Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Η ΔΕΗση ενός PROTERGάτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ΔΕΗση ενός PROTERGάτη

Της Μαρίας Λυκούρα

Είναι απίστευτη η κακεντρέχεια με την οποία αντιμετωπίζονται οι ενέργειες των μελών της κυβέρνησης της δεξιάς. Τι έκανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης; Πήγε ο άνθρωπος στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και επισκέφτηκε το περίπτερο της Protergia, της εταιρίας του Ομίλου Μυτιληναίος, ανταγωνίστριας της ΔΕΗ στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο υπουργός θέλησε απλώς να ζήσει την εμπειρία της ηλεκτροκίνησης. Κι όμως... Το τι είπανε οι κακές γλώσσες δεν λέγεται. Τι διαφημιστή τον χαρακτήρισαν, τι υπάλληλο του μήνα τον είπαν, τι συνεργάτη επιχειρηματιών. Αν είναι δυνατόν!

Αντί να επαινούν τον κ. Χατζηδάκη που με επιμέλεια υπηρετεί τον στόχο του, τον κατηγορούν κι από πάνω οι φαρμακόγλωσσες. Τι πάει να πει ότι μόνο σε μια... μπανανία ο υπουργός Ενέργειας θα φωτογραφιζόταν με τα μπαλονάκια ιδιωτικής εταιρίας, ανταγωνίστριας της δημόσιας; Στην ουσία αυτό που ενοχλεί τους αντιφρονούντες εχθρούς της ανάπτυξης είναι ότι τα μπαλονάκια ήταν μπλε, στο χρώμα της Νέας Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Τους ενοχλεί το «εθνικό» τους κομμουνιστές;

Ο άξιος υπουργός από την ημέρα που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό του εργάζεται μεθοδικά. Προετοιμάζει συστηματικά το «εθνικό» σχέδιο για την εκποίηση της ΔΕΗ. Με δεξιότητα επαγγελματία χασάπη ετοιμάζει τα μαχαίρια και τους μπαλτάδες για τον τεμαχισμό της. Επίσης, με εξαίρετη μαεστρία κατασυκοφαντεί τη δημόσια επιχείρηση με δηλώσεις και συνεντεύξεις. Έχετε δει εσείς έμπορο να διαλαλεί ότι το εμπόρευμα είναι σαπάκι, αφού θέλει να το μοσχοπουλήσει; Όχι. Άρα ο υπουργός εκτελεί το σχέδιο με κωδικό όνομα «για μια πεντάρα» με μαθηματική ακρίβεια. Άσε που είναι και διακριτικός και εχέμυθος. Είπε για τα 200 εκατομμύρια που χρωστά το κράτος στη ΔΕΗ; Δεν είπε...

Αλλά μη δουν οι συκοφάντες νεοφιλελεύθερο να θέλει να εξυπηρετήσει ιδιωτικά συμφέροντα, αμέσως να βγουν στα κεραμίδια σαν τα αδέσποτα που -σύμφωνα με τα ΝΕΑ- πετάγονται μπροστά στο αυτοκίνητο του φιλόζωου Μητσοτάκη. Η εξήγηση είναι πολύ απλή: η ΔΕΗ κατέχει σήμερα το 75% της αγοράς, είναι ο ισχυρότερος παίχτης και στην παραγωγή και στην παροχή ρεύματος. Έτσι θα λειτουργήσει η αγορά; Έτσι θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός;

Άσε που οι μαδουρόπληκτοι θεωρούν μεγάλη επιτυχία των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ ότι απετράπη η πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και η πλήρης ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με αποτέλεσμα να παραμένει σε δημόσιο έλεγχο το δίκτυο ενέργειας, πλήττοντας τα ιδιωτικά συμφέροντα, των οποίων την πίκρα πήγε να γλυκάνει λίγο ο νέος υπουργός Ενέργειας.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση μένει πιστή στη στήριξη της μεσαίας τάξης. Δεν είναι οι μεσαιοταξίτισσες κι οι μεσαιοταξίτες τίποτε παρακατιανοί, πληβείοι, να τσιγκουνεύονται να πληρώσουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Τους αύξησε, λοιπόν, τους λογαριασμούς ώστε να αποδεικνύουν εμπράκτως πόσο κιμπάρηδες είναι οι άνθρωποι.

Ειδική τιμή επιφύλαξε για τους επαγγελματίες, για τους οποίους οι αυξήσεις θα είναι πολύ μεγαλύτερες, ώστε να αισθάνονται στυλοβάτες της αγοράς και γρανάζια της ανάπτυξης και να ανακουφίζονται έτι περισσότερο που απαλλάχθηκαν από τους Συριζομαδούρους.

Όσο για τους «λίγους», όπως τους αποκαλούσε ο διχαστικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτούς αφιέρωσε μια αποστροφή του ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Ρωτήθηκε με αφορμή τη ΔΕΗ: «Θεωρείτε θεμιτό να ασκείται κοινωνική πολιτική, όπως έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, μέσω εταιρειών του Δημοσίου;». Η απάντηση; «Προφανώς και όχι».


YΓ.: Ακούγεται ότι πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ετοιμάζουν ανακοίνωση στην οποία θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, καταγγέλλοντας τις αήθεις κατηγορίες. Στην ανακοίνωση θα ξεκαθαρίζεται η πρόθεση του υπουργού που δεν ήταν άλλη από τη δυσφήμιση της εταιρείας διά της παρουσίας του, τονίζοντας ότι αν οι σχέσεις του κ. Χατζηδάκη με την Protergia ήταν πραγματικά στενές θα του είχαν δώσει και ένα καπελάκι με το λογότυπο και δεν θα τον ανάγκαζαν να εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL