Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Προκλητική η Τουρκία... δεν είναι άμοιρος ευθυνών ο Πρόεδρος

ΑΜΠΕ

Εντυπώσεις - Χαραυγή

του Νεόφυτου Νεοφύτου

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, όπως και κάποια άλλα κόμματα, κρύβουν τις δικές τους ευθύνες πίσω από την τουρκική προκλητικότητα. Διευκρινίζω και τονίζω ότι δεν εξισώνουµε ευθύνες Τουρκίας και Προέδρου, αλλά ούτε και πρέπει να παραγνωρίζουµε τις ευθύνες και τα λάθη του Προέδρου.

Ναι, η Τουρκία βάζει γεωτρύπανο στο τεμάχιο 7 που βρίσκεται στην κυπριακή ΑΟΖ και είναι προκλητική, απειλητική και παρανομεί. Αυτό, όμως, δεν απαλλάσσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη από τις δικές του βαριές και ασήκωτες ευθύνες για τις πολιτικές που ακολούθησε τα τελευταία επτά χρόνια τόσο στα ενεργειακά, όσο και στο Κυπριακό.

∆εν είναι παρελθοντολογία, αλλά γεγονός ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αρνήθηκε να αξιοποιήσει την ευκαιρία στο Κραν Μοντανά, αφήνοντας την Τουρκία να φύγει από τη διεθνή διάσκεψη χωρίς να της επιρρίπτονται ευθύνες και μάλιστα στις εκθέσεις του ο γ.γ. του ΟΗΕ την επαίνεσε για εποικοδομητική στάση.

Ο κ. Αναστασιάδης προτίμησε τότε την επανεκλογή του το 2018 και την προεδρική καρέκλα, θυσιάζοντας το Κυπριακό. Αυτή είναι η πικρή και ωμή αλήθεια. Ακόμη και μετά την επανεκλογή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αντί να επανορθώσει, συνέχισε να παλινδρομεί, επιτρέποντας στην Τουρκία να συζητά εναλλακτικές μορφές λύσης του Κυπριακού, παρασύροντας και τον ίδιο να συζητά λύση συνομοσπονδίας ή διχοτόμησης. Κι αυτή είναι μια ωμή πραγματικότητα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, αντί να νοιάζεται για το Κυπριακό, έτρεχε για τριμερείς συνεργασίες και για ενεργειακούς σχεδιασμούς, πιστεύοντας -παρά τα ευρωπαϊκά και διεθνή μηνύματα που ελάμβανε αν τα ελάμβανε- ότι έχει «θωρακίσει» την Κύπρο και μπορεί να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευθεί εμπορικά τους υδρογονάνθρακες χωρίς να επιτευχθεί η λύση του Κυπριακού και αφήνοντας εκτός τους Τ/κ, αλλά και την Τουρκία μακριά από την Ανατολική Μεσόγειο. Άκρως επικίνδυνες και αδιέξοδες πολιτικές, εξού και τα αρνητικά σήμερα αποτελέσματά τους.

Η πατρίδα μας κινδυνεύει. Ο Πρόεδρος να συνειδητοποιήσει ότι χωρίς διαπραγματεύσεις και λύση του Κυπριακού, όσο πιο δύσκολα κι αν είναι τώρα τα πράγματα, καθώς δεν προχωρούν οι ενεργειακοί σχεδιασμοί, θα επέλθει αστάθεια και ανασφάλεια στην περιοχή με ορατό κίνδυνο την ντε φάκτο διχοτόμηση της κυπριακής ΑΟΖ, όπως και την οριστική επί εδάφους διχοτόμηση της πατρίδας μας. Προφανώς, ο Πρόεδρος έβαλε στόχο να µείνει στην ιστορία ως ο Πρόεδρος της διχοτόμησης!

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Πίσω από το παραπέτασμα της γελοιότητας

Είναι το λιγότερο αστεία και γραφικά τα κυβερνητικά στελέχη, όταν βγαίνουν στα κανάλια να εξηγήσουν ότι το πακέτο των 37 δισ. η Ελλάδα το κέρδισε με το σπαθί του Κυριάκου Μητσοτάκη, με τις εξαιρετικές διαπραγματευτικές του δυνατότητες και με τις λαμπρές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο