Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
ΣΠΟΥΤΝΙΚ: 27-29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ / "Ταξίδι #4: Έφοδος στον Ουρανό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΠΟΥΤΝΙΚ: 27-29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΣΤΟ ΓΟΥΔΗ / "Ταξίδι #4: Έφοδος στον Ουρανό"

Το ταξίδι ξεκινάει την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου με τον θρύλο της ρέγκε και για χρόνια πολιτικό ακτιβιστή Max Romeo κατευθείαν από τη Τζαμάικα για να μας πάει μέχρι το outer space... Στην ίδια σκηνή ο σημαντικός down tempo και trip hop DJ Cayetano θα γεμίσει τη νύχτα με τις μουσικές του.

Το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου το αστρόπλοιο του Σπούτνικ πατάει το γκάζι και υποδέχεται τους Nightstalker με τον χαρακτηριστικό stoner ήχο τους καθώς και τους επίσης... διαστημικούς Καλλιφορνέζους Nebula, ενώ στην Sputnik Stage θα βρεθούν και οι Okwaho. Α

υλαία στο φεστιβάλ θα ρίξουν την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου η αγαπημένη Ελένη Τσαλιγοπούλου, ο Γιώργος Μαργαρίτης και ένα από τα πιο σημαντικά νέα ονόματα στην ελληνική μουσική σκηνή, ο Παντελής Κυραμαργιός.

Φεστιβάλ δίχως γλέντι, γίνεται;

Φεστιβάλ χωρίς λαϊκή και παραδοσιακή μουσική, γλέντι και χορό δεν υφίσταται. Έτσι, στη λαϊκή σκηνή, δίπλα στις πολυεθνικές κουζίνες και την πατροπαράδοτη ψησταριά, τις μπίρες και τα τσίπουρα, την Παρασκευή τον τόνο θα δώσει ο Δημήτρης Μυστακίδης με τη ρεμπέτικη κιθάρα του, που θα δώσει τη σκυτάλη στο ικαριώτικο γλέντι με τον Νίκο Φάκαρο και τους Musicarους. H Φωτεινή Βελεσιώτου και οι Smyrna θα ανέβουν το Σάββατο στο πάλκο, ενώ θα ακολουθήσει κρητικό γλέντι. Την Κυριακή ο Ψαρογιώργης και η ρεμπέτικη κομπανία της Καστέλλας θα κλείσουν το φεστιβάλ με τρίχορδες πενιές.

Σε τροχιά από το 2016

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου της διοργάνωσης, το Σπούτνικ, ως ομπρέλα πολιτισμού, ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2016, με στόχο να αναδείξει ένα διαφορετικό πολιτιστικό μοντέλο, με άξονα την αρχή της αλληλεγγύης και με έμφαση στη σημασία της συλλογικής ζωής και δράσης. Το περιοδικό, με τα τακτικά και τα θεματικά του τεύχη, έχει φτάσει σε κάθε γωνία της χώρας, σε πανεπιστήμια και σχολεία, σε πλατείες και σημεία συνάντησης νέων ανθρώπων. Παράλληλα, έχει καταφέρει να προσελκύσει χιλιάδες κόσμο μέσα από τις σελίδες του στο Διαδίκτυο και τα social media.

Ο πολυχώρος πολιτισμού και αλληλεγγύης ΣΠΟΥΤΝΙΚ, στο Μεταξουργείο, αλλά και τα υπόλοιπα στέκια σε όλη την Ελλάδα, έχουν μετατραπεί σε αγαπημένους προορισμούς και χώρους έκφρασης για τη νέα γενιά, πραγματοποιώντας πολυποίκιλες δράσεις, όπως αλληλέγγυα μαθήματα, συλλογικές κουζίνες με πρόσφυγες και μετανάστες, προβολές ταινιών, πολιτικές εκδηλώσεις και φιλοξενώντας άτομα και ομάδες που αναζητούν ένα πεδίο ελεύθερης δημιουργίας.

Από την επιστροφή στο μέλλον στην έφοδο στον ουρανό

Η πρώτη δοκιμαστική πτήση «Επιστροφή στο μέλλον» του 2016, το «Ταξίδι για έναν νέο κόσμο» που άφησε το στίγμα του Σπούτνικ σε αρκετές πόλεις της χώρας το 2017, η ιδιαίτερα επιτυχημένη Αντιρατσιστική Γιορτή Diversity την άνοιξη του 2017 και το «Ταξίδι #3: Φτιάχνουμε τον κόσμο που θέλουμε να ζούμε» του 2018, άνοιξαν τον δρόμο για το φετινό 4ο Ταξίδι του Σπούτνικ: «Έφοδος στον ουρανό».

Επιδίωξη της διοργάνωσης είναι να φέρει στο προσκήνιο τον πολιτισμό, την τέχνη και τη δημιουργικότητα των νέων ανθρώπων, προσεγγίζοντάς τα από τη σκοπιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στο φετινό φεστιβάλ ιδιαίτερη θέση θα έχει το περιβάλλον, το οποίο απειλείται πιο πολύ από ποτέ, και ο πλανήτης μας που καταστρέφεται. Μέσα από εκδηλώσεις, συζητήσεις, εκθέσεις, με συλλογικότητες και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος, στόχος είναι να αναδειχθεί η κλιματική κρίση και η αντιμετώπισή της.

Συναυλίες και μουσικά αφιερώματα, πολιτικές εκδηλώσεις, πολιτιστικές εκθέσεις, αθλητικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις, παιδότοπος, βιβλιοπωλείο και πολυάριθμες δράσεις θα πλημμυρίσουν για τρεις ημέρες το Άλσος Στρατού, συμβάλλοντας σε μία όμορφη γιορτή αλληλεγγύης και συλλογικής ζωής, μακριά από λογικές ατομικού δρόμου και μαζικοποιημένης διασκέδασης.

Από το φεστιβάλ δεν θα λείπουν φυσικά οι μεταναστευτικές και προσφυγικές κοινότητες, οι LGBTQI+ οργανώσεις, οι δομές αλληλεγγύης, οι ομάδες που ασχολούνται με το gaming και τις νέες τεχνολογίες, οι φορείς που δραστηριοποιούνται στο περιβάλλον και την κλιματική κρίση, ξένες αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, τα εγχειρήματα κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας, οι άνεργοι/ες, οι επισφαλώς εργαζόμενοι/ες, αλλά και κάθε συλλογικότητα που διεκδικεί τα δικαιώματά της. Κεντρική προτεραιότητα αποτελεί να δοθεί χώρος σε νέους και νέες να δημιουργήσουν, να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να προσφέρουν στους επισκέπτες διόδους εναλλακτικής ψυχαγωγίας και προβληματισμού.

Η διοργάνωση είναι της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και χορηγοί επικοινωνίας η “Αυγή”, το Κόκκινο 105,5 και το Left.gr.

Σ. ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL