Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.9°C27.0°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
26 °C
23.6°C29.0°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
22.1°C25.9°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
22.7°C26.9°C
6 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
27 °C
27.3°C27.3°C
2 BF 29%
"Αγκάθι" ο Σαμαράς για την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αγκάθι" ο Σαμαράς για την κυβέρνηση

Σκηνικό πολέμου στήνεται στη Ν.Δ. μετά τα αλλεπάλληλα αδειάσματα του κυβερνητικού επιτελείου προς τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός φροντίζει -μέσω συνομιλητών του- να εκφράζει την έντονη δυσφορία του για την αθέτηση, εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη, της συμφωνίας που αφορούσε τη μετακόμισή του στις Βρυξέλλες. Επιπλέον, η αναδίπλωση της κυβέρνησης στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και η πρωθυπουργική επιθυμία να μην μετατραπεί η Βουλή "σε βιομηχανία εξεταστικών επιτροπών" προκαλούν κύματα οργής στο "σαμαρικό στρατόπεδο". Ο νεοφιλελεύθερος οδοστρωτήρας ωστόσο της κυβέρνησης συνεχίζει να "σαρώνει" ανενόχλητος τις εργασιακές σχέσεις στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων...

"Καίγεται" το σενάριο για Σαμαρά στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο Αντώνης Σαμαράς, που φροντίζει να δηλώνει πάντα "ενεργός πολιτικά", θα επιθυμούσε διακαώς να επανακάμψει στο πολιτικό προσκήνιο μέσω της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν στην "Α" ότι "ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανοίξει τα χαρτιά του σε τρεις μήνες καθώς προηγείται η συνταγματική μεταρρύθμιση που θα επιτρέπει την εκλογή του Προέδρου Δημοκρατίας με 151 ψήφους. Ωστόσο βασικό μέλημά του είναι να κινηθεί συναινετικά ώστε να στηριχθεί η πρότασή του κι από άλλες παρατάξεις". Υπ’ αυτό το πρίσμα, το χαρτί μιας υποψηφιότητας του Αντώνη Σαμαρά -που διέπεται από διχαστικές και ρεβανσιστικές λογικές- είναι εξ ορισμού... καμένο.

"Αntinews": "Μπουρλότο στο κόμμα"

Ήδη η ιστοσελίδα "antinews", που εκφράζει τους οπαδούς του Αντώνη Σαμαρά, έχει προειδοποιήσει ότι "αν επικρατήσει η κεντροαριστερή επιλογή του Κυριάκου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, θα πέσει μπουρλότο στο κόμμα". Όπως σημειώνει ο... αγανακτισμένος αρθρογράφος σε άλλο σημείο, "το 32% που πήρε ο Τσίπρας στις εκλογές είναι αποκλειστικά δική του επιτυχία. Το 40% που πήρε ο Μητσοτάκης ήρθε αφενός γιατί έβαλαν πλάτη κυρίως ο Σαμαράς και δευτερευόντως ο Καραμανλής, αφετέρου γιατί ο κόσμος ήθελε πάση θυσία να φύγει ο Τσίπρας". Καταλήγει δε με την εκτίμηση ότι "το καθαρό ποσοστό του Μητσοτακισμού όπως έχει καταγράψει η Ιστορία, κινείται μεταξύ του 1% και 2%".

Δυσφορία για εγκατάλειψη του "μακεδονικού αγώνα"

Επιπλέον, στη φράση "ουδέν σχόλιον" επιμένουν τις τελευταίες ημέρες οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, ώστε να μεταδώσουν το κλίμα δυσαρέσκειας του πρώην πρωθυπουργού μετά τον διορισμό του Μαργαρίτη Σχοινά στην αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χαρακτηρίζουν δε ως "υποτιμητική" και τη διαχείριση εκ μέρους της κυβέρνησης του αδειάσματος προς τον Αντώνη Σαμαρά εστιάζοντας στο επιχείρημα του Στέλιου Πέτσα ότι "ούτε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι έγινε αντιπρόεδρος"! Στο μικροσκόπιο δε των "σαμαρικών" τέθηκαν και τα εγκωμιαστικά σχόλια του επικεφαλής της "γαλάζιας" ευρωομάδας Βαγγέλη Μεϊμαράκη προς τον Μαργαρίτη Σχοινά μετά την προχθεσινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό...

"Ανυπόμονοι" ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Ζάεφ

Παράλληλα, η θεαματική αναδίπλωση της κυβέρνησης έναντι της Συμφωνίας των Πρεσπών προσφέρει πεδίο "πολέμου φθοράς" από τους "νεομακεδονομάχους" της Ν.Δ. προς το Μαξίμου. Στον απόηχο των δηλώσεων Μητσοτάκη - Δένδια - Μπακογιάννη ότι "η Συμφωνία των Πρεσπών είναι κυρωμένη από την ελληνική Βουλή και συνεπώς δεν αλλάζει", συνομιλητές του Αντώνη Σαμαρά διαμηνύουν ότι "η συμφωνία με την γειτονική χώρα θα μπορούσε να αλλάξει όπως άλλαξε και η διμερής συμφωνία με την Αλβανία για την ΑΟΖ". Οι ίδιοι κύκλοι δηλώνουν δε "ανυπόμονοι" ενόψει της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Κλειστά χαρτιά

Αμηχανία προκαλεί στις τάξεις της Ν.Δ. η διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που αφορά τις καταγγελίες των Αντ. Σαμαρά και Ευ. Βενιζέλου για "πολιτικές παρεμβάσεις στην υπόθεση Novartis". Στην πρόταση - πρόκληση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον πρωθυπουργό "να μην κρυφτεί πίσω από την ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου και να κάνει, αν τολμάει, εξεταστική, προανακριτική, να στήσει ειδικά δικαστήρια", η Πειραιώς απέφυγε να ανοίξει προχθές τα χαρτιά της σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι "ρεβάνς ζητάει όποιος έχει ηττηθεί. Και αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς ζητάμε μόνο την αλήθεια. Είπαμε: Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε!"...

"Νεοφιλελεύθερος βηματισμός"

Μνημόνιο -αποκλειστικά δικής της ιδιοκτησίας- προωθεί η κυβέρνηση μέσα από το λεγόμενο "αναπτυξιακό νομοσχέδιο". Η υιοθέτηση των προτάσεων (και οραμάτων) του ΣΕΒ με αιχμή την καταστρατήγηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η υποβάθμιση της προστασίας του περιβάλλοντος στο όνομα της προσέλκυσης επενδύσεων συγκροτούν την... αναπτυξιακή στρατηγική της κυβέρνησης.

Στις ελληνικές καλένδες οι δρομολογημένες προσλήψεις

Επιπλέον, σε αοριστολογίες περιορίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (σε ερώτηση της "Αυγής" την περασμένη εβδομάδα στη ΔΕΘ) αναφορικά με τις 10.500 προσλήψεις στη Γενική Παιδεία και τις 10.000 προσλήψεις στην Υγεία που προγραμματίστηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση ισχυριζόμενος ότι "δεν βρήκαμε ούτε μία πίστωση σε προϋπολογισμό γι’ αυτές τις προσλήψεις". Ο πρωθυπουργός, αν και σημείωσε για πρώτη φορά ότι "δεν θα είμαστε πλέον στον κανόνα ένα προς πέντε, διότι έχουμε τη δυνατότητα να κινηθούμε σε καλύτερα επίπεδα", δήλωσε ότι "το ζήτημα είναι να προσλαμβάνουμε εκεί που υπάρχουν πραγματικές ανάγκες"!

Από το 2021 και βλέπουμε...

Συν τοις άλλοις, η κυβέρνηση έχει υποστείλει την προεκλογική σημαία των άμεσων φοροελαφρύνσεων καθώς ο πρωθυπουργός και τα επιτελικά στελέχη της αναλώνονται στο ευχολόγιο ότι "από το 2021 θα έχουμε αρκετό δημοσιονομικό χώρο για να αρχίσουμε να μειώνουμε την εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος" με σκοπό "μέχρι το 2023 να έχουν καταργηθεί πλήρως". Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσδιορίσει "στο τέλος της θητείας της κυβέρνησης τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 22% και 11%.

Τέλος, η "διπλωματία της αξιοπιστίας" υπαγορεύει την κυβερνητική σιωπή στο θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στο φόντο δε των δηλώσεων κορυφαίων διεθνών παραγόντων για την ανάγκη αποκλιμάκωσης των πλεονασμάτων, ο κ. Μητσοτάκης -σε ρόλο παρατηρητή- κομίζει την άποψη ότι "είναι καλύτερα να υπερασπίζονται άλλοι το δίκαιό μας παρά να αναλωνόμαστε σε μονολόγους χωρίς αντίκρισμα. Μόνο έτσι μπορείς τελικά να απαιτείς παρά να επαιτείς"!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL