Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Η Κ.Αλ.Ο. πέρα από την «Ανάπτυξη για λίγους»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Κ.Αλ.Ο. πέρα από την «Ανάπτυξη για λίγους»

Του Φώτη Νεκτάριου Σαγώνα*

Ένα, ακόμη, απογοητευτικό επακόλουθο των τελευταίων εθνικών εκλογών είναι και, η μέχρι σήμερα, διακοπή του σχεδιασμού χρηματοδότησης των φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Αλ.Ο.) Λίγες εβδομάδες, ίσως, να αρκούσαν για τη διοχέτευση 47 εκατομμυρίων ευρώ σε υφιστάμενους φορείς ΚΑ.λ.Ο. και λίγοι μήνες για τη διάθεση 82 εκατομμυρίων σε νέους συνεταιρισμούς. Η διεκδίκηση αυτών των χρημάτων, που ανήκουν στο πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας, όπως και η υλοποίηση των δεσμεύσεων του νέου πρωθυπουργού για την ΚΑλΟ, έτσι όπως ανταποκρίθηκε στη Στοά Εμπόρων, είναι ένα από τα κύρια ζητήματα του συνδικαλιστικού κινήματος της ΚΑ.λ.Ο. στη χώρα μας.

Η χρηματοδότηση του χώρου είναι αναγκαία, όσο πότε, ως τώρα.

Η αλήθεια είναι πως ο τομέας της ΚΑ.λ.Ο. στην Ελλάδα είναι αδύναμος και αρκετοί παράγοντες συνέβαλαν σε αυτό. Ίσως να «φταίει» πως το όραμα για την ΚΑ.λ.Ο. και οι προσδοκίες μας για το πεδίο είναι ασύμμετρα μεγαλύτερες από τις δυνατότητες του ίδιου του πεδίου και όσων έχουν ασχοληθεί με αυτό. Είναι και ο τρόπος που ορίζουμε την κοινωνική οικονομία στο παρόν, βιάζοντας το μέλλον της, ώστε να έρθει νωρίτερα, καθώς την προσδιορίζουμε με ένα όραμα μελλοντικής κοινωνίας, το οποίο το απαιτούμε, άμεσα, στον παρόντα χρόνο!

Ίσως, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η πραγματικότητα να γίνεται ελαστική και να μπορεί να μεταβάλλεται σύμφωνα με τις προσδοκίες μας. Και, ίσως, οι πολιτικές επιλογές μας να είναι αυτές που θα μπορούν να διαμορφώνουν καθοριστικά το κοντινό και απώτερο μέλλον μας.

Ξεκάθαρη πολιτική από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβερνητική πορεία στον τομέα της ΚΑ.λ.Ο. απόδειξε πως το πολιτικό όραμα του ΣΥΡΙΖΑ και κάποιων στελεχών του δεν ήταν αρκετό για την ανάδειξη της κοινωνικής οικονομίας σε ένα καθοριστικό εργαλείο «ανάπτυξης από τα κάτω» και μετασχηματισμού της κοινωνίας σε έναν άλλο, μη - καπιταλιστικό, τρόπο επιχειρηματικότητας.

Σίγουρα δεν ήταν έτοιμη η κοινωνία μας.

Σίγουρα δεν ήταν έτοιμος και ο ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από ένα γενικό θεωρητικό πεδίο που δεν μετουσιώθηκε σε κυβερνητικό πρόγραμμα και σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό που θα υλοποιεί την πολιτική θεώρηση σε δράση γειωμένη με την ελληνική πραγματικότητα και το υπαρκτό, -αδύναμο, αλλά υπαρκτό- πεδίο της ΚΑ.λ.Ο. στην Ελλάδα.

Βρισκόμενος σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση έχει την «πολυτέλεια» να αναστοχαστεί το όραμά του για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, που, τόσο όμορφα, όρισε σε πρώτο επίπεδο ως «Καλό». Εάν πιστεύει ακόμη στο όραμά του και δεν το εγκαταλείπει ως μια ουτοπία της εφηβικής προ-κυβερνητικής του αφέλειας, οφείλει αρχικά να αποδείξει πως σκοπεύει να φέρει ένα αόριστο μέλλον στο συντεταγμένο παρόντα χρόνο.

Αυτό απαιτεί μια ξεκάθαρη πολιτική απόφαση πως η ΚΑ.λ.Ο. αποτελεί συστατικό μέρος του στρατηγικού σχεδιασμού του και της κυβερνητικής πρότασής του για «δίκαιη ανάπτυξη για όλους», όπου το οικονομικό κέρδος θα είναι ένα μετρήσιμο εργαλείο και ο κοινωνικός πλούτος ένα ισότιμα δεύτερο.

Εάν σε αυτό το στάδιο του μετασχηματισμού του ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέξει την ΚΑ.λ.Ο. μες στον σχεδιασμό του, δεν αρκούν ούτε αόριστες γενικολογίες ούτε αποχή από τις απαιτήσεις ενός, δύσκολου για να υλοποιηθεί στην κοινωνία μας, οράματος.

Μικρά βήματα αρχικά αλλά ουσιαστικής πολιτικής αξίας, είναι να υπάρξουν ξεκάθαρες αποφάσεις και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ για τον στρατηγικό σχεδιασμό της ΚΑλΟ, καθώς και οργανωμένος προσυνεδριακός διάλογος με στόχευση ενός συνεδριακού σχεδιασμού.

Σε δεύτερο βαθμό, απαιτείται μια διαφορετική οργανωτική δομή, με ένα ανεξάρτητο Τμήμα ΚΑ.λ.Ο. στο κόμμα, συνεργαζόμενο με τα Τμήματα Εργατικής και Οικονομικής Πολιτικής, Βιομηχανίας και Ανάπτυξης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να μπορέσει να σχεδιάσει βήμα-βήμα τρόπους διάχυσης της ΚΑ.λ.Ο. σε κάθε παραγωγικό και αναπτυξιακό τομέα της χώρας μας και να πρωτοστατήσει, αναπτύσσοντας τη διασύνδεση του κόμματος με βαλκανικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια δίκτυα και πρωτοβουλίες Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας.

Η οργανωτική διάρθρωση που θα αφορά την ΚΑ.λ.Ο. στον ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να είναι και οριζόντια και κάθετη, με δημιουργία τμημάτων ΚΑ.λ.Ο. σε κάθε Νομαρχιακή Επιτροπή και ορισμό υπευθύνων σε κάθε Οργάνωση Μελών, με στόχο τη γείωση της ΚΑ.λ.Ο. στα μέλη του κόμματος και κατ’ επέκταση στην κοινωνία. Ανάλογο τμήμα και στη Νεολαία με διασύνδεση σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ερευνητικές πρωτοβουλίες.

Εργαλείο διασύνδεσης με την κοινωνία

Το όραμα της ΚΑ.λ.Ο. εμπνέει και συναρπάζει την πλειοψηφία όσων αγγίζει και αποτελεί ένα θαυμάσιο εργαλείο διασύνδεσης ενός κινήματος με την κοινωνία, απαιτεί όμως πολλαπλάσιες δυνάμεις των αποτελεσμάτων που δείχνει να καταφέρνει και απογοητεύει αρκετούς στην προσπάθεια της υλοποίησής του. Όμως είναι σημαντικό να επιχειρηθεί ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης που θα απλώνεται στον χώρο και τον χρόνο: κάθε σημείο επαφής- γείωσης της ΚΑ.λ.Ο. με το περιβάλλον της μπορεί να φέρει πολλαπλάσια αποτελέσματα στην κοινωνία, πέραν του ατομικού της βάρους. Με πιο απλά λόγια, ένας υπαρκτός φορέας ΚΑ.λ.Ο., που δρα ωφέλιμα σε μια γειτονιά ή έναν συγκεκριμένο επαγγελματικό τομέα, μόνο με την ύπαρξή του και τη δράση του αλλάζει το περιβάλλον του. Προβληματίζει τον άμεσο περίγυρο για μια «διαφορετική επιχειρηματικότητα», που δεν έχει ως θεό το κέρδος, απαλύνει, και ίσως θεραπεύει, κάποιες κοινωνικές πληγές, αναδεικνύει μια συλλογική, συνεταιριστική και φιλική λειτουργία της εργασίας και, ανάλογα με τη σοβαρότητα που ο φορέας ΚΑ.λ.Ο. υλοποιεί το όραμα με το οποίο ζωοποιήθηκε, αντίστοιχα ανάλογος είναι και ο αντίκτυπός του στην κοινωνία.

Μπορεί το όραμα μιας κοινωνικής οικονομίας να απαιτήσει χρόνια για να υλοποιηθεί σε έναν ικανοποιητικό βαθμό και ίσως ο ΣΥΡΙΖΑ αποδειχθεί ικανός καταλύτης μετασχηματισμού μιας ελληνικής κοινωνίας που απαλλάσσεται από βαρίδια του παρελθόντος της.
Προηγούνται όμως συγκεκριμένες αποφάσεις για αυτό.

* Ο Φώτης Νεκτάριου Σαγώνας είναι ιδρυτικό μέλος του Red Kitchen και γραμματέας της Παναττικής Ένωσης φορέων Κ.Αλ.Ο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL