Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.2°C17.9°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.8°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C17.0°C
1 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.5°C17.2°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.2°C
0 BF 72%
Ενόψει ΔΕΘ / Ενόψει ΔΕΘ: Επαφές Μητσοτάκη στο... "Γραφείο Μακεδονίας"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενόψει ΔΕΘ / Ενόψει ΔΕΘ: Επαφές Μητσοτάκη στο... "Γραφείο Μακεδονίας"

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε χθες ο πρωθυπουργός, όπου είχε κύκλο επαφών με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, μια εβδομάδα πριν την ομιλία στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης.

Ο Κ. Μητσοτάκης υποδέχθηκε στο Διοικητήριο, στο... περιττό Γραφείο του Πρωθυπουργού, που επρόκειτο να καταργηθεί, τους εκπροσώπους των φορέων παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών της Θεσσαλονίκης, του υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης, του Ά. Σκέρτσου αλλά και του περιφερειάρχη Απ. Τζιτζικώστα και του νέου δημάρχου της πόλης. Μια σύσκεψη με έντονο "γαλάζιο" άρωμα, με χαρακτηριστικό στιγμιότυπο το χειροκρότημα πολλών εξ αυτών στο κλείσιμο της ομιλίας του Κ. Μητσοτάκη.

"Πιστεύω ότι υπάρχει μια αναγνώριση από τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ότι κάτι έχει αλλάξει ήδη στο κλίμα της αγοράς και αυτό είναι δεδομένο ότι θα έχει και μια αντανάκλαση στην ίδια την απόδοση της οικονομίας", σημείωσε ο Κ. Μητσοτάκης, μεταφέροντας το κλίμα από τις συζητήσεις που είχε την προηγούμενη ημέρα με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο.

Χωρίς δεσμεύσεις, ραντεβού στη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι από το βήμα της 84ης ΔΕΘ θα παρουσιάσει συνολικό σχέδιο συνεκτικής στρατηγικής για τη Βόρεια Ελλάδα, στην οποία η Θεσσαλονίκη θα κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Προτάθηκε ακόμα η δημιουργία διεθνούς ζώνης βιομηχανίας και εμπορίου.

Μάλιστα, επιχείρησε να παρουσιάσει ως δική του καινοτομία τις επαφές με τους φορείς πριν από την επίσημη παρουσία του στο βήμα της ΔΕΘ... ξεχνώντας πως αυτό ήταν κάτι που καθιερώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον Αλ. Τσίπρα.

Χωρίς συγκεκριμένες αναφορές και δεσμεύσεις για τα θέματα της Θεσσαλονίκης και της κεντρικής Μακεδονίας συνολικά, ο Κ. Μητσοτάκης ανανεώνει το ραντεβού του για την επόμενη εβδομάδα και την ομιλία του στα εγκαίνια της έκθεσης.

ΟΑΣΘ και μετρό συζήτησε με Ζέρβα

Όπως έκανε γνωστό ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβας, τα θέματα που έθεσε στον πρωθυπουργό ήταν το κυκλοφοριακό, το θέμα του μετρό, του ΟΑΣΘ και της διαχείρισης των απορριμμάτων. Οπως είπε στους δημοσιογράφους ο Κ. Ζέρβας, ίσως υπάρξουν κάποιες ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, ενώ και ο ίδιος προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα για το μετρό ώστε να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει μέσα στην τετραετία.

Ο δήμαρχος τόνισε πως το 2021 θα είναι έτοιμη η βασική γραμμή χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου, για τον οποίο δεν υπάρχει κοστολογημένη και εφαρμόσιμη λύση, η οποία και πρέπει να βρεθεί.

Αμέσως μετά το τέλος της σύσκεψης με τους παραγωγικούς φορείς, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με τους επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας. Έλαβε μάλιστα και εύσημα για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου από τον νέο πρύτανη του ΑΠΘ. "Τώρα είναι στο χέρι σας η εφαρμογή του νόμου" σχολίασε ο Κ. Μητσοτάκης φανερώνοντας ξανά πως η μέριμνα της κυβέρνησης για την παιδεία αφορά πρώτα και κύρια την καταστολή.

Πέρυσι Μακεδονομάχος, φέτος εγγυητής

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο πρωθυπουργός δεν έκανε την παραμικρή αναφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών. Άλλωστε ήδη οι αρμόδιοι υπουργοί του έχουν υπογραμμίσει την ανάγκη απαρέγκλιτης εφαρμογής της. Το πρόσφατο παρελθόν όμως και η πατριδοκαπηλεία στην οποία επιδόθηκε η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση κυνηγούν τον Κ. Μητσοτάκη, καθώς την ημέρα της ομιλίας του στη ΔΕΘ οι μέχρι πριν μερικούς μήνες "πατριώτες" Μακεδονομάχοι θα διαδηλώνουν εναντίον της κυβέρνησής του. Ένα χρόνο πριν, ο αρχηγός της Ν.Δ. χαρακτήριζε τη Συμφωνία "μια Συμφωνία - ντροπή". "Όπως και η προσπάθεια να χαρακτηρίζονται ακροδεξιοί όσοι αντιτίθενται σε αυτήν", συμπλήρωνε. Φέτος τι άραγε θα πει ο ίδιος και οι υπουργοί του σε εκείνους που εξαπάτησαν;

ΣΠΥΡΟΣ ΡΑΠΑΝΑΚΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL