Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ψιχάλες
18 °C
16.3°C18.6°C
4 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.6°C15.9°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.1°C15.4°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες
13 °C
12.9°C14.6°C
3 BF 82%
Θετικά στοιχεία για ενέργεια, περιβάλλον, δημόσια συλλογικά αγαθά, κυκλική οικονομία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θετικά στοιχεία για ενέργεια, περιβάλλον, δημόσια συλλογικά αγαθά, κυκλική οικονομία

Του Στάθη Λουκά

Στο παρακάτω κείμενο θίγονται επιγραμματικά ορισμένα προγραμματικά σημεία που έχουν σχέση με την ενεργειακή μετάβαση, την κυκλική οικονομία και παρεμφερή ζητήματα.

Ο νέος κυβερνητικός σχηματισμός προτίθεται να δομήσει ένα Green New Deal (Πράσινη Ανάπτυξη) που θα έχει σαν συνέπεια μια ριζική αλλαγή του πολιτισμικού παραδείγματος, που να συμβάλει στην εισαγωγή της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοδιαφορετικότητας στις βασικές αρχές του συνταγματικού συστήματος.

1. Όλα τα σχέδια και προγράμματα δημοσίων επενδύσεων πρέπει να έχουν κεντρικό άξονα την προστασία του περιβάλλοντος, την προοδευτική και διάχυτη χρησιμοποίηση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), την προστασία της βιολογικής διαφορετικότητας και των θαλασσών, την αντίθεση στις κλιματικές αλλαγές.

2. Η προώθηση της τεχνολογικής ανάπτυξης και οι πιο καινοτόμες έρευνες πρέπει να τείνουν να κάνουν πιο αποτελεσματική «την οικολογική μετάβαση» και να προσανατολίσουν το συνολικό παραγωγικό σύστημα στην κατεύθυνση της κυκλικής οικονομίας, που πριμοδοτεί την κουλτούρα της ανακύκλωσης και όχι εκείνη του απορρίμματος.

Η συστηματική αύξηση της ανακύκλωσης θα καταντήσει μη χρήσιμες καινούργιες θερμικές εγκαταστάσεις καύσης των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό πρόγραμμα, η κυβέρνηση δεσμεύεται «να εφαρμόσει πολιτικές που θα ευνοούν την κατασκευή εγκαταστάσεων ανακύκλωσης, που κατά συνέπεια θα περιορίζουν τις εγκαταστάσεις καύσης των απορριμμάτων και δεν θα εκδίδονται νέες». Πρόκειται για ένα πρόβλημα έντονο στη νότια Ιταλία, κατάσταση παράλληλη με την ελληνική.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύνδεσμο Kyoto Club, το κυβερνητικό πρόγραμμα επιταχύνει την απανθρακοποίηση της οικονομίας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα στοχεύει και κανονιστική Οδηγία που δεν θα επιτρέπει την έκδοση αδειών για έρευνες για εντοπισμό νέων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Τείνει δε να αναλάβει διεθνή πρωτοβουλία -για μια συμφωνία σε επίπεδο Μεσογείου- που θα στοχεύει στον περιορισμό των αδειών για έρευνες και γεωτρήσεις για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του Kyoto Club Τζιάνι Σιλβεστρίνι εύχεται «η νέα κυβέρνηση να αλλάξει το γρηγορότερο διαδρομή σε σχέση με την προηγούμενη. Υπάρχει δε άμεσα η ευκαιρία για τη σηματοδότηση της ασυνέχειας και αλλαγής πορείας και σχετίζεται με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο Ιταλικό Σχέδιο για Ενέργεια και Κλίμα σύμφωνα με παρατηρήσεις ειδικών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Εκτιμώντας ότι η μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα για το 2030 -σε σχέση με το 1990- πρέπει να περάσει από το 40% στο 50%-55%. Κάτι παρόμοιο χτυπούν και οι καμπάνες του ΟΗΕ και αφορά και την ελληνική πραγματικότητα που συστηματικά επικαλύπτεται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL