Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Συζήτηση στην Ευρωβουλή / Συζήτηση στην Ευρωβουλή: "Ασπίδα" της Ευρωδεξιάς στον Μπολσονάρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συζήτηση στην Ευρωβουλή / Συζήτηση στην Ευρωβουλή: "Ασπίδα" της Ευρωδεξιάς στον Μπολσονάρου

Πολιτική μάχη μεταξύ των προοδευτικών και των συντηρητικών δυνάμεων ξέσπασε χθες στο Ευρωκοινοβούλιο με αφορμή συζήτηση για τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο.

Από τη μια Αριστερά, Πράσινοι και Σοσιαλιστές ζητούσαν να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα πίεσης προς τον ακροδεξιό Πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου αρχής γενομένης από την έκδοση ψηφίσματος από το Ε.Κ. και από την άλλη οι πολιτικές ομάδες της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς επιστράτευσαν γενικολογίες προκειμένου να αποφύγουν να καταγγείλουν τις πολιτικές του Βραζιλιάνου ηγέτη.

Η «μάχη» ξεκίνησε ήδη από τη Δευτέρα στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Ολομέλειας στο Στρασβούργο, οπότε Πράσινοι και Αριστερά με τη στήριξη των Σοσιαλιστών πρότειναν να εκδοθεί ψήφισμα κατά της οικολογικής καταστροφής στον Αμαζόνιο κατά συνέπεια των πολιτικών του Μπολσονάρου. Την πρόταση καταψήφισαν σχεδόν σύσσωμες οι ευρωομάδες της Κεντροδεξιάς (συμπεριλαμβανομένων των πέντε ευρωβουλευτών της Ν.Δ. που ήταν παρόντες), της Ακροδεξιάς και των Φιλελευθέρων.

Στο επίκεντρο της χθεσινής συζήτησης βρέθηκε πάντως η ουσία του ζητήματος, δηλαδή, συμφωνία εμπορίου που υπέγραψε η Ε.Ε. το περασμένο καλοκαίρι με τις χώρες Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Ουρουγουάη, Παραγουάη), με την οποία μέρος της ευθύνης για την αποψίλωση των δασών στην περιοχή ανήκει στην Ε.Ε., αφού ανεβαίνει η ζήτηση για προϊόντα που προέρχονται από αποψιλωμένες εκτάσεις.

"Επιβάλλεται δράση"

«Η πραγματικότητα επιβάλλει όχι μόνο λόγια, αλλά και δράση. Δεν αρκεί η συζήτηση, χρειάζεται να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, να αναληφθεί δράση και να ασκηθεί πίεση προκειμένου να σταματήσει η καταστροφή» επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης κατά την παρέμβασή του εκ μέρους της ευρωομάδας της Αριστεράς.

Ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε επίσης σε στοιχεία που δείχνουν ότι κατά τη θητεία του Μπολσονάρου τον τελευταίο χρόνο η αποψίλωση των δασών έχει πολλαπλασιαστεί. «Είναι ντροπή για το Ευρωκοινοβούλιο, ότι δεν θα καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα με ευθύνη της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. Πρέπει να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα μέτρα και να χρησιμοποιήσουμε το εργαλείο Mercosur για πίεση στον Μπολσονάρου» υπογράμμισε.

Αλ. Χαρίτσης: "Να τοποθετηθεί η Ν.Δ."

Τη στάση των συντηρητικών δυνάμεων καταδίκασε χθες και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης καλώντας τη Ν.Δ. να τοποθετηθεί επίσημα επί του ζητήματος. «Η κλιματική αλλαγή μας αφορά όλους. Όλους; Μάλλον όχι. Τα μεγάλα λόγια για την οικολογία είναι εύκολα. Οι πράξεις είναι που μετράνε. Και εκεί, στις πράξεις, φαίνεται η μεγάλη διαχωριστική γραμμή μεταξύ προόδου και συντήρησης, οικολογικής αντίληψης και υποταγής στο κέρδος, δημοκρατίας και αυταρχισμού. Η επιλογή των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. είναι μια σκιά για την ελληνική πολιτική ζωή. Αναμένουμε με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτηση της Πειραιώς επί του ζητήματος» τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης.

Σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «διαδικαστικό ζήτημα» και σημειώνοντας ότι δεν δέχτηκαν να γίνει ψήφισμα μόνο για τον Αμαζόνιο, «δεδομένου ότι οι πυρκαγιές κατέστρεψαν δάση τόσο στην Ινδονησία όσο και στην Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι και η βιώσιμη διαχείριση των δασών, εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρέπει να αντιμετωπίζεται συνολικά».

ΕΛΚ: "Να είμαστε ταπεινοί!"

Τη θέση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος εξέφρασε στη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου και η ευρωβουλευτής Μάιρεντ ΜακΓκίνες σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος να «κουνάμε το δάχτυλο» στον Μπολσονάρου. «Δεν μπορούμε ως Ευρωπαίοι να κάνουμε μάθημα. Ούτε εμείς ήμασταν πάντα σωστοί. Ας είμαστε πιο ταπεινοί για να συνεργαστούμε καλύτερα» ανέφερε.

Από τη Ν.Δ. τον λόγο πήρε η Μαρία Σπυράκη, σημειώνοντας ότι η συμφωνία Mercosur είναι «εργαλείο πίεσης» προς τον Μπολσονάρου, κάτι που δεν ισχύει όμως για την περίπτωση της Ινδονησίας, της Σιβηρίας κ.λπ. Υποστήριξε ότι πρέπει να βρεθεί και να προωθηθεί «μια συνολική πρόταση διαχείρισης δασών».

Πίεση Σοσιαλδημοκρατών στην Βραζιλία

Η επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλδημοκρατών Ιράτκε Γκαρθία Πέρες με τη σειρά της κάλεσε τον ηγέτη της Βραζιλίας «να σεβαστεί τις υποχρεώσεις» που προκύπτουν από διεθνείς συμφωνίες, όπως η Συμφωνία των Παρισίων και η εμπορική συμφωνία με την Ε.Ε., λέγοντας ότι, αν εξακολουθήσει αυτήν την τακτική, «θα απομονώσει τη Βραζιλία».

Φιλελεύθεροι: "Προβληματική η συμφωνία Mercosur"

Από το κόμμα των Φιλελευθέρων ο Σλοβάκος ευρωβουλευτής Μάρτιν Χόιζικ τόνισε πως πρέπει να «παραδεχτούμε πως η συμφωνία Mercosur είναι προβληματική», ωστόσο τάχθηκε κατά της κατάργησής της υποστηρίζοντας πως πρέπει να προχωρήσει προκειμένου να επηρεάσει την πολιτική του Μπολσονάρου.

Πράσινοι: "Να σταματήσει η συμφωνία Ε.Ε. - Mercosur"

Οι Πράσινοι, από την πλευρά τους, εκπροσωπούμενοι από τη Χάιντι Χαούτελα απάντησαν ότι «η συμφωνία Mercosur επί του παρόντος δεν διαθέτει μηχανισμό που να διασφαλίζει ότι δεν θα οδηγήσει σε αρνητικές επιπτώσεις στο κλίμα». «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ανταποκριθεί στην τραγική κρίση του Αμαζονίου και να σταματήσει την εμπορική συμφωνία της Mercosur έως ότου μπορέσει να επανεξεταστεί για να διασφαλιστεί ότι δεν θα ενθαρρύνει την αποψίλωση» υπογράμμισαν.

Λεπέν: Ευρωπαϊκή υποκρισία...

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι για υποκρισία κατηγόρησε την Ε.Ε. και τον Εμανουέλ Μακρόν η ακροδεξιά ομάδα της Μαρίν Λεπέν "Ταυτότητα και Δημοκρατία" ενώ οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές υποστήριξαν ότι δάση καίγονται και σε άλλες χώρες, όπως στη Βολιβία του Έβο Μοράλες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL