Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.8°C
2 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.2°C18.5°C
2 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.6°C15.5°C
3 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.5°C14.6°C
1 BF 59%
Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα από το συνέδριο του "Economist" στη Βόρεια Μακεδονία: / Η Συμφωνία των Πρεσπών, ευκαιρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο η Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα του Αλ. Τσίπρα από το συνέδριο του "Economist" στη Βόρεια Μακεδονία: / Η Συμφωνία των Πρεσπών, ευκαιρία να αναλάβει ηγετικό ρόλο η Ελλάδα

Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ στο συνέδριο του "Economist"

Τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ενίσχυση του ρόλου της χώρας μας, για την ειρήνη στα Βαλκάνια και για τις ευρύτερες περιφερειακές εξελίξεις υπογράμμισε από το συνέδριο του “Economist” στα Σκόπια ο Αλέξης Τσίπρας. "Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια ευκαιρία για την Ελλάδα, γιατί της δίνει τη δυνατότητα να αναλάβει και πάλι ηγετικό ρόλο στα Βαλκάνια. Αυτός πιστεύω ότι πρέπει να είναι ο ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή , όπως ήταν σε όλες τις δύσκολες στιγμές της βαλκανικής Ιστορίας", είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δυναμική που δημιούργησε στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας η Συμφωνία. Μάλιστα, μιλώντας για την περίοδο που οι δυο πλευρές, με πρωταγωνιστές τους Τσίπρα, Ζάεφ, Κοτζιά και Ντιμιτρόφ -"όλοι μας είχαμε την αίσθηση ότι γράφουμε Ιστορία"- θυμήθηκε τα λόγια του Αλέξη Ζορμπά, του ήρωα του Ν. Καζατζάκη, που, όπως υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, ήταν υπαρκτό πρόσωπο, που τα τελευταία χρόνια της ζωής του έζησε και και πέθανε στα Σκόπια.

"Η ελευθερία χρειάζεται και λίγη τρέλα, για να μπορέσεις τελικά να κόψεις το σχοινί που σε δένει", έλεγε ο Ζορμπάς. "Δεν ξέρω αν εγώ και ο Ζόραν είχαμε αρκετή τρέλα για να προχωρήσουμε στο εγχείρημα της συμφωνίας, πάντως σίγουρα δεν δεχόμαστε ότι ο σεβασμός μας στην Ιστορία σημαίνει ότι οι χώρες μας πρέπει να παραμένουν δεμένες στο παρελθόν, φυλακισμένες στο παρελθόν", συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Έγιναν μεγάλα βήματα, χρειάζονται κι άλλα

"Είναι σαφές ότι έχουν γίνει πολύ μεγάλα βήματα για την υλοποίηση της Συμφωνίας, αλλά παραμένουν και άλλα", είπε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας, αναφέροντας συγκεκριμένα "τα αρχαία ελληνικά πολιτιστικά σύμβολα, την εφαρμογή της Συμφωνίας που επετεύχθη τον Ιούνιο για τα σχολικά βιβλία από την αρμόδια επιτροπή, αλλά και την πρόοδο της επιτροπής για τα εμπορικά σήματα". Ο Αλ. Τσίπρας έκανε ιδιαίτερη μνεία στους τομείς της οικονομίας, του τουρισμού αλλά και της άμυνας, όπου υπεγράφη χθες συμφωνία για την αστυνόμευση του εναέριου χώρου της Βόρειας Μακεδονίας. Σημείωσε δε την ανάγκη να ενταχθεί η συνεργασία αυτή και στον τομέα του περιβάλλοντος.

Κρίσιμη καμπή για τις περιφερειακές εξελίξεις

"Είναι ίσως αντιφατικό, αλλά η Συμφωνία αυτή -με όλους τους όρους και τα πολύπλοκα άρθρα της- επέτρεψε και επιτρέπει και σήμερα στις διμερείς μας σχέσεις να απελευθερωθούν και να αποκτήσουν μια μοναδική δυναμική", τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η πιστή εφαρμογή της Συμφωνίας "είναι ο μόνος δρόμος για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ μας". Και τόνισε: "Δεν πρέπει να αφήσουμε ανεκμετάλλευτη αυτήν τη δυναμική για συνεργασία που η ίδια η Συμφωνία δημιούργησε, μεταξύ δύο γειτονικών κρατών". Μάλιστα χαρακτήρισε τη Συμφωνία "κρίσιμη καμπή" για τις ευρωπαϊκές και περιφερειακές εξελίξεις.

Ζήτημα αξιοπιστίας της Ε.Ε., να δώσει το πράσινο φως

Μίλησε ακόμα για μια Συμφωνία που συμβολίζει τη νίκη της διπλωματίας απέναντι στις δυνάμεις του εθνικισμού, της αδράνειας και της εθνικής περιχαράκωσης, ενώ επιβεβαιώνει το ίδιο το διακύβευμα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, που είναι η εξασφάλιση και εξάπλωση της ειρήνης και της ευημερίας. Παράλληλα, υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, "αναδεικνύει και την αξία που έχει να τολμάμε να λαμβάνουμε γενναίες προοδευτικές αποφάσεις, αψηφώντας το πολιτικό κόστος". Επιπλέον χαρακτήρισε ως μείζον ζήτημα αξιοπιστίας για την Ε.Ε. να δώσει "πράσινο φως" στην έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας της Βόρειας Μακεδονίας στο ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

"Η Ε.Ε. οφείλει να αποδράσει από την εσωστρέφειά της και να δώσει το μήνυμα ότι αποτελεί όντως μια ισχυρή παγκόσμια δύναμη που μπορεί να προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη γειτονιά της, που μπορεί να αρχίσει να κλείνει -οριστικά πια- τις πληγές που άφησε πίσω του ο πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία", επισήμανε. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στο πάγωμα της διαδικασίας διεύρυνσης την περίοδο 2014-2017, στις σοβαρές εθνοτικές και πολιτικές κρίσεις αλλά και τις συναντήσεις και πρωτοβουλίες που πήρε ως πρωθυπουργός για τη συνεργασία Βουλγαρίας, Σερβίας, Ρουμανίας και Βόρειας Μακεδονίας το 2017, όταν όλοι συμφώνησαν, όπως τόνισε, πως "δεν υπήρχε άλλος δρόμος από την αναζωογόνηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων".

"ΑΥΤΗ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΧΑΘΕΙ"

Έκκληση Παπαδημούλη στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

Έκκληση προς το προσεχές Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων να ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Βόρεια Μακεδονία απηύθυνε από το ίδιο βήμα ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης. "Ακούστε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας απέδειξε τη δέσμευσή της απέναντι στην Ε.Ε. και το θάρρος της να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. "Αποδείξτε ότι η στρατηγική σας είναι σωστή και μη συνδέσετε τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μιας χώρας με μιας άλλης", επισήμανε, σημειώνοντας ότι αυτό θα μπορούσε να βλάψει τη φήμη και την αξιοπιστία της Ε.Ε.

"Αυτή η ευκαιρία δεν πρέπει να χαθεί", υπογράμμισε, ενώ σημείωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει "το μομέντουμ, που οικοδομήθηκε με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, προκειμένου οι χώρες της περιοχής να μπορέσουν να χτίσουν σχέσεις συναίνεσης και καλής γειτονίας, πάνω στη βάση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων". "Η βαλκανική Ιστορία μάς έχει διδάξει ότι οι χαμένες ευκαιρίες και οι λανθασμένες πολιτικές εκτιμήσεις λειτουργούν εις βάρος της περιφερειακής και ευρωπαϊκής σταθερότητας και προόδου", επισήμανε ο Δ. Παπαδημούλης.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών εκτίμησε ότι προκύπτουν δυο συμπεράσματα: Πρώτον, ότι εφόσον υπάρχει πολιτική βούληση, τα Βαλκάνια θα μπορούν να βρίσκουν λύσεις και να οικοδομούν γέφυρες συνεργασίας και κατανόησης, πάνω στον αμοιβαίο σεβασμό και τις κοινές προοπτικές για ανάπτυξη. Και δεύτερον, ότι οι ξενοφοβικές, γεμάτες μίσος, συγκρούσεις δεν έχουν θέση στη σημερινή Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL