Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Από τις αιτίες στην πράξη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από τις αιτίες στην πράξη

Του Μανώλη Παπαμιχαήλ*

Πέρασαν δύο μήνες από τις βουλευτικές εκλογές. Υπήρξαν αποφάσεις κεντρικών οργάνων (ΣΥΡΙΖΑ και ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία) αλλά και σημαντικά σχόλια (π.χ. δες φύλλα "Αυγής" προηγούμενης εβδομάδας, κ.ά.), για τις αιτίες της εκλογικής ήττας και για το τι θα πρέπει να γίνει. Ωστόσο, μία από τις βασικές αιτίες δεν έχει ούτε ακροθιγώς αναλυθεί.

Αρχικά ο "Κλεισθένης-Ι" προέβλεπε αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβρη-2019. Αλλά με την «φασαρία» (τεχνητή, όπως αποδείχτηκε) που ξεσήκωσαν διάφοροι πατούληδες έγινε η αυτόχρημα καταστροφική υποχώρηση για ταυτόχρονες αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές. Η εμπειρία έδειξε ότι η όποια τακτική υποχώρησή μας θα έπρεπε να είναι σε θέματα αριθμού περιφερειακών / δημοτικών συμβούλων, σε λιγότερο αναλογικό σύστημα κ.λπ. Άλλωστε στο πρόγραμμά μας υπήρχε η εξέλιξη του "Κλεισθένη-ΙΙ". Δεν γνωρίζαμε ότι οργανωτικά δεν θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε σε τετραπλές εκλογές;

Κι οι αντίπαλοι (ή μήπως εχθροί;) ξεκίνησαν από τότε με την προπαγάνδα των «fake news» και με τα ΜΜΕ τους (της ΕΡΤ μη εξαιρουμένης). Ακόμη, μίσθωσαν εκλογικούς αντιπροσώπους για κάθε εκλογικό τμήμα σε όλη την επικράτεια, οι οποίοι διέθεταν καταλόγους πιθανών ψηφοφόρων τους, που τους έφερναν να ψηφίσουν ως την τελευταία στιγμή, ακόμη κι ανθρώπους ανήμπορους! Διέθεταν και ταξί. Έκαναν υπέρογκες δαπάνες σε μέσα μεταφοράς (ΚΤΕΛ, τραίνα, αεροπλάνα). Γι’ αυτό τώρα μιλάνε για «επιστολική ψήφο». Ξόδεψαν εκατομμύρια οι άνθρωποι! Αλλά γνωρίζουν ότι τέτοια έξοδα δεν μπορεί να επαναλαμβάνονται εσαεί! Γι’ αυτό και η πρεμούρα ψήφισης ευνοϊκών διατάξεων για ημετέρους της Ν.Δ. Για να ισοφαρίσουν, εισπράττοντας, τώρα, δισεκατομμύρια!

Όσοι/όσες ζήσαμε από κοντά εκείνη την προεκλογική περίοδο διαπιστώσαμε το έλλειμμα προπαγάνδας μας για την ευρωκάλπη. Δυστυχώς, οι δυνάμεις μας αναλώθηκαν στην Αυτοδιοίκηση! Οι διαθέσιμοι εκλογικοί αντιπρόσωποι ήσαν λίγοι! Ήταν, βλέπεις, και «η μάχη του σταυρού»! Ας μην αναφερθούν, εδώ, άλλα. Ας τα αφήσουμε γι’ αλλού.

Μετά, στις βουλευτικές εκλογές, κι αφού αφήσαμε δυόμισι προεκλογικές εβδομάδες να πάνε χαμένες, δεν κινητοποιηθήκαμε όπως κι όσο θα έπρεπε για μια τόσο κρίσιμη εκλογική μάχη. Κι ενώ η δική τους κινητοποίηση συνεχίστηκε πιο έντονα, ψηφοφόροι μας παραπονιούνταν ότι δεν έβρισκαν εισιτήρια στα ΚΤΕΛ για να πάνε να ψηφίσουν!

Τι κάνουμε σήμερα

Νομίζω ότι θα πρέπει να λάβουμε υπόψη όλα τα παραπάνω για το τι κάνουμε από εδώ κι εμπρός. Βέβαια, τα βασικά στοιχεία αναφέρονται στις αποφάσεις των κεντρικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τα παρακάτω είναι σημαντικά με βάση τις εμπειρίες μας:

* Άνοιγμα των οργανώσεων μελών (Ο.Μ.) με εγγραφή νέων μελών, τάχιστα.

* Εκλογή Ν.Ε. και συντονιστικών Ο.Μ., με στελέχωσή τους από πρόσωπα οργανωτικά έμπειρα, που θα υλοποιούν τις κομματικές αποφάσεις, τώρα, όχι στις ελληνικές «καλένδες». Και οι νυν και τέως βουλευτές μας να συμβάλλουν με την εμπειρία κι όχι με τις προτιμήσεις τους.

* Η έλλειψη φιλικών ΜΜΕ να αντισταθμιστεί από εβδομαδιαίες, αλλά κι όποτε απαιτείται, ενημερώσεις των πολιτών από τις Ν.Ε. (συνεντεύξεις Τύπου) και τουλάχιστον ανά 15 ημέρες με εξορμήσεις ενημερωμένων μελών των Ο.Μ., στην περιοχή τους (ενημέρωση πολιτών - αλληλεπίδραση / συζητήσεις επίκαιρων και κρίσιμων ζητημάτων).

* Θεματικές εκδηλώσεις ενημέρωσης / συζήτησης / ανταλλαγής απόψεων, με πολίτες, εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες, που θα διοργανώνουν οι Ν.Ε.

* Αρθρογραφία συχνή στον τοπικό Τύπο και τα ΜΜΕ και με πληρωμένες αναρτήσεις.

* Έγκαιρη είσπραξη και συνειδητή πληρωμή των συνδρομών των μελών για την οικονομική αυτοδυναμία και αυτοτέλεια του κόμματος (Ν.Ε., Ο.Μ.).

Και άλλα πολλά που θα προταθούν.

Αλλιώς δεν θα μπορέσουμε να σπάσουμε το φασίζον κράτος της Δεξιάς, που στήνουν και πάλι συστηματικά, ούτε να σταματήσουμε έγκαιρα τη διασπάθιση των αποθεμάτων που η κυβέρνησή μας εξοικονόμησε, φυσικά από τους κόπους των εργαζομένων.

Να τους εμποδίσουμε να κάνουν πράξη τις επιθυμίες τους και η Αριστερά σύντομα να κυβερνήσει και πάλι την Ελλάδα.

* Ο Μανώλης Παπαμιχαήλ είναι ομότιμος καθηγητής Τμ. Χημείας Παν/μίου Ιωαννίνων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL