Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Στήνουν σκευωρία για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στήνουν σκευωρία για να συγκαλύψουν το σκάνδαλο

Τρία πράγματα για το σκάνδαλο της Novartis θέλει να αποκρύψει η Ν.Δ. και υποχρεώνεται η ηγεσία της να καταφύγει στην υιοθέτηση της μισής γραμμής Σαμαρά συστήνοντας Προκαταρκτική Επιτροπή εναντίον μόνο του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Ωστόσο ήδη διαπιστώνεται “άδειασμα” του Αντώνη Σαμαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς ο πρωθυπουργός ομολογεί ότι δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του Αλέξη Τσίπρα και ότι είναι αυθαίρετοι και ανυπόστατοι οι σχετικοί ισχυρισμοί Σαμαρά.

Τα τρία δεδομένα όσον αφορά το σκάνδαλο Novartis είναι:

* Βρίσκεται στη Βουλή δίωξη εναντίον του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και πρ. υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου για δωροδοκία.

* Η Εισαγγελία Διαφθοράς καταγράφει υπερτιμολογήσεις 5 φαρμάκων υπέρ της Novartis την περίοδο 2011 - 2012.

* Συνεχίζεται η δικαστική έρευνα για τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Σε αυτό το επιβαρυμένο για τη Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. περιβάλλον η κυβέρνηση καταφεύγει σε έναν αντιπερισπασμό παρεμβαίνοντας ταυτόχρονα στη Δικαιοσύνη και επιχειρώντας να εκφοβίσει τους εισαγγελείς που ερευνούν τα πολιτικά πρόσωπα.

Μόνο ο Αν. Σαμαράς καταγγέλλει...

Πώς λειτούργησε η Ν.Δ.; Ο Α. Σαμαράς καταγγέλλει στη Δικαιοσύνη πολιτικούς του αντιπάλους. Η Δικαιοσύνη είναι υποχρεωμένη να στείλει τη δικογραφία στη Βουλή ευθύς μόλις “σκοντάψει" πάνω σε πολιτικά πρόσωπα. Δεν είναι άνευ νομικής αξίας το ότι η δικογραφία που ανακοινώθηκε χθες στη Βουλή δεν περιλαμβάνει αναφορά σε παράνομες πράξεις -αντίθετα, όταν είχε έρθει η δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis, η Εισαγγελία αναφερόταν σε τρία αδικήματα: απιστία, δωροδοκία / δωροληψία, ξέπλυμα.

Έτσι, με αυτή τη μεθόδευση, που έχει τα χαρακτηριστικά πολιτικής δίωξης (πολιτικός μηνύει πολιτικό), αντί η Βουλή να συζητάει για τη δίωξη εναντίον του Α. Λοβέρδου, συζητάει προκειμένου να συσταθεί Προκαταρκτική κατά του Δ. Παπαγγελόπουλου.

ΣΥΡΙΖΑ: "Γκραντ Κάνιον η απόσταση Μητσοτάκη - Σαμαρά"

Το πρώτο πολιτικό συμπέρασμα από τη στάση της Ν.Δ. είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης “αδειάζει” τον Α. Σαμαρά. Στην κατάθεσή του στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ο πρ. πρωθυπουργός φέρεται να υποστηρίζει ότι υπάρχει “σχέδιο καθ’ υπαγόρευση” του Αλ. Τσίπρα, για τον οποίο θεωρεί πως είναι ο “ιθύνων νους” και ότι έχει ως “εκτελεστικό βραχίονα” τον Δ. Παπαγγελόπουλο. Πώς τοποθετήθηκε η Ν.Δ. απέναντι στις θέσεις του Α. Σαμαρά; Με τη δήλωση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρου Καλαφάτη ότι “δεν μπορεί να αποδίδονται κατηγορίες, παρά μόνο αν προκύπτουν αδιάσειστες αποδείξεις”.

Άρα ο Α. Σαμαράς δεν έχει αποδείξεις για όσα λέει εναντίον του Αλ. Τσίπρα. Αυτή η εικόνα έκανε χθες πηγές προκείμενες στον ΣΥΡΙΖΑ να λένε ότι “οι αποστάσεις Μητσοτάκη - Σαμαρά σιγά - σιγά θυμίζουν το Γκραντ Κάνιον”! Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ουσιαστικά ο Κ. Μητσοτάκης με την υπαναχώρησή του παραδέχεται ότι:

* Ο Α. Σαμαράς είναι “κοινός συκοφάντης και ψευδομηνυτής”.

* Δεν υπάρχει καμία βάση σε όσα καταμαρτυρούσε στον Αλ. Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ περί σκευωρίας.

Υπογραμμίζεται ότι ποινικές ευθύνες για τον Αλ. Τσίπρα δεν περιγράφει κανείς άλλος μάρτυρας. Ούτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ούτε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ούτε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής. Μόνο ο Α. Σαμαράς...

Ι. Αγγελής: "Δεν κατονομάζω τον 'Ρασπούτιν'"

Αλλά και για τον πρ. αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο είναι περίεργη η δικογραφία. Διότι και πάλι μόνο ο Α. Σαμαράς τον κατονομάζει ως τον “Ρασπούτιν” που παρεμβαίνει στα της Δικαιοσύνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ι. Αγγελής, που διαρκώς αναφέρεται στον ρόλο του “Ρασπούτιν”, όταν ερωτάται ποιος είναι φέρεται να απαντά: “Εμένα το όνομά του μου το είπε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, πλην όμως, ενόψει της όλης συμπεριφοράς της απέναντι μου, δεν επιθυμώ να τον κατονομάσω διότι φοβάμαι μήπως δεν μου είπε το αληθές όνομα”!

Τι θα ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Βεβαίως παραμένει το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει την Προκαταρκτική Επιτροπή που θα προτείνει η Ν.Δ. “Εμείς δεν καλέσαμε τη Ν.Δ. να κάνουμε Εξεταστική όλοι μαζί για να μάθουμε την αλήθεια; Η αλήθεια είναι μία: Ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και ότι η Ν.Δ. επιχειρεί αυτή τη στιγμή ένα δεύτερο σκάνδαλο, αυτό της συγκάλυψης, μέσα από τον αποπροσανατολισμό των πολιτών με τις ασυναρτησίες περί σκευωρίας” λένε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και δείχνουν ότι ο Δ. Παπαγγελόπουλος θα έχει τη στήριξή τους, καθώς θα κινούνται σε κοινή κατεύθυνση. “Τόσο ο ίδιος όσο και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα έχουν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεσκεπάσουν στη Βουλή και το σκάνδαλο Novartis και τη φαρσοκωμωδία της δήθεν σκευωρίας” λένε.

Σύντομες Προκαταρκτικές

Επισημαίνεται ακόμη ότι η Ν.Δ. υιοθετεί, ως φαίνεται, την αντίληψη του ΣΥΡΙΖΑ περί των σύντομων Προκαταρκτικών Επιτροπών που δεν θα εξετάζουν την ουσία των υποθέσεων. Με εισηγητή τον Νίκο Παρασκευόπουλο η πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, όταν συστήνονταν Προκαταρκτικές (Παπαντωνίου, Novarrtis), δεν διερευνούσε την ουσία των υπό εξέταση σκανδάλων, αλλά τις έστελνε στην Δικαιοσύνη προκειμένου εκείνη να συνεχίσει την έρευνα χωρίς τα προσκόμματα της υπουργικής ασυλίας. Τότε η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ διαμαρτύρονταν. Τώρα όμως η Ν.Δ. ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL