Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ιταλία / Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ιταλία: Προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη βαρβαρότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ιταλία / Ο Αλέξης Τσίπρας στην Ιταλία: Προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη βαρβαρότητα

Σήμερα στην Ευρώπη, στα απόνερα της κρίσης, με το προσφυγικό να αποτελεί πλέον έναν σταθερό αλλά απρόβλεπτο παράγοντα, με το τεντωμένο σκοινί του Brexit, την κλιματική κρίση και το θολό οικονομικό μέλλον, φαίνεται να προκύπτουν δυο δρόμοι. Πρόοδος, δημοκρατία, Αριστερά ή νεοφιλελευθερισμός, λιτότητα, ρατσισμός.

Ο Αλέξης Τσίπρας ως πρωθυπουργός έπαιξε κομβικό ρόλο τόσο στην ανάδειξη αυτών των αντιθέσεων όσο, κυρίως, στη δημιουργία προοπτικής και ελπίδας ότι μπορεί να υπάρξει άλλος δρόμος, που απαιτεί νέο αφήγημα, νέες συμμαχίες, νέα στρατηγική με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα για τους λαούς και την ίδια την Ευρώπη. Πλέον, έχει τον διττό ρόλο να ηγηθεί του μετασχηματισμού και της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα και να προωθήσει τη συγκρότηση ενός προοδευτικού μετώπου στην Ευρώπη. Το επόμενο διάστημα αναμένεται τα ταξίδια του Αλ. Τσίπρα να πυκνώσουν, με πιο πιθανό επόμενο σταθμό τη Βόρεια Μακεδονία.

Συμβολισμός και ουσία

Σε αυτό το πλαίσιο, δεδομένος στόχος του πρώην πρωθυπουργού είναι να πρωτοστατήσει σε αυτή την προσπάθεια, να αποτελέσει "γέφυρα" μεταξύ της Αριστεράς και των προοδευτικών και πράσινων δυνάμεων. Έτσι, η τριήμερη επίσκεψή του στη Ρώμη είχε ουσιαστικό και ταυτόχρονα συμβολικό χαρακτήρα, αφού η Ιταλία αποτελεί διαχρονικά πολιτικό και ιδεολογικό εργαστήρι για την Αριστερά, ενώ βρίσκεται σε μια ευτυχή, αλλά καθόλου δεδομένη συγκυρία. Η Ακροδεξιά και ο Σαλβίνι βρίσκονται εκτός του κυβερνητικού σχήματος, με τις διεργασίες στο Δημοκρατικό Κόμμα και την Αριστερά να είναι έντονες.

Μεγάλο προοδευτικό μέτωπο με κορμό την Αριστερά

"Ήρθε η στιγμή για ένα μεγάλο προοδευτικό μέτωπο με κορμό την Αριστερά, τους Σοσιαλιστές και τους Πράσινους", ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας από την εκδήλωση: "Ένα νέο προοδευτικό μέτωπο για την Ευρώπη", στο φεστιβάλ του Articolo Uno, σχηματισμού που μετέχει στη νέα κυβέρνηση. "Χρειαζόμαστε ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τον μεγάλο αντίπαλο που είναι η άνοδος της Ακροδεξιάς, και να ανατρέψουμε τις πολιτικές λιτότητας που τη θρέφουν διαρρηγνύοντας την κοινωνική συνοχή" είπε. Ένα μέτωπο, τόνισε, που θα παίρνει γενναίες αποφάσεις και θα δίνει λύσεις για τους Ευρωπαίους. Επισήμανε δε ότι στόχος είναι η Σοσιαλδημοκρατία να κινηθεί προς την Αριστερά και όχι το ανάποδο.

Όπως εξήγησε, "η κοινή πορεία δεν θα είναι άθροισμα δυνάμεων, αλλά θα αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική. Δεν θα είμαστε στο ίδιο κόμμα, ούτε θα έχουμε τις ίδιες απόψεις, αλλά θα είμαστε μαζί απέναντι στη βαρβαρότητα". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως "οι διεργασίες εδώ στην Ιταλία, αλλά και στην Ελλάδα θα έχουν κομβική σημασία", χαρακτηρίζοντας ως "μεγάλο βήμα" την απομάκρυνση του Σαλβίνι και την ήττα της Χρυσής Αυγής.

Εναλλακτικές πολιτικές απέναντι στην Ακροδεξιά

"Δεν μπορούμε να τους αντιμετωπίσουμε υπερασπιζόμενοι τη συστημική κανονικότητα, παρά μόνο με εναλλακτικές πολιτικές", τόνισε μιλώντας για την Ακροδεξιά και εξηγώντας πως πρόκειται για το μακρύ χέρι του συστήματος. Μεταφέροντας την εμπειρία της διακυβέρνησης αναφέρθηκε στη Συμφωνία των Πρεσπών τονίζοντας πως στοίχισε περισσότερο στο εκλογικό αποτέλεσμα "απ' ό,τι οι δύσκολες αποφάσεις για να βγάλουμε τη χώρα από τα προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής", για να υπογραμμίσει: "ωστόσο όχι μόνο δεν μετανιώνουμε γι’ αυτό, αλλά είμαστε περήφανοι".

Σημαντικές συναντήσεις

Στο περιθώριο της παρουσίας του στην αιώνια πόλη, ο Αλ. Τσίπρας είχε σειρά σημαντικών συναντήσεων, όπως με τον πρόεδρο του ιταλικού Κοινοβουλίου και ηγετικό στέλεχος του Κινήματος Πέντε Αστέρων Ρομπέρτο Φίκο, στην αριστερή πτέρυγα και πολέμιο του Σαλβίνι, με τον πρώην πρωθυπουργό και νυν επίτροπο Π. Τζεντιλόνι, τον υπουργό Οικονομικών Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι τον υπουργό υγείας από το αριστερό Articolo Uno Ρομπέρτο Σπεράνζα που είχε μπει στο στόχαστρο του Σαλβίνι ως "αριστερός εξτρεμιστής".

Ο πρώην πρωθυπουργός συναντήθηκε ακόμα με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος, σε γεύμα που του παρέθεσαν. Μεταξύ των στελεχών που απάρτιζαν την αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Κόμματος, ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων, Βιτσέντζο Αμεντόλα και ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του κόμματος και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Αντρέα Ορλάντο.

Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε συναντήσεις με αντιπροσωπείες της Sinistra Italiana και της «Άλλης Ευρώπης». Σύμφωνα με κομματικές πηγές, τονίστηκε ότι "η ιταλική Αριστερά αποτελούσε πάντα εργαστήρι ιδεών και δράσης" και ότι "είναι αναγκαία η συμβολή της και σήμερα στον διάλογο και τον κοινό βηματισμό των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης, για να αναζητήσουμε προοδευτικές λύσεις στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες μας, η Ευρώπη και ο κόσμος".

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΠΟΝΤΙΦΗΚΑ ΣΤΟΝ ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ:

"Πρέπει να συνεχίσεις να μάχεσαι"

"Εγκαρτερείτε και κοιτάτε εμπρός: καλύτερες μας περιμένουν μέρες". Αυτό τον στίχο του Βιργίλιου από την "Αινειάδα" επέλεξε να αφιερώσει ο Πάπας Φραγκίσκος στον Αλέξη Τσίπρα κατά τη συνάντησή τους στο Βατικανό. "Κράτα το να το θυμάσαι. Τα λόγια αυτά αντιστοιχούν σε αυτό που εσύ τώρα βιώνεις και για αυτό πρέπει να συνεχίσεις να μάχεσαι...", φέρεται να είπε ο Ποντίφηκας δίνοντας τη χειρόγραφη αφιέρωση στον πρώην πρωθυπουργό.

Ο Ποντίφηκας εξέφρασε τη στήριξη του στον ελληνικό λαό, ενώ συνεχάρη για άλλη μια φορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τις προσπάθειές του στο προσφυγικό αλλά και για το ότι βελτίωσε την οικονομική κατάσταση και αντιμετώπισε τις κοινωνικές συνέπειες της κρίσης στην Ελλάδα. Μάλιστα, επανέλαβε ότι του έχουν μείνει χαραγμένα στη μνήμη και στην ψυχή τα λόγια του Αλ. Τσίπρα, που συχνά μνημονεύει, ότι "τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πιο σημαντικά από οποιεσδήποτε συμφωνίες".

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για την ειρήνη και τη σταθερότητα, ενώ συζήτησαν ακόμα για τη σημασία της κλιματικής αλλαγής και για τις κοινές πρωτοβουλίες του Πάπα Φραγκίσκου με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο κοινό έδαφος των αξιών Αριστεράς και Χριστιανισμού, για την προστασία των αδυνάμων και την κοινωνική δικαιοσύνη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL