Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.3°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.1°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
1 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C20.8°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.7°C
2 BF 59%
Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων / Απώλεια δικαιωμάτων του Δημοσίου φέρνει το ξεπούλημα των ΕΛ.ΠΕ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων / Απώλεια δικαιωμάτων του Δημοσίου φέρνει το ξεπούλημα των ΕΛ.ΠΕ.

Σε απώλεια δικαιωμάτων του Δημοσίου στα εθνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων θα οδηγήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για «ξεπούλημα» των Ελληνικών Πετρελαίων, τόνισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για τη στάση του στην κύρωση τεσσάρων συμβάσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Ο εισηγητής του Σωκράτης Φάμελλος επισήμανε ότι ο σχεδιασμός με βάση τον οποίο προωθήθηκαν οι συμβάσεις προϋπέθετε παραμονή των ΕΛ.ΠΕ. στον δημόσιο έλεγχο και συμμετοχή των ΕΛ.ΠΕ. στα επιχειρηματικά σχήματα που θα εκμεταλλευτούν τους υδρογονάνθρακες ως «σοβαρού δημόσιου βραχίονα για άσκηση πολιτικής».

«Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η απόφαση δωρεάς στον όμιλο Λάτση του ομίλου και όλων των δικαιωμάτων του, όταν μάλιστα εξυγιάναμε και κάναμε κερδοφόρο τον όμιλο αυτό τα τελευταία χρόνια», τόνισε ο Σ. Φάμελλος θυμίζοντας τα υπερχρεωμένα ΕΛ.ΠΕ. που παρέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την κερδοφόρο επιχείρηση που παρέδωσε.

Ο Σ. Φάμελλος σημείωσε ότι «μας κρατάει μυστικό η κυβέρνηση για ποιον προετοιμάζει το ξεπούλημα και μάλιστα όταν ο άλλος συνεταίρος επιλέγει να μείνει στην εταιρεία, διότι βλέπει την κερδοφορία και τον θετικό ορίζοντα».

Ο Σ. Φάμελλος παρατήρησε ότι έχουμε αναίρεση των όσων πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη διαπραγμάτευση και επιστροφή στο 2014, όταν οι δανειστές ζητούσαν πλήρη αποχώρηση του Δημοσίου από τα ΕΛ.ΠΕ. «Να μην χαθεί ούτε μία μετοχή του Δημοσίου» ζήτησε ο Πάνος Σκουρλέτης, ενώ απαντήσεις για τον σχεδιασμό της κυβέρνηση να ιδιωτικοποιήσει μια κερδοφόρα επιχείρηση ζήτησε η Χαρά Καφαντάρη.

Τα θετικά στοιχεία για τη ΔΕΗ διαψεύδουν τον Κ. Χατζηδάκη

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν επίσης και το ζήτημα της ΔΕΗ, μετά τα θετικά οικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν για το πρώτο εξάμηνο του 2019. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισαν ότι τα στοιχεία αυτά διαψεύδουν τους ισχυρισμούς του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη για πολύ κακή κατάσταση της εταιρείας. Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ έθεσε επιτακτικά διαδικαστικό ζήτημα, καθώς ο Κ. Χατζηδάκης απουσίαζε από τη συζήτηση στη Επιτροπή.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς απέφυγε να απαντήσει για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τα ΕΛ.ΠΕ. παραπέμποντας στον Κ. Χατζηδάκη. Ο Γ. Θωμάς περιορίστηκε να πει μόνο ότι «στα ΕΛ.ΠΕ. δεν έχει αλλάξει τίποτα αυτή τη στιγμή που κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Η μετοχική σύνθεση του ΕΛ.ΠΕ. είναι αυτή που ήταν. Η διοίκηση έχει διοριστεί από το Δημόσιο».

Καταγγελία Μ. Κάτση για το Μάτι

Για «όψιμη περιβαλλοντική ευαισθησία, γιατί, προεκλογικά τουλάχιστον, είχαμε μια ακραιφνή αντιπολιτευτική και προεκλογική τυμβωρυχία», έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μάριος Κάτσης σχολιάζοντας την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα του ΟΗΕ, όπου απέδωσε στην κλιματική αλλαγή την τραγωδία στο Μάτι. Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής για την κλιματική αλλαγή, ο Μ. Κάτσης επισήμανε ότι η τραγωδία στο Μάτι αξιοποιήθηκε με ακραίο τρόπο την προεκλογική περίοδο, παρατηρώντας ότι «μετεκλογικά και όντας κυβέρνηση, αποδίδονται όλα στην κλιματική αλλαγή».

Ο επίτιμος καθηγητής Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χρήστος Ζερεφός, που έκανε την ενημέρωση για την κλιματική αλλαγή, σχολίασε και την τραγωδία στο Μάτι. «Το ότι ήταν ακραίος ο καιρός, ήταν ακραίος, αλλά και ότι ήταν εντελώς ατυχής η αντιμετώπιση του θέματος, νομίζω ότι ίσως να ήμουν και ο πρώτος που το είπα στον τότε πρωθυπουργό, στον κ. Τσίπρα», υποστήριξε ο Χρ. Ζερεφός. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι «χάρηκα, γιατί μέσα σε δύο μέρες απολύθηκαν κάποιοι άνθρωποι».

Το κόστος της κλιματικής αλλαγής

Ο Χρ. Ζερεφός επισήμανε ότι στο παρελθόν καταγράφονταν δύο καύσωνες στα τριάντα χρόνια, ενώ τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν καταγραφεί 15. «Θα έχουμε κάθε χρόνο ένα μεγάλο καύσωνα εάν αφήσουμε τα πράγματα να φύγουν χωρίς να πάρουμε κανένα μέτρο» πρόσθεσε ο Χρ. Ζερεφός δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη επέκτασης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ιδιαίτερα στις μετακινήσεις.

Ο Χρ. Ζερεφός προειδοποίησε ότι, χωρίς παρεμβάσεις, το κόστος της κλιματικής αλλαγής για τη χώρα μας μέχρι το τέλος του αιώνα θα ανέλθει στα 700 δισ. ευρώ, δηλαδή δύο φορές το χρέος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL