Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Να κάνουμε τον καθρέφτη μας κομμάτια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Να κάνουμε τον καθρέφτη μας κομμάτια

Του Αντώνη Γεωργαντά

Η συζήτηση για τον ΣΥΡΙΖΑ, την εκλογική ήττα και τις αιτίες της, έχει ξεκινήσει από την επόμενη κιόλας μέρα των εκλογών. Πολύ φοβάμαι, όμως, ότι δεν εκκινούμε όλοι και όλες από την ίδια αφετηρία. Η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να διαχειριστεί μια συμφωνία που ποτέ δεν ήταν κομμάτι του δικού της προγράμματος, αλλά επιβλήθηκε μέσα από την ωμή παρέμβαση των δανειστών στην πολιτική ζωή της χώρας, με ένα οικονομικό πραξικόπημα, αντίθετο στη βούληση του λαού μας για τερματισμό της λιτότητας. Η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, παρά την προσπάθεια στήριξης των πιο αδύναμων και παρά τις δημοκρατικές τομές που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δημιούργησε ένα αίσθημα ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει και ενίσχυσε την ψευδή άποψη ότι «όλοι ίδιοι είναι», αίσθημα που γιγαντώθηκε από τη συνεχή προπαγάνδα των συστημικών ΜΜΕ. Έτσι, ο κόσμος, ιδίως οι νέοι άνθρωποι που πίστεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ και στο σχέδιο του για έξοδο από την κρίση, απογοητεύτηκαν και απομακρύνθηκαν από αυτόν.

Οι συνθήκη που αντιμετωπίσαμε μέχρι τον Αύγουστο του 2018 στον δρόμο, τους κοινωνικούς χώρους και τις γειτονιές, ήταν πολλές φορές εχθρική, άλλες αδιάφορη και κάποτε υποστηρικτικές. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι εμπειρίες πρέπει να κρατιούνται ψηλά, για να μπορούμε να κάνουμε κριτική στο κόμμα και στη νεολαία μας, κριτική που να πατάει στην πραγματικότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αδυναμία πληροφόρησης του κόσμου για το κυβερνητικό έργο δεν αποτελεί απλώς οργανωτική αδυναμία, αλλά κυρίως πολιτική αδράνεια, με την κύρια ευθύνη να βαραίνει τα κυβερνητικά στελέχη που ποτέ δεν έκαναν το κόμμα συμμέτοχο, αλλά το αντιμετώπισαν σαν ένα μηχανισμό διοργάνωσης εκδηλώσεων και απλής ενημέρωσης των μελών για τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

Η νέα δυναμική

Κατά την προεκλογική περίοδο, και παρά την εκλογική ήττα, παρατηρήθηκε ότι ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας θέλει να συστρατευτεί μαζί μας. Κερδίσαμε ξανά την εμπιστοσύνη κοινωνικών ομάδων, ιδιαίτερα του κόσμου της δουλειάς, ενώ πολλοί/ές μας στήριξαν ως το μικρότερο κακό.

Είναι προφανές ότι θέλουμε να έρθουν στον ΣΥΡΙΖΑ όσοι/ες το επιθυμούν. Πρέπει όμως να δούμε πρώτα από όλα ποιους θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και τι θέλουμε να κάνουμε. Έχει μεγάλη σημασία να οργανώσουμε ένα σχέδιο, για να ξαναζωντανέψουμε τον συνδικαλισμό στους εργασιακούς χώρους και στα πανεπιστήμια, για να είμαστε κεντρικό κομμάτι των κινημάτων γειτονιάς και των δικτύων αλληλεγγύης, δίπλα στους πρόσφυγες και όπου αλλού χρειαστεί.

Να κοιτάξουμε δηλαδή τον κόσμο που μας ψήφισε, αλλά ιδιαίτερα τον κόσμο που δεν πήγε να ψηφίσει, παρότι έχει κοινωνική δράση και αγωνίζεται για τη ζωή του.

Με ένα κόμμα μαζικό και ενεργό σε κάθε πτυχή της πολιτικής ζωής, τα μέλη μας θα γίνουν χρήσιμα, τόσο για την Αριστερά όσο και για την κοινωνία.

Να μην γίνουμε αδιάφοροι

Η Αριστερά, από το 2012 μέχρι σήμερα, έχει καταφέρει κάτι πρωτόγνωρο. Να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού στα δύσκολα και να στηριχτεί από αυτόν, απέναντι στην τρομοκρατία των ΜΜΕ, ως φορέας ενός νέου κόσμου, που υπερασπίζεται τους/τις εργαζόμενους/ες και δεν διστάζει να προχωρήσει σε μεγάλες τομές. Η Αριστερά κατάφερε να ενώσει κόσμο με διαφορετικές καταβολές, να οδηγήσει τη σοσιαλδημοκρατία στο περιθώριο και να τελειώσει τον παλιό δικομματισμό.

Μετά από αυτή τη νικηφόρα μάχη, είναι πολύ δύσκολο να καταλάβω γιατί επαναφέρουμε σε πρωταγωνιστικό ρόλο κομμάτια της σοσιαλδημοκρατίας που οι ιδέες και οι πρακτικές τους έχουν απονομιμοποιηθεί πλήρως στη συνείδηση του κόσμου και ακούγονται σαν ανέκδοτο στη νέα γενιά.

Την ίδια στιγμή μάλιστα που η Νέα Δημοκρατία έχει εξαπολύσει μια τεράστια ιδεολογική μάχη ενάντια στην Αριστερά, εμείς επιλέγουμε να γίνουμε πιο στρογγυλοί, χωρίς ξεκάθαρο σχέδιο, χωρίς να πρωταγωνιστούμε σε νέες τομές. Μοιάζουμε «γκρι» και εκφράζουμε μια αγωνία να μοιάσουμε στην κοινωνία και τους ψηφοφόρους μας, όχι να αλλάξουμε αυτό τον κόσμο που δεν μας αρέσει.

Να κάνουμε λοιπόν τον καθρέφτη μας κομμάτια. Να μην προσπαθούμε να γίνουμε η αντανάκλαση της κοινωνίας, ούτε η αντανάκλαση των παραδόσεων της Αριστεράς. Να γινόμαστε πάντα το νέο, που ακούει, που δημιουργεί, που προχωράει σε τομές, με στόχο και όραμα. Να σταματήσουμε την αδικία, να φτιάξουμε έναν κόσμο ισότητας και δικαιοσύνης, με ανθρώπους ελεύθερους. Να μην σταματήσουμε ποτέ να μιλάμε για τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία.

* Ο Αντώνης Γεωργαντάς είναι μέλος της Γραμματείας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL