Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Τελείωσαν τα ελαφρυντικά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τελείωσαν τα ελαφρυντικά

Συμβαίνει πάντα και παντού -ακόμη κι όταν μία κυβέρνηση έχει με το μέρος της τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ και των «ολιγαρχών» που προσπαθούν να δημιουργήσουν μία «μαγική εικόνα» επ’ ωφελεία της: η περίοδος χάριτος και ανοχής τελειώνει εκεί που αρχίζει η πραγματική διαχείριση των προβλημάτων. [...]

Με το «καλημέρα» της παλινόρθωσης της Ν.Δ. στην εξουσία, όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες, προεξάρχοντος του αρμόδιου υπουργού, προσπαθούσαν να πείσουν την κοινωνία ότι η ΔΕΗ είναι ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. [...] Κάπως έτσι, η ΔΕΗ απαξιώθηκε, «φτήνυνε» στα μάτια των επίδοξων «επενδυτών» -ή αρπακτικών, εξαρτάται τί βλέπει κανείς…- και στρώθηκε επικοινωνιακά το έδαφος για τις αυξήσεις στα τιμολόγια και την «τιμωρία» των συνήθων υποζυγίων, ήτοι των συνεπών πελατών της επιχείρησης.

Έλα, όμως, που μετά ήρθαν οι ορκωτοί λογιστές και, εκτιμώντας όσα είχαν γίνει το πρώτο εξάμηνο του 2019 -δηλαδή επί ΣΥΡΙΖΑ-, κατέστησαν σαφές, στην έκθεσή τους, ότι η ΔΕΗ δεν βρίσκεται υπό χρεοκοπία, αλλά μπορεί να διασφαλίσει τη βιωσιμότητά της. Ωστόσο οι αυξήσεις είχαν ήδη γίνει -τις πληρώνουμε ήδη από την τσέπη μας [...].

Σημείο δεύτερο: Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν ήταν όντως η πρώτη σοβαρή διεθνής επαφή του πρωθυπουργού. Ενώ, λοιπόν, «κυβερνητικές πηγές» προσπάθησαν μετά τη συνάντηση να μας πείσουν ότι πάμε για «επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», η κλιμάκωση της επιθετικής ρητορικής του Ερντογάν και των συν αυτώ κατέστησε σαφές ότι αυτή τη συμφωνία την είχαν καταλάβει μόνο... οι «κυβερνητικές πηγές». Για να μην σκεφτούμε τι θα γινόταν στη χώρα αν συναντάτο με τον Τούρκο Πρόεδρο ο Αλέξης Τσίπρας και έβγαινε την επόμενη μέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για να παραδεχθεί ότι «δεν τέθηκαν θέματα Αιγαίου»...

Σημείο τρίτο: Ενόσω η κατάσταση στη Μόρια παραπέμπει στο γνωστό δημοσιογραφικό κλισέ «καζάνι που βράζει», η κυβέρνηση έδειξε ότι δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τον άλλο μήνα: ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τα είχε βρει όλα καλά κι ωραία στην πρώτη του επίσκεψη στη Μόρια. Προχθές ο ίδιος χαρακτήρισε το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης «γκουλάγκ». Άρα, είτε έλεγε ψέματα πριν δύο μήνες, όταν εμφανιζόταν ικανοποιημένος με την κατάσταση, είτε λέει ψέματα τώρα. Όπως και να έχει, επί των ημερών του διπλασιάστηκε ο πληθυσμός στο -κατ’ αυτόν- «γκουλάγκ», επειδή αμέλησε να προχωρήσει στις προγραμματισμένες μεταφορές «ευάλωτων ομάδων» στην ενδοχώρα, αλλά και να συνεκτιμήσει τις διαρκώς αυξανόμενες ροές προσφύγων και μεταναστών.

Τρία στα τρία, λοιπόν. Και είναι μόνο η αρχή. Η αρχή της φθοράς, που έρχεται να διαδεχθεί το τέλος της περίφημης «περιόδου χάριτος».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL