Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.7°C26.3°C
2 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.6°C24.9°C
3 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
19.4°C24.3°C
2 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.4°C21.6°C
2 BF 64%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.9°C23.5°C
0 BF 37%
Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ στον αυταρχισμό του πρωθυπουργού / Το μίσος Μητσοτάκη για την απεργία και η κανονικότητα του ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ στον αυταρχισμό του πρωθυπουργού / Το μίσος Μητσοτάκη για την απεργία και η κανονικότητα του ΔΝΤ

Μετωπική επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπολύει η αξιωματική αντιπολίτευση μετά την πρωτοφανή στοχοποίηση μιας απεργιακής κινητοποίησης και την πλειοδοσία στον κοινωνικό αυτοματισμό από τον πρωθυπουργό. Μια δήλωση που θύμισε στελέχη ΣΕΒ ή του ΔΝΤ. Έντονες είναι οι αντιδράσεις από ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΚΚΕ.

"Ούτε ο Όρμπαν στην Ουγγαρία δεν θα το έγραφε καλύτερα" σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας λόγο για ακραία συντηρητική αντίληψη του Κ. Μητσοτάκη για το συνταγματικά κατοχυρωμένο δημοκρατικό δικαίωμα των εργαζομένων να απεργούν.

"Δυσανεξία στις απεργίες, δυσανεξία στη διαφορετική άποψη, δυσανεξία στα εργασιακά δικαιώματα, δυσανεξία και στη δημοκρατία" έγραψε χαρακτηρίζοντας τις παραπάνω αντιλήψεις "σημάδια καθεστωτικής νοοτροπίας". "Επειδή κέρδισε τις εκλογές, νομίζει ότι δεν θα πρέπει κανείς να τον ενοχλεί. Κόμματα, κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εφημερίδες, απεργοί. Όλοι σιωπή!Ενοχλείται ο πρωθυπουργός..." υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αλ. Χαρίτσης: Σαν ανακοίνωση του ΣΕΒ

“Θα μπορούσε να είναι ανακοίνωση του ΣΕΒ" σημείωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Χαρίτσης. "Την ώρα που καταργεί τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, ακυρώνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, καταργεί την αιτιολόγηση των απολύσεων από τους εργοδότες και ακυρώνει την προβλεπόμενη από την προηγούμενη κυβέρνηση περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% για τα επόμενα δύο χρόνια, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως υπερασπιστής των πολλών" σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Οι μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων που φέρνουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις δεν αφορούν τους πολλούς κατά τον κ. Μητσοτάκη;" διερωτήθηκε ο Αλ. Χαρίτσης. "Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξυπηρετεί τους πολλούς, εξυπηρετεί τους ελάχιστους", υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι οι εκατομμύρια εργαζόμενοι που πλήττονται “ανεξάρτητα από το αν συμμετέχουν ή όχι στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ανεξάρτητα από το αν εμπιστεύονται ή όχι τις συνδικαλιστικές ηγεσίες” καταλαβαίνουν πλέον πολύ καλά ποια είναι η “κανονικότητα του κ. Μητσοτάκη: Αυτή του ΔΝΤ”.

Έ. Αχτσιόγλου: Ταλαιπωρεί τους πολλούς με τις «εργασιακές» του ρυθμίσεις...

"Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη δεν είναι η ταλαιπωρία των πολλών, είναι ιδεολογικό. Γι' αυτό συκοφαντεί την απεργία, τις αντιδράσεις και τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων" σχολίασε η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έ. Αχτσιόγλου. Όπως τόνισε η πρώην υπουργός, την ταλαιπωρία την έχει προκαλέσει και θα συνεχίσει να προκαλεί ο ίδιος με τις "εργασιακές" ρυθμίσεις: την κατάργηση της αιτιολόγησης των απολύσεων και της προστασίας των εργολαβικών εργαζομένων, τη διάλυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη μείωση των μισθών.

Δ. Τζανακόπουλος: “Μίσος για τους εργαζόμενους”

Για δήλωση που αναδεικνύει το μίσος του Κ. Μητσοτάκη "για τους εργαζόμενους, για οποιονδήποτε αντιδρά, για οποιονδήποτε διαφωνεί με την πολιτική που πρέπει να ασκείται για τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων" μίλησε ο Δ. Τζανακόπουλος. Από το ραδιόφωνο του Real υπογράμμισε πως η Ν.Δ. έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι ο τρόπος για να έρθει η ανάπτυξη στη χώρα είναι η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. "Πρόκειται για μια καθαρή θέση υπέρ της ασύδοτης λειτουργίας της εργοδοσίας εις βάρος των εργαζομένων", υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε πως οι αντιπροσωπευτικοί θεσμοί του συνδικαλιστικού κινήματος υπάρχουν "διότι η σχέση εργαζομένου και εργοδότη δεν είναι μια ισότιμη σχέση και αυτό είναι μια πραγματικότητα που αναγνωρίζει ο ίδιος ο νόμος". Η αντιπροσώπευση των εργαζομένων, τόνισε, έρχεται να αναπληρώσει αυτήν την καταστατική ανισοτιμία και να ενισχύσει τους εργαζόμενους.

Ν. Παππάς: Δέσμιος νεοφιλελεύθερων πολιτικών

Δέσμιο των δεξιότατων, νεοφιλελεύθερων πολιτικών χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο τομεάρχης Οικονομίας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς. Μιλώντας στον Αθήνα 984 εξήγησε πως η Ν.Δ. "θεωρεί ότι η απελευθέρωση των απολύσεων και η μη ύπαρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων αποτελούν προϋπόθεση ανάπτυξης". Αντίθετα, τόνισε, η απελευθέρωση των απολύσεων σε ένα διεθνές περιβάλλον στο οποίο προδιαγράφονται αρνητικές εξελίξεις, με δεδομένα τη στασιμότητα της οικονομίας στη Γερμανία, το Brexit και τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, θα ωθήσει τις επιχειρήσεις να επιλέξουν τις απολύσεις.

"Τους δίνει μια διέξοδο οδυνηρή, όχι μόνο για τον κόσμο που θα απολυθεί, αλλά και για την εθνική οικονομία" εκτίμησε. Όπως τόνισε ο Ν. Παππάς, ο ΣΥΡΙΖΑ εφάρμοσε "μια ισορροπημένη συνταγή με δημιουργία θέσεων εργασίας -κατά το 70% πλήρους απασχόλησης- και προστασία του εργασιακού πλαισίου".

Θ. Θεοχαρόπουλος: Αμφισβητεί το δικαίωμα στην απεργία

"Το δικαίωμα στην απεργία είναι δημοκρατικό δικαίωμα. Αυτό αμφισβητήθηκε από τον πρωθυπουργό της χώρας, τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος έχει χάσει κάθε επαφή με τον κόσμο της εργασίας" σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεχαρόπουλος στο Πρώτο Πρόγραμμα. "Στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο ξηλώνονται τα εργασιακά δικαιώματα, το πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Δημιουργείται ένας μηχανισμός συμπίεσης μισθών και δικαιωμάτων. Τέτοια ανάπτυξη να τη χαίρεται η Ν.Δ." είπε χαρακτηριστικά.

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Την πολιτική Μητσοτάκη την πληρώνουν οι πολλοί

"Δυστυχώς με την πολιτική που προωθεί στα εργασιακά ο κ. Μητσοτάκης την πληρώνουν οι πολλοί. Γιατί το νομοθέτημά του οδηγεί σε καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων, απαξιώνει τις αμοιβές και τα δικαιώματα των εργαζομένων", σχολίασε από την πλευρά του το ΚΙΝ.ΑΛΛ., κάνοντας λόγο για προβοκάτσια του Κ. Μητσοτάκη στα όσα σχολίασε περί της συμμετοχής και των ψηφοφοριών.

ΚΚΕ: Να ψάξει στο κόμμα του επαγγελματίες του συνδικαλισμού

"Πάει πολύ ο πρωθυπουργός, που εκλέγεται με λιγότερο από το 30% των εχόντων δικαίωμα ψήφου Ελλήνων πολιτών, να μιλάει για μειοψηφίες απεργών μόνο και μόνο για να κρύψει την επίθεση που σχεδιάζει με το κατάπτυστο πολυνομοσχέδιο στους μισθούς, στις συλλογικές συμβάσεις και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες και αίμα" σχολίασε το ΚΚΕ καλώντας τον πρωθυπουργό να αναζητήσει τους επαγγελματίες του συνδικαλισμού στο κόμμα του και στους "νόθους των επιχειρήσεων στα συνδικάτα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL