Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 68%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.0°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.9°C
2 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.3°C14.1°C
2 BF 54%
Οι τροφοδότες των ακραίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι τροφοδότες των ακραίων

ΕΘΝΟΣ

Η ένταση της οργής την καθιστά τυφλή. Και επειδή είναι τυφλή, λειτουργεί ως ασπίδα της Χ.Α. Γι' αυτό, άλλωστε, το πιο εντυπωσιακό στοιχεία της δημοσκόπησης της Metron Analysis για το "Έθνος" δεν είναι η φθορά των νεοναζιστών μετά το αποτρόπαιο έγκλημα. Αλλά το ότι η φθορά (για την ώρα έστω) εμφανίζεται περιορισμένη. Λίγους ψηφοφόρους της Χ.Α. τούς ενώνει μια κοινή "ιδεολογία". Οι μισοί και πλέον ψηφοφόροι της, άλλωστε, προέρχονται από την αποσύνθεση του πάλαι ποτέ μεσαίου χώρου. Είναι αυτοί που αποδοκιμάζουν τις πολιτικές ελίτ του πάλαι ποτέ πανίσχυρου δικομματισμού, τις οποίες ψήφιζαν επιλέγοντας τώρα τους ακραίους των ακραίων ως "τιμωρούς".

Οι παραδοσιακές πολιτικές ελίτ με τον κρατισμό, τον λαϊκισμό, τα πελατειακά τους σύνδρομα, τη στελεχιακή τους γύμνια αυτοαπαξιώθηκαν και απαξίωσαν όλο το παραδοσιακό κομματικό σύστημα. Άλλωστε, από την απαξίωση αυτή ξεπετάχθηκε και η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ, ως κυρίαρχο κόμμα της μεταπολίτευσης, κλείνει τον κύκλο του.

Η Ν.Δ. είναι φθαρμένη και αναξιόπιστη, περνώντας κατ' ανάγκη σε φάση υπευθυνότητας μετά έναν αρχικό ακραίο λαϊκισμό απέναντι στην κρίση. Η πόλωση μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ τραυματίζει και τους δύο. Η Ν.Δ. με τη θεωρία κάποιων στελεχών της περί "δύο άκρων", στην ουσία φλερτάρει με την ακροδεξιά.

Ενώ οι πολιτικές ελίτ που κυβερνούν ή προσδοκούν να κυβερνήσουν, επενδύουν ο ένας στα αρνητικά στοιχεία του άλλου. Με μια πολιτική ζωή, που η μάχη κρίνεται μεταξύ του "μικρότερου κακού", η Χ.Α. (αν και είναι το κάκιστο) βρίσκει τους τροφοδότες που της δίνουν ανάσες.

Άρθρο του Γιάννη Λούλη από τη στήλη Αντι-θέσεις, 26.9.2013

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL