Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Ο Κ. Μητσοτάκης αντιμέτωπος με τον εθνικιστικό λαϊκισμό που υιοθέτησε ως αντιπολίτευση / Το ακροδεξιό DNA της Ν.Δ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Κ. Μητσοτάκης αντιμέτωπος με τον εθνικιστικό λαϊκισμό που υιοθέτησε ως αντιπολίτευση / Το ακροδεξιό DNA της Ν.Δ.

Καθ' όλη την περίοδο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη επέλεξε ηθελημένα να ψαρέψει στα θολά νερά της Ακροδεξιάς. Μέσω των φιλικών ΜΜΕ το ρατσιστικό και εθνικιστικό δηλητήριο νομιμοποιήθηκε πολιτικά και κοινωνικά. Γνώριζαν καλά όμως πως ο ακροδεξιός λαϊκισμός δεν θα μπορούσε να σταθεί στην περίπτωση που η Ν.Δ. κέρδιζε τις εκλογές.

Προσγείωση στην πραγματικότητα

Όπερ και εγένετο. Η Ν.Δ. βρέθηκε στην κυβέρνηση και σε ελάχιστο χρόνο προσγειώθηκε στην πραγματικότητα. Από τις... σάρισες και τις μακεδονομαχικές κραυγές έγιναν θεματοφύλακες της απαρέγκλιτης εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών. Από το "φταίει η Τασία που έρχονται οι πρόσφυγες" και τα "ξέφραγα αμπέλια", σήμερα ανακαλύπτουν τις γεωπολιτικές αιτίες και τον ρόλο της Τουρκίας.

Από την "ντροπή της Μόριας" και τον "διεθνή διασυρμό του ΣΥΡΙΖΑ", στην υιοθέτηση μέρους του σχεδίου της προηγούμενης κυβέρνησης για τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα, με... ολίγη από παραβίαση του κοινοτικού δικαίου με την κατάργηση των δευτεροβάθμιων επιτροπών ασύλου και προαναγγελία νέων επιχειρήσεων σκούπα. Χαρακτηριστική ήταν η πρώτη επίσκεψη Χρυσοχοΐδη στη Λέσβο, απ' όπου μίλησε για θετικές εντυπώσεις από την δουλειά των υπηρεσιών.

Η alt right ψυχή της Ν.Δ.

Τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε να πρωταγωνιστούν στα τηλεοπτικά πάνελ στελέχη της υπερσυντηρητικής πτέρυγας της κυβερνητικής παράταξης. Δυο οι αιτίες: Πρώτον, να μην χαθεί η προνομιακή επαφή με το συγκεκριμένο ακροατήριο. Δεύτερον, η ακροδεξιά μισαλλοδοξία έχει εντυπωθεί πλέον στο ιδεολογικοπολιτικό DNA της Νέας Δημοκρατίας και εκφράζει το φρόνημα μεγάλης μερίδας στελεχών και υποστηρικτών.

Η σαλβινοποίηση της δεξιάς παράταξης στην Ελλάδα είναι σε πλήρη εξέλιξη. Η Ν.Δ. εκφράζει σε μεγάλο βαθμό το λεγόμενο alt right ευρωπαϊκό ρεύμα μπολιασμένο με ελληνορθόδοξες κορώνες και δίψα για καταστολή.

Δημοκρατικές ευαισθησίες στα μικρομεσαία στελέχη...

Η προσπάθεια της Ν.Δ. να επιδείξει δημοκρατικά αντανακλαστικά μοιάζει υποκριτική. Είναι εύκολο να διαγράφονται μικρομεσαία στελέχη όπως ο Θ. Γιάνναρος, πρώην διοικητής του νοσοκομείου «Ελπίς» και μέλος του Τομέα Υγείας του κόμματος, ο οποίος χαρακτήρισε "πίθηκο" που, “θα γυρίσει από εκεί που ήρθε" Ιρανό πρόσφυγα στο Twitter.

Το, μέχρι χθες, στέλεχος της Ν.Δ. στη συνέχεια επιχείρησε να δικαιολογηθεί: "Αποκάλεσα πίθηκο αυτόν τον τύπο που μας απεκάλεσε φασίστες, προφανώς για να μην πω κάτι που το επίπεδό μου δεν θα το επέτρεπε, και οι ‘αλληλέγγυοι’ το έκαναν θέμα! Κατά την άποψή τους, θα μας βρίζουν χυδαία και εμείς απλά θα το καταπίνουμε".

Μετά τη διαγραφή του ζήτησε συγγνώμη από τη Ν.Δ. και τους φίλους του κάνοντας λόγο για "παρορμητικότητα". "Δεν είχα σκοπό να προσβάλω κανένα ‘πρόσφυγα’... Αντέδρασα λάθος σε υβριστικό σχόλιο" έγραψε μεταξύ άλλων. Τα εισαγωγικά στην λέξη πρόσφυγας φανερώνουν την πραγματική θέση του συγκεκριμένου. Εξάλλου σε άλλο tweet τον χαρακτηρίζει "ηγέτη των λαθρομεταναστών".

Το ίδιο είχε συμβεί και με τον υιό του αρχιβασανιστή της Μακρονήσου Σκαλούμπακα, που για χρόνια απειλούσε με βασανιστήρια, κρεμάλες και λοιπά εμφυλιοπολεμικά τους πολιτικούς αντιπάλους του. Ο Κ. Μητσοτάκης βέβαια δεν δείχνει την ίδια ευαισθησία για τους βουλευτές του.

...σιωπή για τους βουλευτές

Η επιστολή Γεροβασίλη στον πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου ο βουλευτής της Ν.Δ. Δ. Μαρκόπουλος να οδηγηθεί στο πειθαρχικό των βουλευτών, είναι ένα ενδιαφέρον τεστ για την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο νεοεκλεγείς βουλευτής και πρώην δημοσιογράφος του “Πρώτου Θέματος” Δ. Μαρκόπουλος εμφανίστηκε στον ΑΝΤ1... ανυπόμονος να δει ξανά ανοιγμένα κεφάλια από αστυνομικούς. "Όχι όμως και αμέσως μόλις λίγο αιματάκι τρέξει από κάποιον μπαχαλάκια αμέσως όλα τα μέσα ενημέρωσης ‘πωπώ το παιδί’" είπε χαρακτηριστικά.

Και συνέχισε: "Υπάρχει εκχώρηση της κρατικής βίας με συνταγματικό τρόπο στην αστυνομία, κανένας δεν είπε ότι η αστυνομία είναι ανεξέλεγκτη, όχι όμως με την παρέμβαση του κάθε αστυνομικού πάμε για ΕΔΕ. Γιατί τελικά έχουμε φοβίσει τον Έλληνα αστυνομικό". Φοβισμένος ήταν μάλλον και ο συνδικαλιστής Στ. Μπαλάσκας, που εμφανιζόταν τακτικά σε φωτογραφίες με κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. Σημειωτέον ο Δ. Μαρκόπουλο ως αρθρογράφος του “Πρώτου Θέματος”, προσέφερε απλόχερο ξέπλυμα στον Μιχαλολιάκο και τη Χρυσή Αυγή.

Οι εισβολείς που θέλουν να μας εξισλαμίσουν...

Ο πρώην συνάδελφος του Δ. Μαρκόπουλου στο “Πρώτο Θέμα” και νυν συνάδελφός του στα έδρανα της συμπολίτευσης Κ. Μπογδάνος πήρε χθες τη σκυτάλη. Σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ το προσφυγικό, με ακραίο ρατσιστικό λόγο μίλησε για κίνδυνο "δημογραφικής αλλοίωσης" υιοθετώντας πλήρως την ατζέντα της ευρωπαϊκής Ακροδεξιάς για την απειλή του εξισλαμισμού.

Προέτρεψε δε τον Κ. Μητσοτάκη να πει στους Ευρωπαίους: "Είμαστε μια χώρα 10 εκατομμυρίων ψυχών, στην πλειονότητά τους με ορθόδοξη σφραγίδα, δεν αντέχουμε μερικά εκατομμύρια μουσουλμάνων και έχουμε το δικαίωμα να μην τα θέλουμε". Μίλησε ακόμα για "ωρολογιακή βόμβα των μεγάλων μουσουλμανικών πληθυσμών στα νησιά που απειλούνται από μία μουσουλμανική χώρα", η οποία θα εξουδετερωθεί με την ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων.

"Το να απωθήσω έναν εισβολέα από το σπίτι μου δεν στρέφεται εναντίον του εισβολέα. Μπαίνει στο σπίτι μου" σημείωσε για να προσθέσει λίγο μετά: "Η ελευθερία πολιτών να κάνουν πράγματα και η ιδιοκτησία τους απειλούνται". Δηλώσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν παρακίνηση σε βία κατά μεταναστών και προσφύγων. Δεν έμεινε όμως εκεί, αφού μίλησε για "μπαχαλοαριστερά", ενώ επιχείρησε με μοναδικό τρόπο να συνδέσει τα φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία.

Ν.Δ. όπως ΛΑΟΣ

Από τον ΑΝΤ1 άλλος ένας βουλευτής της Ν.Δ. προερχόμενος από τον ΛΑΟΣ, ο Θ. Πλεύρης, υποστήριξε ότι το προσφυγικό είναι και πρόβλημα "παράνομης μετανάστευσης", υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν όλοι το δικαίωμα να έρχονται στην Ε.Ε., ενώ έχει ταχθεί υπέρ της επαναφοράς των κλειστών κέντρων κράτησης.

Ο ίδιος πριν από μερικά χρόνια τόνιζε πως φύλαξη των συνόρων "δεν μπορεί να υφίσταται αν δεν υπάρχουν απώλειες", διευκρινίζοντας πως μιλάει για νεκρούς. Απόψεις που συμπίπτουν με αυτές του πρώην συναδέλφου του στον ΛΑΟΣ Κ. Βελόπουλου. Βέβαια εκείνος, "απελευθερωμένος" ων, ονειρεύεται ξερονήσια και ναρκοπέδια για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL