Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
ΔΕΘ και υποκινούμενο μίσος
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΘ και υποκινούμενο μίσος

Επομένως συμβαίνει ένα από τα εξής: Ή όλοι αυτοί που συνέρρεαν μέχρι πέρσι στα συλλαλητήρια νιώθουν τώρα ασφαλείς και εθνικά υπερήφανοι. Ή το ουσιαστικό κίνητρο εκείνων των αξιομνημόνευτων κινητοποιήσεων δεν ήταν στην πραγματικότητα «εθνικό» αλλά καθαρά μικροπολιτικό.

Με δεδομένη την ολοφάνερη αναπροσαρμογή της νέας κυβέρνησης στο θέμα των Πρεσπών, είναι προφανές ότι συμβαίνει το δεύτερο. Και η πραγματικότητα είναι ότι όλος αυτός ο χαμός για το μακεδονικό υποκινήθηκε ανοιχτά από την Ν.Δ., με τη συμβολή των καναλιών και των ιστοσελίδων που την υποστηρίζουν και που έχουν μια θαυμαστή δύναμη να εξάπτουν το μίσος στον κόσμο.

Και αυτό θα ήταν απλή ακαδημαϊκή ανάλυση αν στο πλαίσιο εκείνων των κινητοποιήσεων για το μακεδονικό δεν είχαν γίνει επιθέσεις σε ανθρώπους, κτήρια και μνημεία, δεν είχαν μπει φωτιές όπως αυτή της Θεσσαλονίκης, δεν είχαν στοχοποιηθεί βουλευτές και γραφεία πολιτικών κομμάτων, δεν είχε εξαπολυθεί μια πρωτοφανής διχαστική ρητορική. Και αν ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης δεν είχε κάνει, επανειλημμένα, δηλώσεις που αποτελούσαν ανοιχτή παρακίνηση πολιτών σε βία.

Τώρα βέβαια έχει επιστρέψει η κανονικότητα. Ο κόσμος που υπό άλλες συνθήκες θα έτρεχε στα «πατριωτικά» συλλαλητήρια ξέρει υποσυνείδητα ότι χωρίς τη στήριξη των ΜΜΕ δεν αξίζει τον κόπο.

Αλλά για όλους αυτούς που προσπάθησαν να υποκινήσουν εμφύλιο μίσος, μόνο και μόνο για να επανέλθουν στην εξουσία και να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους, υπάρχει τεράστιο θέμα ηθικής ευθύνης.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL