Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
9.6°C12.6°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.5°C13.2°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.6°C12.6°C
2 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C14.9°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
4 BF 82%
Η Δεξιά ως φορέας της ηθικής / Η Δεξιά ως φορέας της ηθικής: Μια διαχρονική αξία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Δεξιά ως φορέας της ηθικής / Η Δεξιά ως φορέας της ηθικής: Μια διαχρονική αξία

Του Κυριάκου Λοϊζου*

Με όλους τους Έλληνες, για όλους τους Έλληνες. Πόσες φορές, αλήθεια, ήχησε στα αυτιά μας προεκλογικά αυτή η βαρύγδουπη πρόταση; Πώς ορίζεται η ηθική στην Ελλάδα και ποιοι ή ποιος είναι ο αποκλειστικός φορέας αυτής;

Η ηθική συμβαδίζει με το χρήμα, τον πλούτο, τους έχοντες και τους κατέχοντες το κράτος. Αυτοί που επί δικτατορίας Μεταξά έδειξαν τον δρόμο, αυτοί που μετά τον Εμφύλιο δικαιωματικά ανέλαβαν να καθαρίσουν την κοινωνική και κυρίως την πολιτική ζωή του τόπου. Αυτοί που ήρθαν μετέπειτα ως σωτήρες και μπήκαν στον φυσικό τους χώρο, το κράτος!

Η ηθική στην Ελλάδα εξόκειλε μόνο από τον Γενάρη του 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους 4,5 χρόνια ανηθικότητας λοιπόν, διότι η φυσική θέση της Αριστεράς είναι απέναντι. Στη διαμαρτυρία, στον δρόμο, στην αντιπολίτευση, στις μπουάτ και στα ελεύθερα κάμπινγκ, ενώ η αναψυχή σε σκάφος για ένα διήμερο σε κατατάσσει σε αυτούς τους αριστερούς που καλοπερνάνε και εκμεταλλεύονται την ιερή έννοια της Αριστεράς.

Ο αριστερός, σαν τον αιώνιο λεπρό θα πρέπει να αγωνίζεται πάντα μέχρι να εξαφανιστούν τα σημάδια της αρρώστιας. Αλήθεια, μπορούν να εξαφανιστούν μια για πάντα;

Η Δεξιά, ως αποκλειστικός φορέας της ηθικής, θα βρίσκεται πάντοτε εδώ να μας υπενθυμίζει τις αριστερές καταβολές, οι οποίες θα πρέπει να συμπορεύονται με την ανέχεια, τον αποκλεισμό και την εκδίωξη από θέσεις - κλειδιά ή δημόσια αξιώματα.

Η κυβέρνηση της Αριστεράς ή αριστερή διακυβέρνηση (ειδοποιός διαφορά) αποτέλεσε την εκτροπή της χώρας από την κανονικότητα. Διότι η κανονικότητα που διατυμπανίζουν οι σημερινοί κυβερνήτες έχει βαθύτερο νόημα και ας μην το αντιλαμβάνονται ούτε οι ίδιοι που το λένε. Είναι η κανονικότητα του κατόχου ή του παρακατιανού. Είναι η σύγκρουση του συνήθους και παγιωμένου με το νέο και επικίνδυνο. Του σωστού και του λάθους. Του «εμείς οι Έλληνες» και «εσείς οι αριστεροί».

Η ευμάρεια είναι αποδεκτή, μόνο όταν έχει δεξιό, συντηρητικό ή νεο-συντηρητικό πρόσημο. Διερωτώμαι αν θα μπορέσει ο αριστερός να αποβάλει τη ρετσινιά του εύπορου ή του πλούσιου. Μόνο που η ρετσινιά δεν έγκειται στις λέξεις εύπορος και πλούσιος, αλλά στη λέξη «αριστερός».

Η Δεξιά θα είναι πάντοτε στο πλευρό μας, για να μας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Του κινδύνου να γίνει κάποιος ένας αξιοπρεπής ή εύπορος αριστερός.

Στις τελευταίες εκλογές, η λέξη ηθική ήταν αυτή που ταίριαζε σε όλο το φάσμα της δεξιάς και ακροδεξιάς προπαγάνδας και ας μην λεγόταν ξεκάθαρα. Η ηθική είναι κτήμα, προτέρημα και έχει ιδιοκτήτες. Την ηθική κάποιοι πρέπει να την αποκτήσουν ή να την ανακτήσουν, ασχέτως αν ήδη είναι χαρακτηριστικό τους.

Στην Ελλάδα, κυριάρχησε η δεξιά πρακτική και ρητορική. Και σε αυτή τη μεγάλη διαδρομή είχε πάντοτε μαζί της έναν δικό της σύμμαχο και συνοδοιπόρο. Την ηθική.

* Ο Κυριάκος Λοΐζου είναι πολιτικός επιστήμονας και ιστορικός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL