησης των μετοχών μέχρι φυσικού προσώπου και σε άλλες μορφές εταιρειών (πέραν των εισηγμένων σε Χρηματιστήρια εντός της Ε.Ε. ή χωρών του ΟΟΣΑ, όπως προέβλεπε ο νόμος Ν. Παππά). Με τον τρόπο αυτό, επιχειρεί να αποδυναμώσει το καθεστώς διαφάνειας στην ιδιοκτησία των τηλεοπτικών σταθμών και συνεπώς το καθεστώς λογοδοσίας.

Να αποσύρουν τη διάταξη που στρέφεται κατάφωρα εναντίον του δημοσίου συμφέροντος (αρ.158) καλεί την κυβέρνηση ο Μάριος Κάτσης, τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, και υπογραμμίζει ότι «η κυβέρνηση και ο κ. Γεωργιάδης ξεπληρώνουν γραμμάτια στα ΜΜΕ και τη διαπλοκή που συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να έρθουν στην εξουσία, νομοθετώντας κατά παραγγελίαν τους».

Ο Μ. Κάτσης καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει πού αποσκοπεί η προτεινόμενη ρύθμιση: Να διευκολύνει την περαιτέρω υπερσυγκέντρωση στα ΜΜΕ ώστε να παρακάμπτονται οι κανόνες ανταγωνισμού; Μήπως συμπεριλαμβάνονται και τα συνδρομητικά κανάλια προκειμένου να διευκολυνθεί η επικείμενη εξαγορά της Forthnet, χωρίς να φαίνεται ποιος είναι ο αγοραστής; Μήπως λύνει τα χέρια στους καναλάρχες ώστε να προχωρούν σε αγοραπωλησίες ΜΜΕ, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από εταιρείες που δεν γνωρίζουμε τη μετοχική τους σύνθεση και με χρήματα αδιαφανούς προέλευσης;

Με το περιβόητο «Αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο» η κυβέρνηση αρχίζει να ξηλώνει τον νόμο Παππά για τα ΜΜΕ (4339/2015), αλλά και προηγούμενη νομοθεσία για τα ΜΜΕ, φτάνοντας ώς το… 1988. Επειδή, όπως φαίνεται, ελπίζει σε... ορδές επενδυτών από το εξωτερικό και μεγάλα κεφάλαια, προβλέπει εξαίρεση από την ονομαστικοποίηση των μετοχών όταν οι μετοχές ανήκουν σε επενδυτικά κεφάλαια (Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων), τα λεγόμενα funds.

Με το ίδιο «Αναπτυξιακό» εξαιρεί και τους βασικούς μετόχους των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών από την υποχρέωση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης -πόθεν έσχες όταν οι εταιρείες μέσω των οποίων συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο του μέσου είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο χώρας - μέλους της Ε.Ε. ή του ΟΟΣΑ. Μάλιστα, επεκτείνει την απαλλαγή και για τους μετόχους εταιρειών Τύπου ή Διαδικτύου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL