Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Οι δυναστείες επιστρέφουν αλόγως
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι δυναστείες επιστρέφουν αλόγως

Του Δημήτρη Βλαχοπάνου

Ἐν ἀρχῇ ἦν ὁ λόγος͵ καὶ ὁ λόγος ἦν πρὸς τὸν θεόν͵ καὶ θεὸς ἦν ὁ λόγος

Κατά Ιωάννην

Δεν νομίζω πως χρειάζεται πολλή σκέψη για να κατανοήσει κανείς ότι το κατεστημένο δοκιμάστηκε σκληρά για τέσσερα χρόνια και πολέμησε με κάθε βρόμικο τρόπο την προοπτική να παραμείνει στην εξουσία η Αριστερά και να επιβάλει προοδευτικά την αλήθεια των πολλών εναντίον των λίγων. Και δεν χρειάζεται να περιπλανηθεί κοπιαστικά σε θεωρίες και αναλύσεις για να καταχωρίσει, ωσαύτως, στον νου του πως οι δυναστείες και τα τζάκια της χώρας μας βρέθηκαν προ του κινδύνου να διαλυθούν και να περάσουν στο περιθώριο, χάνοντας προνόμια και παροχές που εξασφάλισαν για τον εαυτό τους προ αμνημονεύτων ετών.

Αλλά αυτό που χρειάζεται να βάλει ξανά στο μυαλό του και να κρατήσει ως πολύτιμη εμπειρία είναι πως το κατεστημένο δεν πρόκειται τώρα, επιστρέφοντας, να αστειευτεί και να περάσει τον ίδιο βασανιστικό βραχνά της αγρύπνιας, αφήνοντας στην Αριστερά περιθώρια για να προβάλει ξανά στο προσκήνιο και να κουνήσει από πάνω του τον πέλεκυν της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης. Θα λάβει, αντιθέτως, όλα τα μέτρα για να θωρακιστεί έτι περαιτέρω και να κρατήσει τον λαό μακριά απ’ την «αυλή των θαυμάτων του», βουτηγμένο στην άγνοια και στη σύγχυση.

Το πρώτο μέλημα της δυναστείας υπήρξε ο έλεγχος της πληροφορίας. Προφανώς η επανελθούσα εξουσία επιχειρεί από τα πρώτα της βήματα να στερήσει απ’ τους υπηκόους της την ενημέρωση και τη γνώση. Γιατί έχει συλλάβει καλά πως ο άνθρωπος πλάθεται και αντιδρά ανάλογα με αυτά που ξέρει. Όσο λιγότερα ξέρει, τόσο λιγότερο αντιδρά και τόσο λιγότερα θέλει και διεκδικεί. Η εξουσία επείγεται να στήσει τους μηχανισμούς χειραγώγησης του ανθρώπου. Θα του μαθαίνει τόσα και αυτά που εκείνη αποφασίζει. Και με τον τρόπο, φυσικά, που κρίνει εκείνη. Γιατί γνωρίζει καλά πως ο ενημερωμένος πολίτης είναι εχθρός του συστήματος και επικίνδυνος, επομένως, για τη μακροημέρευσή του.

Επείγεται ταυτόχρονα να επαναφέρει τον τρόμο στις ψυχές των αφελών. Και να τους κλείσει στο κλουβί της αμάθειας και της ημιμάθειας. Φρόντισε, λοιπόν, μαζί με τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης, να δώσει άμεσα το στίγμα του προγράμματός της για την παιδεία και το σχολείο. Ο σκοπός της δεν είναι να άρει το άσυλο των πανεπιστημίων· ο σκοπός της είναι να άρει την ελευθερία της σκέψης και να τραβήξει φρένο στην αμφισβήτηση. Και έσπευσε να λιβανίσει τους ιεροκήρυκες, δηλώνοντας σαφώς πως το σχολείο συνιστά για το κατεστημένο προνομιακό χώρο, που αναπαράγει με τρόπο μεθοδικό και οργανωμένο την ιδεολογία της τάξης η οποία νέμεται τον κοινωνικό πλούτο.

Κι έτσι η υπουργός της δεν απευθύνεται ούτε στους φιλόλογους ούτε στους μαθηματικούς, τους φυσικούς, τους κοινωνιολόγους και τόσους άλλους που στελεχώνουν την εκπαίδευση και μεταδίδουν στους νέους την επιστημονική γνώση και σκέψη. Απευθύνεται στους ιεροκήρυκες. Εννοώντας πως σ’ αυτούς εμπιστεύεται τη νέα γενιά και σ’ αυτούς παραδίδει το σχολείο, χωρίς φυσικά να την ενοχλεί αν έτσι το μορφωτικό υλικό μπορεί να περάσει στα χέρια μιας κάστας μουτζαχεντίν, που θα ξεκινά τη διδασκαλία με την ιαχή «Ελλάς Ελλήνων χριστιανών». Το θέμα της είναι να περιέλθουν η μάθηση και η γνώση -όση και όποια θέλει το σύστημα- στη μικρή περιοχή της συντήρησης και να γίνουν το εργαλείο που πλάθει μια νέα γενιά πρόθυμη να υπηρετήσει σιωπηλώς και πολλαπλώς το σύστημα και τα στελέχη του.

Είναι μακρύς δρόμος προς την αλήθεια και την ανατροπή. Και θα πρέπει όσοι έχουν καθάρια ανάσα να κατανοήσουν πως το κατεστημένο έχει ρίζες βαθιές, που δεν αρκεί ένας άθλος σαν του Ηρακλή για να τις ξεριζώσει. Το κατεστημένο είναι ασύδοτο. Θεσπίζει νόμους, αλλά για τους άλλους. Το ίδιο διατηρεί το δικαίωμά του να τους αγνοεί, να τους καταπατά ή να τους ερμηνεύει καταπώς βολεύει εκείνο. Το κατεστημένο δικαιούται να λέει όσα και όποια ψέματα θέλει. Ο λαός υποχρεούται να πιστεύει αγογγύστως τα ψέματα αυτά, αλλά ο ίδιος να μην τολμά να πει ψέματα στο κατεστημένο. Οι δυναστείες δικαιούνται να κλέβουν τον λαό. Κι αν κάποιος τολμήσει να βγάλει στην επιφάνεια τις κλεψιές τους, δεν θα τιμωρηθούν, φυσικά, οι δυναστείες. Θα τιμωρηθεί αυτός που τόλμησε να καταγγείλει τις βρομιές τους!

Το κατεστημένο έχει γενικώς τη δική του ηθική. Και κυρίαρχο άρθρο της είναι να κάνει ό,τι θέλει και να λογοδοτεί στον εαυτό του και μόνο. Προτεραιότητα της ηθικής του είναι να φέρει σύγχυση και συσκότιση στη λογική της νέας γενιάς. Να κερδίσει όσο μπορεί το μυαλό της. Και να κερδίσει φυσικά χρόνο.

Θα το αφήσουμε; Χρέος μας είναι να μην το αφήσουμε. Κι έχουμε τη δύναμη να το πετύχουμε. Αρκεί να στοχαστούμε και να το πιστέψουμε. Να πιστέψουμε πως είμαστε οι πολλοί. Κι εκείνοι είναι οι λίγοι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL