Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Προστατέψτε το Κομπάνι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προστατέψτε το Κομπάνι

Του Πάνου Τριγάζη*

Η στρατιωτική επέμβαση της Άγκυρας στη βόρεια Συρία επιβεβαιώνει τον κυνισμό και την υποκρισία των ισχυρών. Οι υποτιθέμενοι διεθνείς ανταγωνιστές, ΗΠΑ του Τραμπ και Ρωσία του Πούτιν, έδωσαν το πράσινο φως. Το πολυχρησιμοποιημένο πρόσχημα καταπολέμησης της τρομοκρατίας επιστρατεύτηκε και πάλι από την κυβέρνηση Ερντογάν, όπως συνέβη παλαιότερα με την αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ (2003), νωρίτερα στο Αφγανιστάν (2001), μεταγενέστερα για την επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο (2006) ή για τον πόλεμο του ΝΑΤΟ στη Λιβύη (2011).

Η τραγική ειρωνεία είναι ότι πρώτος στόχος της τουρκικής εισβολής είναι η κουρδική πόλη Κομπάνι, που το 2014 πολιορκήθηκε από το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος, αλλά αντιστάθηκε νικηφόρα, με τη βοήθεια τότε και δυνάμεων των ΗΠΑ. Ήταν τέτοιος ο διεθνής συγκλονισμός για την ηρωική αντίστασή τους, με τη συμμετοχή κουρδικής καταγωγής πολιτών της Συρίας αλλά και Αράβων και άλλων εθνοτήτων, ώστε το Κομπάνι αναδείχθηκε σε σύμβολο αγώνα για την ελευθερία εναντίον του σκοταδισμού.

Τότε από την Ευρώπη είχαν σπεύσει καραβάνια αλληλεγγύης με πρωτοβουλία δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε οργανώσει αποστολές με συμμετοχή τής τότε τομεάρχη Εξωτερικών Νάντιας Βαλαβάνη, του ραδιοσταθμού 105,5 Στο Κόκκινο, ενώ με τους Γιατρούς του Κόσμου είχε φτάσει στο πολιορκούμενο Κομπάνι και ο Γιάννης Μουζάλας.

Υπενθυμίζω ότι το Κομπάνι ανήκει στην παραδειγματικά αυτοδιοικούμενη εντός της Συρίας περιοχή της Ροτζάβα, με πιο ισχυρό κόμμα τη Δημοκρατική Ένωση (PYD), κόμμα των Κούρδων, το οποίο έχει στις τάξεις του και Άραβες και ανθρώπους από άλλες εθνικές ή θρησκευτικές ομάδες. Το κόμμα αυτό, που ο Ερντογάν χαρακτηρίζει τρομοκράτη, είναι το συριακό κόμμα που πρότεινε εξαρχής την ειρηνική λύση στο Συριακό. Το όραμα του PYD για τη Συρία είναι ένα κοσμικό κράτος με ομοσπονδιακή δημοκρατική δομή ως μόνο δρόμο για τη διατήρηση της ακεραιότητας της χώρας.

Τα δημοκρατικά διαπιστευτήρια του PYD έχουν δοθεί μέσω της διοίκησης της Ροτζάβα, όπου αναγνωρίζεται η ισότητα όλων των πολιτών, χωρίς καμιά διάκριση, ενώ έχουν αναβαθμισμένο ρόλο οι γυναίκες μέχρι και στις πιο υπεύθυνες θέσεις (ένας άνδρας - μία γυναίκα στην κορυφή της διοίκησης).

Για όλους τους παραπάνω λόγους η τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία πρέπει να αποκρουστεί. Δεν είναι μόνο ο κίνδυνος των νέων προσφυγικών ροών. Ειδικότερα η Ε.Ε. οφείλει να αντιδράσει ευθέως διότι δεν μπορεί να έχει μεσανατολική πολιτική αν ανέχεται πολεμικές επιλογές από υποψήφια μέλη της, όπως η Τουρκία.

Με κυβέρνηση Τσίπρα και σε πλήρη συντονισμό με την κυβέρνηση Αναστασιάδη, τον περασμένο Ιούνιο, η Ε.Ε. αποφάσισε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για τη «διπλωματία των γεωτρύπανων» εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ως στέλεχος του διεθνούς κινήματος ειρήνης, εύχομαι παρόμοια επιτεύγματα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL