Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Όποιος δεν θέλει να πάει στο μύλο...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Όποιος δεν θέλει να πάει στο μύλο...

του Γιώργου Δεληγιάννη

Είναι γενική πλέον η εκτίμηση ότι είμαστε στην αρχή μιας πρωτοβουλίας που, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα οδηγήσει σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, η οποία θα είναι και η τελευταία, τουλάχιστον με τη μορφή που την επιδιώκει (επίσημα) η ελληνοκυπριακή πλευρά εδώ και 45 χρόνια.

Και λέμε επίσημα και εννοούμε στα χαρτιά, διότι ανεπίσημα και στο μυαλό κάποιων (παλαιότερα στο πίσω μέρος, τελευταία και στο μπροστά και μάλιστα και στη γλώσσα τους) η λύση που θα ήθελαν είναι πολύ διαφορετική και κυρίως πολύ πιο καταστροφική για την κακόμοιρη Κύπρο από αυτό που νομίζουν ή από αυτό που έχουν ως ψευδαίσθηση ότι αποτελεί το υφιστάμενο καθεστώς.

Την προσπάθεια αυτή, όπως και όλες φυσικά τις προηγούμενες, συντονίζει ο ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, του οργανισμού δηλαδή στον οποίο έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες και τις προσδοκίες μας ότι θα βοηθήσει για να φτάσουμε στο επιθυμητό τέλος.

Η κ. Λουτ ήρθε το Σάββατο, θα έβλεπε τους δύο ηγέτες την Κυριακή, άντε και τη Δευτέρα, και τελικά (άγνωστο αν είναι ξαφνικά ή όχι) έμεινε μέχρι σήμερα (μέχρι την ώρα που γραφόταν το κείμενο, είχε καθοριστεί συνάντηση με τους δύο ηγέτες σήμερα).

Σε τι θα καταλήξει η κα Λουτ και οι δύο ηγέτες ως κείμενο για εκείνους τους περιβόητους όρους αναφοράς θα είναι ουσιαστικά το κλειδί που θα ανοίξει την πόρτα να πάει η διαδικασία εκεί που σταμάτησε πριν από δύο χρόνια.

Και ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, οι γνωστοί αρχηγοί των γνωστών κομμάτων δεν έχασαν τον χρόνο να κατακεραυνώσουν, κάποιοι άμεσα, κάποιοι έμμεσα, την ίδια τη διαδικασία.

Ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση, η οποία τα τελευταία δύο χρόνια, μετά το Κραν Μοντανά, μπήκε σε μια διαδικασία να αμφισβητεί τα αδιαμφισβήτητα και να εκφράζει διαφωνίες με πράγματα που όπως φάνηκε ήταν μόνο δικής της επινόησης, δεν το έκανε.

Θυμάστε πόσο τα είχαν βρει στο λεκτικό τους παλαιότερα κυβέρνηση και «αμφισβητίες»;

Ε, οι αμφισβητίες αυτοί συνεχίζουν τον χαβά τους (βλέπε χθεσινές δηλώσεις μετά το Εθνικό Συμβούλιο):

Ποιοι είναι οι όροι αναφοράς;

Γιατί θα είναι προφορικοί και όχι γραπτοί;

Γιατί βάση οι έξι παράμετροι Γκουτέρες;

Γιατί δεν είναι γραμμένες οι έξι παράμετροι;

Πότε δόθηκε το πλαίσιο Γκουτέρες;

Ποια μέρα, ώρα και δεν συμμαζεύονται...

Πότε θα ζητήσουν την κεφαλή Λουτ επί πίνακι;

Αναμένω πάντως...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL