Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
"Η φιλοξενία των προσφύγων-μεταναστών δεν εξαντλείται στην διαθεσιμότητα των τουριστικών καταλυμάτων και κατοικιών"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η φιλοξενία των προσφύγων-μεταναστών δεν εξαντλείται στην διαθεσιμότητα των τουριστικών καταλυμάτων και κατοικιών"

"Το από 03.10.2019 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο προδημοσιεύεται «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για προσφορά Κτιρίων Τουριστικών Κατοικιών προς μίσθωση για τις ανάγκες υποδοχής Πολιτών Τρίτων χωρών Αιτούντων Άσυλο», καταδεικνύει την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και προωθεί την άναρχη εγκατάστασή τους σε τουριστικά καταλύματα και κατοικίες, ανάλογα με την προσφορά ιδιωτών" επισημαίνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στερεάς Ελλάδας, Αποστόλου Βαγγέλη, Πούλου Γιώτας, Σαρακιώτη Γιάννη και Χατζηγιαννάκη Μίλτου

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό φαινόμενο, όπως εξελίσσεται στη xώρα μας είναι ένα πολυπαραγοντικό και  πολυδιάστατο κοινωνικό φαινόμενο που απαιτεί πολυεπίπεδη προσέγγιση, κεντρική στρατηγική διαχείρισης αλλά και συντονισμένες δράσεις.  

Δεν είναι χώρος για πειραματισμούς και σπασμωδικές κινήσεις εντυπωσιασμού.

Το από 03.10.2019 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, με το οποίο προδημοσιεύεται «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για προσφορά Κτιρίων Τουριστικών Κατοικιών προς μίσθωση για τις ανάγκες υποδοχής Πολιτών Τρίτων χωρών Αιτούντων Άσυλο», καταδεικνύει την έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και προωθεί την άναρχη εγκατάστασή τους σε τουριστικά καταλύματα και κατοικίες, ανάλογα με την προσφορά ιδιωτών.  

Η εγκατάσταση των ευάλωτων αυτών ομάδων του πληθυσμού σε δομές φιλοξενίας ανά την Επικράτεια προϋποθέτει επιτελικό σχεδιασμό, επάρκεια μέσων, δομών και υποδομών, ώστε να μην δημιουργήσει εν τέλει περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχειρεί να λύσει. Εκεί ακριβώς έγκειται για παράδειγμα η επιτυχία του βραβευμένου προγράμματος φιλοξενίας στη Λιβαδειάπου υλοποιείται με την εποπτεία του Δήμου και  όχι ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Η πρόνοια για τη φιλοξενία των προσφύγων-μεταναστών δεν εξαντλείται στην διαθεσιμότητα των τουριστικών καταλυμάτων και κατοικιών. Η εξασφάλιση της συγκοινωνιακής διασύνδεσης με τις υπηρεσίες ασύλου, η ύπαρξη μεταφραστών-διερμηνέων και συνοδών, η γειτνίαση με υγειονομικές υπηρεσίες, η δυνατότητα ένταξης σε αντίστοιχες δομές εκπαίδευσης  και πρόβλεψη για τη δυνατότητα σίτισης των ανθρώπων αυτών είναι μερικές μόνο από τις προϋποθέσεις που πρέπει να εξασφαλίζονται και για τις οποίες όμως καμία πρόνοια δεν υπάρχει στην σχεδιαζόμενη προκήρυξη.  

Εν όψει των ανωτέρω καλούμε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να ενημερώσει για την ποσόστωση ανά Περιφέρεια ή Περιφερειακή Ενότητα, λαμβάνοντας υπόψιν τις δομές φιλοξενίας που ήδη λειτουργούν σε κάθε μία από αυτές, τον πλήρη σχεδιασμό φιλοξενίαςαλλά και τις προδιαγραφές  των υποστηρικτικών δομών.  

Από κοινού με τις Αρχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα αναδείξουμε τις δυνατότητες αλλά και τις αντοχές κάθε περιοχής, αφού η ισοκατανομή των αιτούντων άσυλο και η αναλογική συνεισφορά των Περιφερειών, Περιφερειακών Ενοτήτων και  Δήμων είναι αναγκαιότητα τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL