Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.4°C
4 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.7°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
6 BF 53%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 48%
Μένουμε Ευρώπη: Σχολείο μόνο για χριστιανούς ορθόδοξους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μένουμε Ευρώπη: Σχολείο μόνο για χριστιανούς ορθόδοξους

Τελικά παράγει πολιτική αυτή η κυβέρνηση. Δεν μένει μόνο στα μαθήματα επικοινωνίας στους βουλευτές της. Όμως η πολιτική που παράγει ζέχνει αναχρονισμό, σκοταδισμό και συντήρηση.

Η κυβέρνηση μπήκε με φόρα να ανατρέψει ως πραγματικός οδοστρωτήρας δικαιώματα και κατακτήσεις των τελευταίων χρόνων στα εργασιακά, όμως εκεί που συντελείται η μεγαλύτερη οπισθοδρόμηση με δυσοίωνα αποτελέσματα για το μέλλον είναι η Παιδεία.

Το αισιόδοξο μήνυμα που εξέπεμψε η υιοθέτηση της απόφασης περί μη αναγραφής του θρησκεύματος στα απολυτήρια επισκιάστηκε αμέσως από την αναχρονιστική απόφαση του ΣτΕ για τον «κατηχητικό» χαρακτήρα που πρέπει να έχει το μάθημα των Θρησκευτικών και την ακύρωση της προσπάθειας εκσυγχρονισμού των δύο υπουργών Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σχολείο δεν είναι πλέον για όλους, σύμφωνα με την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ την οποία θα εφαρμόσει η κυβέρνηση. Το σχολείο είναι μόνο για χριστιανούς ορθόδοξους. Ο ρόλος της κατήχησης υπερισχύει της γνώσης και της ευρυμάθειας και το σχολείο σύμφωνα με το ΣτΕ πρέπει να εκπαιδεύει τους μαθητές πλέον στην χριστιανική ορθόδοξη θρησκεία.

Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προάσπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου, η οποία στο άρθρο 9 κατοχυρώνει την ελευθερία της σκέψης, της συνείδησης, της θρησκείας σε «παν πρόσωπον». Επίσης έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το Σύνταγμα που κατοχυρώνει την ανεξιθρησκεία και απαγορεύει τον προσηλυτισμό (άρθρο 13 παρ. 2). 

Η εκπαίδευση των μαθητών είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο που αφορά όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και οι γονείς (και οι αλλόθρησκοι και οι άθεοι) πρέπει να έχουν λόγο για την ποιότητα της μόρφωσης και την παιδεία που προσλαμβάνει το παιδί τους. Ο φιλεύσπλαχνος και ελεήμων θεός, για παράδειγμα, δεν γίνεται να μισεί τους μουσουλμάνους σε μια κοινωνία που κύριο χαρακτηριστικό της είναι η πολυπολιτισμικότητα.

Πώς θα εκπαιδευτούν τα παιδιά στην ανοχή, στον σεβασμό της ελευθερίας της διαφορετικής άποψης και της θρησκείας "του άλλου" όταν μαθαίνουν στο σχολείο ότι ο δικός τους θεός είναι ο ανώτερος και ο καλύτερος όλων; Πώς θα αποτραπεί η στοχοποίηση των παιδιών που θα ζητήσουν απαλλαγή από το μάθημα, αν για παράδειγμα αναγκάζονται να παραμένουν σαν τιμωρία στο γραφείο του διευθυντή;

Οι ελληνοχριστιανικές παραδόσεις, το παμπάλαιο αφήγημα που ξεθάβει ο νεοφιλελευθερισμός, απομακρύνουν το σχολείο από την ελευθερία του πνεύματος που εμπεριέχει η έννοια της εκπαίδευσης βυθίζοντας τη χώρα σε ένα μεσαιωνικό, θεοκρατικό πρότυπο εκπαίδευσης που πόρρω απέχει από τα προτάγματα του Διαφωτισμού.

Την ώρα που η κυβέρνηση θα ξεπουλάει ένα προς ένα τα δημόσια αγαθά και ο κόσμος θα λέει το νερό νεράκι, εκείνοι θα εισβάλλουν στα Εξάρχεια θεαματικά ξεσπιτώνοντας πρόσφυγες και κατάσχοντας βιβλία. Την ώρα που αντεργατικές ρυθμίσεις θα δένουν πισθάγκωνα τους εργαζόμενους και οι αυξήσεις των μισθών ξεχάστηκαν στις προεκλογικές πλατείες... οι μαθητές θα προσκυνούν ένα μέλλον χριστιανικόν, οπισθοδρομικόν και αποκλειστικά ορθόδοξον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL