Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Βαρέα για την κοινωνία, ανθυγιεινά για το πολίτευμα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βαρέα για την κοινωνία, ανθυγιεινά για το πολίτευμα...

Η κεντρική ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν σωστή. Ιδιοτελώς σωστή αλλά σωστή. Να φέρει τώρα, μέσα στο πρώτο δίμηνο της θητείας του, όλα, ή έστω τα περισσότερα και πάντως τα βασικά, «βαρέα και ανθυγιεινά» μέτρα της πολιτικής του ατζέντας. Τώρα, οπότε διαθέτει νωπή λαϊκή εντολή και, ως εκ τούτου, όλα μπορούν να «καταναλωθούν» ευκολότερα.

Κι από την άλλη να τα φέρει τώρα, μες στο κατακαλόκαιρο, οπότε η Ελλάδα βρίσκεται στις παραλίες. Και ποιος παρακολουθεί; Ποιος βλέπει; Ποιος ακούει; Ποιος κρίνει; Ποιος ασχολείται γενικώς...

ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΑΪΚΟΥ

Πράγματι βολική και συμφέρουσα και άρα πολιτικά ευφυής η ιδέα του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η εμπροσθοβαρής εισαγωγή, εν πολλοίς και η εφαρμογή, όλων των δύσκολων, των αντιδημοφιλών αποφάσεων. Των αυταπόδεικτα «βαρέων και ανθυγιεινών». Των βαρέων για την κοινωνία και ανθυγιεινών για το πολίτευμα της χώρας. Όλα τώρα, μέσα στο πρώτο δίμηνο της διακυβέρνησής του. Τώρα, με νωπή τη λαϊκή εντολή, με την προίκα αφάγωτη που λέει ο λόγος, και μέσα στη θερινή ραστώνη. Τώρα, που μπορεί να περάσει το οτιδήποτε δίχως ν’ ανοίξει μύτη. Γιατί τώρα, στ’ αλήθεια, ποιος ασχολείται;

- Ποιος ασχολείται με το αν στήνει φαραωνικών διαστάσεων «επιτελικό κράτος» τύπου Λευκού Οίκου, ας πούμε, ή ίσως τύπου Ερντογάν. Με όλες τις εξουσίες περί το πρόσωπό του. Με ό,τι έχει να κάνει με πληροφορία, με ενημέρωση, με προπαγάνδα υπό τον απόλυτο έλεγχό του. Με μεραρχίες δημοσιογράφων στη δούλεψή του. Και με μετακλητούς ων ουκ έστιν αριθμός. Αν τοποθετεί διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου τον πρωτανιψιό του. Αν διορίζει τους δικούς του στην ΕΡΤ ετσιθελικά και αυθαίρετα, πριν από την προβλεπόμενη «εκδήλωση ενδιαφέροντος». Αν, μ’ άλλα λόγια, στήνει ένα είδος πρωθυπουργικής μοναρχίας.

- Ποιος ασχολείται με το αν παρεμβαίνει ανεπίτρεπτα, κόντρα σε κάθε νομοθεσία ελληνική και ευρωπαϊκή, επί των ανεξάρτητων αρχών. Παροπλίζοντάς τες ή μεταβάλλοντας τη σύνθεσή τους. Στο πλαίσιο της προσπάθειας ελέγχου των πάντων, ασφαλώς.

- Ποιος ασχολείται με το αν αναθέτει τα ανθρώπινα δικαιώματα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη(!) και την επιστημονική έρευνα στο υπουργείο Επενδύσεων(!)

- Ποιος ασχολείται με το αν αποκλείει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες από τις υπηρεσίες του ΕΣΥ. Καθώς οι υπουργοί του υποστηρίζουν είτε ότι «η Ελλάδα δεν είναι ξέφραγο αμπέλι» είτε, ψευδέστατα, ότι δεν μπορεί να πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες για τους ξένους.

- Ποιος ασχολείται με το αν διορίζει πρόσωπο άνευ προσόντων, με βιογραφικό σεκιουριτά, στην κορυφή της ΕΥΠ. Αν, εκ των υστέρων, νομοθετεί φωτογραφικά, προκειμένου να «νομιμοποιηθεί» όπως-όπως η αυθαιρεσία. Και αν σχεδιάζει τη «δικτύωση» της ΕΥΠ με όλους τους κρατικούς φορείς, κατά την εφιαλτικής μνήμης κυπατζίδικη λογική.

- Ποιος ασχολείται με το αν καταργεί την υποχρέωση αιτιολόγησης των απολύσεων από τους εργοδότες. Αν απαλλάσσει κάθε ευθύνης τους εργολάβους της ανθρώπινης εργασίας για τυχόν παραβιάσεις της νομοθεσίας. Και αν, επιπλέον, μεθοδεύει την παράκαμψη του ΑΣΕΠ προκειμένου για κατηγορίες προσλήψεων.

- Ποιος ασχολείται με το αν λέει τώρα άλλα αντ’ άλλων για το Μακεδονικό. Κάνοντας γαργάρα όλα τα μακεδονομαχικά ιδεολογήματα διά των οποίων εκπόρθησε την εξουσία. Ομνύοντας πλέον μονάχα στην «πιστή εφαρμογή» της... επάρατης, της προδοτικής Συμφωνίας των Πρεσπών.

- Ποιος ασχολείται με τα αν αποδίδει τώρα σε «γεωπολιτικά αίτια» τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές. Εκεί που, ώς προχθές, φόρτωνε τα πάντα... στην κ. Τασία. Αλλά και αν σήμερα καταργεί τον δεύτερο βαθμό παροχής ασύλου, δυσκολεύοντας δραματικά τα σχετικά προσφυγικά δίκαια.

- Ποιος ασχολείται με το αν διορίζει καραμπινάτο χουντικό, υμνητή του Παπαδόπουλου, στη Γενική Γραμματεία Τουρισμού. Αλλά και σ’ όλες τις θέσεις δημόσιας ευθύνης μονάχα στενά κομματικά στελέχη, αποτυχημένους πολιτευτές της Ν.Δ. κατά προτίμηση.

- Ποιος ασχολείται με το αν προετοιμάζει συστηματικά το έδαφος για την εκποίηση της ΔΕΗ. Τεμαχίζοντάς την και, επί της ουσίας, κατασυκοφαντώντας την, έτσι ώστε να πουληθεί για μια πεντάρα στο καλάθι. Κι εν τω μεταξύ, με διάφορα κόλπα αυγατίζουν οι λογαριασμοί της. Και βέβαια ούτε λόγος για τη συνταγματική κατοχύρωση του νερού και της ενέργειας ως δημόσιων αγαθών. Παρ΄ ότι πρόκειται για αναθεωρητέα συνταγματική διάταξη.

- Ποιος ασχολείται με το αν καταργήθηκε στην εντέλεια το πανεπιστημιακό άσυλο. Έτσι και τόσο ώστε θα μπορεί να κάνει ντου η αστυνομία στα ανώτατα ιδρύματα μ’ ένα απλό τηλεφώνημα του οποιουδήποτε πολίτη.

- Ποιος ασχολείται με το αν ξεκίνησε την επιχείρηση «απελευθέρωσης» των Εξαρχείων με άγρια αντιμεταναστευτικά πογκρόμ.

- Ποιος ασχολείται με το αν, με το καλημέρα, έσπευσε να διαβεβαιώσει τον αρχιεπίσκοπο ότι δεν πρόκειται να μεταβληθεί το παραμικρό στις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας. Ενώ η επί της Παιδείας υπουργός του ρίχνει το βάρος της στην ενίσχυση της θρησκευτικής συνείδησης των ελληνοπαίδων, πιθανώς διά... ιεροδιδασκάλων.

- Ποιος ασχολείται με το αν επιδεικνύει πρωτοφανή άγνοια κινδύνου ζητώντας, από τον Βρετανό πρωθυπουργό, «δανεικά» τα γλυπτά του Παρθενώνα για το 2021. Για να εισπράξει ταπεινωτική (για τη χώρα μας) την απάντηση του Βρετανικού Μουσείου.

- Ποιος ασχολείται με το απερίγραπτο φιάσκο της Σαμοθράκης. Και, στη συνέχεια, αν, ως αντίβαρο του φιάσκου, κλείνει το μάτι στους κατοίκους της, εξωθώντας τους στη φοροδιαφυγή.

- Ποιος ασχολείται με τα τσιμεντένια μεγαθήρια που πρόκειται να υψωθούν στο Ελληνικό, καθώς μεταβάλλονται επί τα χείρω οι όροι προώθησης του έργου. Και αν τα ίδια, και μάλλον χειρότερα, αναμένονται και για τις Σκουριές.

- Ποιος ασχολείται με το αν ο επί των Εσωτερικών υπουργός του μιλά για υπερπληθώρα συμβασιούχων, στρώνοντας το έδαφος στη «μετάταξη» ποιος ξέρει ποιων και πόσων απ’ αυτούς στον κόσμο της ανεργίας.

- Ποιος ασχολείται με το αν πανηγυρίζει με την κατά 22% μείωση του ΕΝΦΙΑ, δίχως να ομολογεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ψηφίσει την κατά 30% μείωσή του ήδη από το 2018. Και αν θριαμβολογεί για την άρση των capital controls, δίχως να 'χει τη γενναιότητα να πει πως ο ΣΥΡΙΖΑ του την προσέφερε έτοιμη στο πιάτο.

- Ποιος ασχολείται με το αν τσαλαπατάει τον κανονισμό της Βουλής περνώντας σχεδόν τα πάντα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Δηλαδή δίχως δημόσια συζήτηση και δίχως, επί της ουσίας, κοινοβουλευτική διαβούλευση.

- Ποιος ασχολείται με το αν τα περισσότερα και τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης κάνουν πως δεν βλέπουν, πως δεν ακούν, πως δεν καταλαβαίνουν τίποτα απ’ όλ’ αυτά. Κι’ όταν αναγκάζονται «να δουν», απλώς εξωραΐζουν τις ασχημίες.

- Ποιος ασχολείται γενικώς...

Είπαμε, αφενός η όντως νωπή λαϊκή εντολή κι από την άλλη η θερινή ραστώνη, προσφέρουν το καλύτερο, το ευμενέστερο πλαίσιο ώστε να θεωρείται πως όλα επιτρέπονται, πως όλα περνούν και χωνεύονται, όλα πέφτουν στα μαλακά. Όμως δεν θα 'ναι βέβαια έτσι και στη συνέχεια. Εκεί μάλλον θα δυσκολέψουν, μάλλον θα ζορίσουν τα πράματα.

Ε, εκεί είναι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κληθεί να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα. Και με το μπόι του...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL