Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Η εκδήλωση της ΑΥΓΗΣ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (Video, φωτο)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η εκδήλωση της ΑΥΓΗΣ για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση (Video, φωτο)

https://www.youtube.com/embed/gmaIPNXJQcI

Με μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα έχει συνέχεια η ΑΥΓΗ. Άνοιξε την συζήτηση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, την πρόσληψή της στο σήμερα και το αύριο, ενώ τέθηκαν προβληματισμοί για τα ζητήματα της εθνικής ταυτότητας σε σχέση με την ιστορικότητα της.  Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή και το ενδιαφέρον έντονο σε όλη την διάρκεια της συζήτησης.

Ν. Φίλης: Το μέλλον μας θα είναι εσωστρέφεια και αυταρχισμός ή μια χώρα ανοικτή και δημοκρατική;

Ειδικότερα, στην πολιτική διάσταση της πρόσληψης του παρελθόντος σε σχέση με το σήμερα καθώς και στο τι σημαίνει εθνική ταυτότητα αναφέρθηκε στην ομιλία του ο τ. Υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

«Όταν μιλάμε για το 1821 σήμερα στην ουσία μιλάμε για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Δεν έχει μεγάλη σημασία η επαναδιατύπωση μιας εθνικής αφήγησης για εκείνη την εποχή αλλά κυρίως ότι η αφήγηση αυτή να μπορεί να διατυπώνει ορίζοντες για σήμερα και αύριο».

«Η πρόσληψη του παρελθόντος είναι στενά συνδεδεμένη με το παρόν και τις προσδοκίες για το μέλλον. Τα ζητήματα της εθνικής επετείου αποτελούν πεδίο συγκρούσεων και αλληλοαναιρούμενων προσλήψεων που αφορούν τον κόσμο και τις ελίτ. Είναι μια πολιτική συζήτηση η σημερινή που αφορά τους τομείς, της οικονομίας, της κοινωνίας».

«Η αντίληψη ότι όλα τα έθνη χωνεύονται μέσα στην παγκοσμιοποίηση της αγοράς, του νεοφιλελευθερισμού περνάει κρίση και από την κρίση αυτή βγαίνουν τέρατα. Ο ριζοσπαστισμός της δεξιάς και της ακροδεξιάς ενισχύεται. Το 2021 θα είμαστε εγκλωβισμένοι στα πλεονάσματα. Θα είμαστε εγκλωβισμένοι σε μία ανάμνηση ευημερίας που την διαδέχθηκε ο εφιάλτης μιας οικονομικής καταστροφής για μεγάλες κοινωνικές κατηγορίες και ταυτοχρόνως θα είμαστε μπροστά σε διλήμματα που έχουν να κάνουν με το μέλλον της χώρας. Αν το μέλλον μας θα είναι εσωστρέφεια και αυταρχισμός μέσα από το πάντρεμα του νεοφιλελευθερισμού και της νεοεθνικοφροσύνης, ή αν θα είναι μια εξωστρέφεια, μια χώρα ανοικτή και δημοκρατική» υπογράμμισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Νίκος Φίλης.

Τ. Πετρίδης: Είμαστε έτοιμοι να προβάλουμε την επιστημονική διάσταση της Ιστορίας και της διδακτικής της;

Τον προβληματισμό σε σχέση με την διδακτική της Ελληνικής Επανάστασης στην εκπαίδευση έθεσε ως κεντρικό σημείο της ομιλίας του ο καθηγητής της Μέσης Εκπαίδευσης Τριαντάφυλλος Πετρίδης.

«Είμαστε έτοιμοι σαν εκπαιδευτικοί να απομακρυνθούμε από έναν καταγγελτικό λόγο και να προβάλουμε την επιστημονική διάσταση της Ιστορίας και της διδακτικής της; Πόσο έτοιμο είναι το σχολείο και η κοινωνία να αντιμετωπίσει τον επελαύνοντα ανορθολογισμό και να ασκηθούμε σε μια κριτική προσέγγιση των πραγμάτων με τους μαθητές μας. Πόσο έτοιμοι είμαστε ως σχολείο να διερευνήσουμε τις σκοτεινές πλευρές του 1821, την βία του πολέμου, τις σφαγές των αμάχων κλπ. Θα αρκεστούμε σε φιέστες τύπου Ολυμπιακών Αγώνων ή θα αναζητήσουμε κάτι άλλο».

Αν. Λιάκος: «Αντί για φιέστες, ένας διεθνής διάλογος επιστημόνων για την Ελληνική Επανάσταση

Στην διεθνή διάσταση της Ελληνικής Επανάστασης επικεντρώθηκε ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος φωτίζοντας αυτή την ιδιαίτερη πτυχή της που συνήθως μένει στο περιθώριο.

«Η Ελληνική Επανάσταση ήταν ένα διεθνές γεγονός όχι μόνο για τους λόγους που εξήγησα σε σχέση με τους Ναπολεόντιους Πολέμους που ήταν ένας ουσιαστικά παγκόσμιος πόλεμος που προκάλεσε σεισμούς και ένας από αυτούς ήταν η Ελληνική Επανάσταση αλλά και λόγω του φιλελληνικού κινήματος που υποστήριξε την Ελληνική Επανάσταση μπήκε η Ελληνική Επανάσταση και συνυφάνθηκε με την Ιστορία πάρα πολλών χωρών και εκτός Ευρώπης» υπογράμμισε ο κ. Λιάκος αναφέροντας το παράδειγμα της Αμερικής όπου τα φιλελληνικά κομιτάτα (επιτροπές) στην Αμερική, μετά το τέλος της Ελληνικής Επανάστασης έθεσαν το θέμα της απελευθέρωσης και των δικών τους σκλάβων του Νότου. Οι ίδιες φιλελληνικές επιτροπές εξελίχθηκαν στις επιτροπές που διεκδικούσαν την κατάργηση της δουλείας στο Νότο της Αμερικής. Στις οποίες μάλιστα επιτροπές πρωτοστάτησαν οι γυναίκες και είναι το σημείο όπου οι γυναίκες μπαίνουν στην πολιτική στις αρχές του 19ου αι. όπως εξήγησε ο κ. Λιάκος και πρότεινε:

«Αντί να λένε ότι θα βάλουν την Αγγελοπούλου να κάνει διάφορες φιέστες θα έπρεπε να εμπλέξουμε στη συζήτηση επιστήμονες από άλλες χώρες να κουβεντιάσουν για την Ελληνική Επανάσταση. Αυτό είναι παγκόσμιος εορτασμός και ο στόχος μας θα έπρεπε να είναι η Παγκοσμιοποίηση της Ελληνικής Επανάστασης».

Σ. Αναγνωστοπούλου: Το rebranding ακυρώνει την ίδια την Επανάσταση

Έναν συνδυασμό ιστορικής και πολιτικής προσέγγισης επιχείρησε η τ. αν. υπουργός Εξωτερικών, βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ και ιστορικός Σία Αναγνωστοπούλου ανέδειξε το κρίσιμο ζήτημα πισωγυρίσματος στην έννοια της «κοινότητας» και του «γένους» αντί για το «πολιτικό σώμα» που ήρθε στο προσκήνιο με την τομή της Ελληνικής Επανάστασης.

«Η πολιτική σύγκρουση για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού δεν είναι μόνο μία σύγκρουση για την αλλοίωση της ψήφου που επιχειρεί η Ν.Δ. και είναι αλλοίωση της ίδιας της Δημοκρατίας, αλλά το κρίσιμο –και εκεί πάει με όλα, τη νέα ταυτότητα είναι η ομοιογένεια του έθνους σε μία αποεδαφικοποιημένη διάσταση δηλαδή δεν έχει έδαφος το έθνος. Είναι ένα μεγάλο πράγμα οικουμενικό που μας γυρίζει πίσω στην αντίληψη περί γένους. Μας γυρίζει πίσω σε ένα οικουμενικό γένος, μία κοινότητα, τη στιγμή που η μεγάλη τομή της Επανάστασης του 1821 είναι ότι περνάμε από την αντίληψη της κοινότητας στο πολιτικό σώμα» εξήγησε η Σία Αναγνωστοπούλου.

«Αυτό είναι το κρίσιμο σημείο που θα παιχτεί ο εορτασμός των 200 χρόνων.  Η Ελληνική Επανάσταση εγγράφεται στα διεθνή γεγονότα της επαναστατικής φάσης της Ιστορίας και Ευρωπαϊκό είναι και Διεθνές γεγονός είναι, εδαφικοποιημένο. Οι Επαναστάσεις έχουν εδαφικότητα. Δεν είναι ποτέ στον αέρα. Η αποεδεφακοποίηση της ίδιας της Επανάστασης. Φτιάχνουμε ένα rebranding (για το οποίο μιλά η Ν.Δ.) ακυρώνει την ίδια την Επανάσταση και υπονομεύει αυτό που εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να είναι ο 21ος αι. Αν μιλάμε για την αναγκαιότητα κοινωνικού κράτους και δημόσιου χώρου πρέπει να υπάρχει εδαφικότητα».

Δεν θα δώσω τη μάχη για το αν υπάρχει ή όχι εθνική συνείδηση αλλά τι ιστορικότητα έχει. Πόσο εκδημοκρατισμένη είναι. Δηλαδή αντί να πηγαίνουμε σε μία πολύχρωμη εθνική συνείδηση που συμπεριλαμβάνει όλους και τον Αλβανό β’ γενιάς και τον Ατεντοκούμπο πηγαίνουμε στο ζήτημα του αίματος, δηλαδή του γένους πρόσθεσε η κ. Αναγνωστοπούλου.

Κατ. Μπρέγιαννη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL