Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Novartis / Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το γάντι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Novartis / Novartis: Ο ΣΥΡΙΖΑ σηκώνει το γάντι

Το γάντι που πέταξε η κυβέρνηση με τη διαβίβαση της δικογραφίας της Novartis στη Βουλή σήκωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. "Καλούμε για πολλοστή φορά τον κ. Μητσοτάκη να μην κρυφτεί πίσω από την ανάσυρση των μηνύσεων Σαμαρά- Βενιζέλου και να κάνει, αν τολμάει, εξεταστική, προανακριτική, να στήσει ειδικά δικαστήρια ή ό,τι άλλο του ταιριάζει, για να μάθει όλος ο ελληνικός λαός ποιο είναι το σκάνδαλο και ποια η σκευωρία", υπογράμμισε με ανακοίνωση της η Κουμουνδούρου το βράδυ της Παρασκευής.

Εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας έχει καλέσει επανειλημμένα τον Κ. Μητσοτάκη να κάνει εξεταστική επιτροπή προκειμένου να αποκαλυφθεί σε όλους τους πολίτες ποιο είναι το σκάνδαλο Novartis, πόσα δισεκατομμύρια ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο, τους ασθενείς και τους φορολογούμενους.

Χωρίς σχόλιο στη Βουλή η δικογραφία

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ την Παρασκευή, ο αντεισαγγελέας του Ανώτατου Ποινικού Δικαστηρίου Ευάγγελος Ζαχαρής που διερευνά την υπόθεση «σκόνταψε» σε πολιτικά πρόσωπα, τα οποία κατονομάστηκαν από μάρτυρες για παρεμβάσεις στη διερεύνηση της φαρμακοβιομηχανίας. Κατόπιν αυτού, χωρίς κανένα σχόλιο, ο εισαγγελικός λειτουργός διαβίβασε τη δικογραφία στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του θα τη διαβιβάσει στην Βουλή, μέσα στις επόμενες μέρες. Στη συνέχεια, ο Ευάγγελος Ζαχαρής μαζί με τον συνάδελφό του Λάμπρο Σοφουλάκη θα συνεχίσουν την προκαταρκτική έρευνα για τα μη πολιτικά πρόσωπα, με καταθέσεις μαρτύρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, θα κληθεί να καταθέσει ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας, ο οποίος έχει καταθέσει μήνυση στο παρελθόν κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας.

Το κράτος της Δεξιάς είναι εδώ

Μια εξέλιξη που δικαιώνει τις αναφορές του Αλ. Τσίπρα στην αναβίωση του κράτους της Δεξιάς με διάθεση ρεβανσισμού και πολιτικής στοχοποίησης και προαναγγελίες διώξεων μέσα από έναν καταφανέστατο πολιτικό και επικοινωνιακό τακτικισμό. Η Ν.Δ. επιλέγει να δραπετεύσει από το υπαρκτό σκάνδαλο της Novartis στήνοντας στη θέση του το σκάνδαλο του ρεβανσισμού και του αντιπερισπασμού, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά στην αξιωματική αντιπολίτευση. Διόλου τυχαίο το χρονικό σημείο που διαβιβάζεται η δικογραφία στη Βουλή, την ώρα που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Αλλαγή ατζέντας, όπως μόνο η Ν.Δ., και οι δορυφόροι της ξέρουν.

Ο αντιπερισπασμός από τους εκπροσώπους του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος

Άλλωστε η Δικαιοσύνη μπορεί να είναι η αρμόδια για τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, όπως είχε γίνει και παλιότερα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ένα ωραίο πρωί η Δικαιοσύνη αποφάσισε να ανακινήσει τη δικογραφία. Ήταν μετά από τις μηνύσεις που έκαναν Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος, οι οποίοι μετά την αρχειοθέτηση του σκέλους της υπόθεσης που τους αφορά προσήλθαν εκ νέου στη Δικαιοσύνη και, δήθεν επικαλούμενοι νέα στοιχεία περί "σκευωρίας", ενέπλεξαν το όνομα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας καλά πως αυτό θα οδηγήσει στην αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή. "Οι εκπρόσωποι του παλιού και διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος επιχειρούν μια πρωτοφανή θεσμική παρεκτροπή, έναν χυδαίο πολιτικό αντιπερισπασμό. Θα συνθλιβούν υπό το βάρος της αθλιότητάς τους" σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ανεξάρτητη Δικαιοσύνη α λα καρτ;

Το αφήγημα περί παρεμβάσεων και πιέσεων στη Δικαιοσύνη από την προηγούμενη κυβέρνηση υποστήριξε ο εισαγγελέας Ι. Αγγελής. Πρόκειται για τον ίδιο άνθρωπο που αρχειοθέτησε τις μηνύσεις Σαμαρά - Βενιζέλου για εμπλοκή δικαστικών στην υποτιθέμενη "σκευωρία". Επίσης ο ίδιος είχε κάνει λόγο για υπαρκτό σκάνδαλο που δεν διερευνάται σωστά και, σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχεται πειθαρχικά για αποσπασματικές διαρροές της υπόθεσης που έγιναν στον Τύπο προς ενίσχυση της γραμμής της "σκευωρίας". Μάλιστα ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μ. Καλογήρου είχε ζητήσει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Φαίνεται ωστόσο ότι για τη Ν.Δ. και τον Ευ. Βενιζέλο η Δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη α λα καρτ, καθώς τη μια ημέρα οι δικαστικοί παρουσιάζονται ως σκευωροί και την άλλοι ως ικανοί που κάνουν με αυταπάρνηση τη δουλειά τους, όταν αρχειοθετούν συγκεκριμένες υποθέσεις.

Σκευωρία ή σκάνδαλο;

Ακόμα και με αυτό τον τρόπο ωστόσο ανοίγεται μια ευκαιρία στον Κ. Μητσοτάκη -που βρέθηκε ξανά να τρέχει πίσω από τους τακτικισμούς Σαμαρά- να προχωρήσει σε εξεταστική επιτροπή και να φωτιστούν οι θολές πλευρές αυτής της υπόθεσης.

Εξάλλου υπάρχουν δεδομένα που καταγράφονται στο εισαγγελικό πόρισμα όσον αφορά το φάρμακο. Δεν έμπαιναν μόνες τους οι υπογραφές για τις υψηλές τιμές στα φάρμακα της Novartis, την ώρα που κατά περίεργη σύμπτωση κατέρρεε η συνολική φαρμακευτική δαπάνη. Όταν φάρμακα με πολύ υψηλές τιμές για ασθένειες όπως ο καρκίνος εγκρίνονταν, ενώ οι δαπάνες για άλλα φάρμακα περιορίζονταν δραματικά και καρκινοπαθείς έμεναν χωρίς θεραπεία. Εξάλλου ο ίδιος ο Φρουζής σε εσωτερικό έγγραφο της Novartis πανηγύριζε για το φάρμακο Gilenya, ότι μπήκε σε χρόνο - ρεκόρ και με μοναδική έγκριση τιμής εκτός της τυπικής διαδικασίας;

Η Ελλάδα το 2011 ξόδευε 4 δισ. ετησίως περισσότερα από αντίστοιχου μεγέθους χώρες, όπως η Πορτογαλία και η Σουηδία, όπως καταθέτει στην Εισαγγελία Διαφθοράς, το 2011, το μέλος της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων. Επίσης, στα έγγραφα του FBI αναφέρεται ότι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και υπουργός Υγείας "τα έπαιρναν" από τη Novartis.

Η ίδια η Novartis σε εσωτερικά έγγραφα αποκάλυπτε με χαρά ότι από τα ομόλογα με τα οποία πληρώθηκε από το Δημόσιο η εταιρία έχασε μόνο 2% σε σχέση με το τουλάχιστον 20% που έχασαν άλλες εταιρείες με το PSI, εξαιτίας της έγκαιρης ενημέρωσης που είχε. Αλλά και ο πρωθυπουργός είχε ομολογήσει στο Open ότι "δεν είναι όλοι αθώοι εκ των προτέρων". Μάλλον συμμετείχε και ο ίδιος στη σκευωρία; Εκτός αν συμφωνεί με την άποψη του Άd. Γεωργιάδη, που προεκλογικά υποστήριζε ότι και να έχουν συντελεστεί ποινικά αδικήματα, όπως αυτό της δωροδοκίας, αυτά έχουν παραγραφεί...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL