Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
14.8°C17.3°C
3 BF 84%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.9°C14.4°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
11.0°C14.3°C
2 BF 88%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.8°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.9°C
3 BF 100%
Ενώ εμμένει στις αυξήσεις... / Με Εξεταστικές απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ ο Κ. Χατζηδάκης!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενώ εμμένει στις αυξήσεις... / Με Εξεταστικές απειλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για τη ΔΕΗ ο Κ. Χατζηδάκης!

Σε απειλές Χατζηδάκη για προσφυγή στη... Δικαιοσύνη κατέληξαν ο εμπαιγμός της κοινωνίας, η διαστρέβλωση και ο αποπροσανατολισμός των πραγματικών σχεδίων και η ακατάσχετη κινδυνολογία για τη ΔΕΗ από πλευράς Ν.Δ., που εξάντλησε κάθε δυνατό επικοινωνιακό -και όχι μόνο- μέσο για να μεθοδεύσει σε πρώτη φάση αυξήσεις τιμολογίων για τα νοικοκυριά και τους μικρομεσαίους και στη συνέχεια τεμαχισμό και εκποίηση της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης της χώρας.

Στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το θέμα της ΔΕΗ, που διήρκεσε 4,5 ώρες με την τοποθέτηση συνολικά 22 βουλευτών, εκτός της ηγεσίας του ΥΠΕΝ και του νέου επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσση, ο Κ. Χατζηδάκης έκλεισε το ζήτημα λέγοντας προς τον ΣΥΡΙΖΑ: “Σήμερα μόνο ανοίγει το θέμα και θα έχει και άλλες συζητήσεις και επεισόδια και στη Βουλή και στη Δικαιοσύνη”. Σε αυτό το “κλίμα απειλής” και στον -“ενδεικτικό του στριμώγματος του υπουργού”, όπως είπε- απάντησε ο αρμόδιος τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος: “Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται”.

"Η κυβέρνηση της Ν.Δ. επιλέγει να αποδράσει από τις ευθύνες της απειλώντας με τη διενέργεια Εξεταστικής Επιτροπής για τη ΔΕΗ" απάντησε το βράδυ ο Αλ. Χαρίτσης. "Η σπασμωδική αυτή πρωτοβουλία είναι προϊόν της αμηχανίας της, καθώς αντιλαμβάνεται το κοινωνικό κόστος της απόφασής της να επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με 500 εκατ. ευρώ. Ας μην έχουν αυταπάτες. Κανένας αποπροσανατολισμός της συζήτησης δεν μπορεί να κρύψει το κύριο: η Ν.Δ. ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει τη ΔΕΗ και ήδη στέλνει τον λογαριασμό στον ελληνικό λαό" κατέληξε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναδίπλωση και νέες απειλές

Νωρίτερα, στην αίθουσα της επιτροπής, ο Κ. Χατζηδάκης είχε μιλήσει για πολιτικό πρόβλημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμμένοντας στη γνωστή του επιχειρηματολογία για ευθύνες του ΣΥΡΙΖΑ ως προς την κατάσταση της ΔΕΗ και για ορθότητα των υποτιθέμενων μέτρων διάσωσης. Ζήτησε μάλιστα από τον ΣΥΡΙΖΑ να αφήσει το... εισαγγελικό ύφος και να κάνει αυτοκριτική, αντί να προσπαθεί να αποδράσει από την πραγματικότητα... Για να αναδιπλωθεί ελαφρώς στη συνέχεια λέγοντας ότι “καμία απειλή δεν υπάρχει” και καλώντας σε κατάθεση στοιχείων, αριθμών κι επιχειρημάτων, ενώ για τα της παραπομπής στη Δικαιοσύνη, με την οποία ο ίδιος απείλησε, είπε: “Αν υπάρχει κάτι μεμπτό, δεν μπορεί να κρυφτεί”.

Επιμονή στα μέτρα

Η συζήτηση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις του Κ. Χατζηδάκη και του Γ. Στάσση για τα “μέτρα διάσωσης” της ΔΕΗ, όπως ανακοινώθηκαν προχθές και περιλαμβάνουν καθαρές αυξήσεις στο κόστος ενέργειας, στην τιμή της κιλοβατώρας, στο νυχτερινό τιμολόγιο, στη μείωση της έκπτωσης συνέπειας στο μισό και στην εισαγωγή ρήτρας CO2 εφόσον ανέβουν να μετακυλίεται μέρος τους και στα νοικοκυριά.

Ο υπουργός αναφέρθηκε πολλές φορές στη "συνείδησή" του, και μάλιστα, αν και μη επαναστάτης των Βρυξελλών, όπως χαρακτήρισε τον εαυτό του την περίοδο της θητείας του ως ευρωβουλευτή, προέβη σε δήθεν μήνυμα για την ανάγκη επιβίωσης της ΔΕΗ και στην Κομισιόν...

Το πρώτο πακέτο που αφορά τις αυξήσεις τιμολογίων εντάσσεται στον πρώτο άξονα του σχεδίου της Ν.Δ. “για να βγάλει τη μύτη της η ΔΕΗ έξω από το νερό”, όπως είπε ο Κ. Χατζηδάκης, που βέβαια όχι μόνο ενέμεινε στο “αποτέλεσμα μηδέν” για τους καταναλωτές, αλλά μίλησε και για επίπτωση που ανέρχεται μόλις σε 2,5 ευρώ για κάθε νοικοκυριό τον μήνα, υπολογισμό αυθαίρετο και χωρίς βάση.

Φυσικά αναφέρθηκε και στο θέμα της μείωσης της έκπτωσης των εργαζομένων στη ΔΕΗ, που αποτελεί μέρος της συλλογικής σύμβασης εργασίας τους, με προφανή σκοπό τη στοχοποίησή τους και την ενεργοποίηση του κοινωνικού αυτοματισμού -κάτι που υπηρέτησε και η βουλευτής Φ. Πιπιλή κάνοντας μια τραγική επίκληση στο λαϊκίστικο συναίσθημα...

Όσο για την επιστροφή ΥΚΩ παρελθόντων ετών ύψους περίπου 200 εκατ., αρκέστηκε να πει αόριστα και αφηρημένα ότι θα καταβληθούν, ενώ επέμεινε ότι δεν λύνουν το πρόβλημα της ρευστότητας της ΔΕΗ, αλλά και ότι είναι λεφτά του προϋπολογισμού που τα βρίσκουμε από τους φορολογούμενους...

Επανέλαβε ως λοιπά μέτρα τα γνωστά περί κυνηγιού των κακοπληρωτών, τιτλοποίησης οφειλών κ.λπ., ενώ ανακοίνωσε ότι με τη ΡΑΕ θα δούμε και τον κανονισμό που επιτρέπει στους κακοπληρωτές να αλλάζουν πάροχο αφήνοντας -και μάλιστα κατ’ εξακολούθηση- συσσωρευμένα χρέη.

"Δεν φτάνουν αυτά"...

Πάντως, κατά τον Κ. Χατζηδάκη, “δεν φτάνουν αυτά”, αφού όπως ανέφερε η ΔΕΗ πρέπει να εκσυγχρονιστεί για να αντιμετωπίσει το οικονομικό πρόβλημά της αλλά και τις προοπτικές για το μέλλον, μέσω καταρχάς της δρομολόγησης μεταφοράς παγίων διανομής από τη ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, όπου, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, υπάρχει “μια μπαχαλοποιημένη κατάσταση με τα περιουσιακά στοιχεία”, για να καταλήξει σε μερική ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή, που κατά τον ίδιο θα βοηθήσει σημαντικά στον περιορισμό του δανειακού βάρους... Έφερε δε ως παραδείγματα “ιδιωτικοποιήσεων” από τον ΣΥΡΙΖΑ τον ΔΕΣΦΑ και τον ΑΔΜΗΕ...

Με περισσό... ηρωισμό άλλωστε αναφέρθηκε στη δήθεν βούληση της κυβέρνησης και του ίδιου για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, που ούτως ή άλλως προβλέπεται το τέλος τους φέτος, λέγοντας ότι “δεν δεχόμαστε τη συνέχιση των ΝΟΜΕ... Δεν μου το επιτρέπει η συνείδησή μου σε βάρος της ΔΕΗ... Δεν θα υποχωρήσω στις Βρυξέλλες, τελεία και παύλα”...

Επίσης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα φέρει νόμο για μεγαλύτερη ευελιξία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ γιατί είναι εισηγμένη και ανοιχτή στον ανταγωνισμό με εταιρείες πάρα πολύ ευέλικτες και γρήγορες.

Κατέληξε την εισήγησή του περνώντας στη νέα πλέον φάση της καταστροφολογίας για τις δραματικές συνέπειες που θα μπορούσε να ζήσει η ΔΕΗ στις 24 Σεπτεμβρίου μετά τον ταμειακό έλεγχο του ορκωτού ελεγκτή κάνοντας λόγω εκ νέου για “πιο βίαια και επώδυνα μέτρα”, από αυτά που πήρε η κυβέρνηση προφανώς, και για κίνδυνο να βρεθεί η κοινωνία σε μια απίστευτη περιδίνηση. “Θα μπορούσαμε να κερδίσουμε στον Τιτανικό του λαϊκισμού ακόμα 25 μέρες χωρίς κανένα μέτρο” ανέφερε και συνέχισε: “Επιχειρούμε να λειτουργήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα, να βάλουμε όλοι πλάτη, μακριά από λαϊκίστικους πειρασμούς, γιατί έχουμε πληρώσει πανάκριβα τον λαϊκισμό”...

Ο Γ. Στάσσης, πλήρως εναρμονισμένος προς την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον πολιτικό του προϊστάμενο, επανέλαβε την ανάγκη λήψης των μέτρων μιλώντας ακόμα και για συστημικό κίνδυνο σε αντίθετη περίπτωση, ενώ χαρακτήρισε τις αυξήσεις τιμολογίων “λελογισμένο εξορθολογισμό”...

Ερωτηματικά για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

Ο Σ. Φάμελλος, αναφερόμενος στην κινδυνολογία και στις απειλές που έφτασαν ακόμα και σε κίνδυνο εξόδου της ΔΕΗ από το χρηματιστήριο ή ρευστοποίηση της εταιρείας κ.λπ., τόνισε ότι πρόκειται για ζητήματα που πλέον αφορούν και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και τη θεσμική θέση του υπουργού και βέβαια έχουν ως τελικό στόχο τη δικαιολόγηση προαποφασισμένων αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

Και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πέρκα σημείωσε ότι ακόμα και παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς θα “σήκωναν” οι τοποθετήσεις της Ν.Δ. και διερωτήθηκε πώς, κατά τους ισχυρισμούς Χατζηδάκη, ανέβηκε μετά τις εκλογές η μετοχή της ΔΕΗ με ζημιές 900 εκατ.!

Ο Σ. Φάμελλος τόνισε ότι “μεταφέρατε στους πολίτες το κόστος της δικής σας ανεπάρκειας με επιβάρυνση ύψους 500 εκατ. ευρώ”, επειδή δεν έχετε τη δημοσιονομική δυνατότητα να δώστε τα 200 εκατ. που οφείλει η Πολιτεία στη ΔΕΗ, ενώ με την ψευδή δήλωση ότι τάχα δεν θα επιβαρυνθεί κανείς με μια τριπλή αύξηση κόστους “θυμίσατε το 0+0=14 του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη”. Πρόσθεσε ότι αποτυγχάνει διαρκώς το δημοσιονομικό σενάριο της Ν.Δ. και γι’ αυτό δεν προχωρά στην αποδοση των 200 εκατ. για ΥΚΩ, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε 360 εκατ. για οφειλές της περιόδου 2012-2016 από το πλεόνασμα του 2017.

Αναφέρθηκε στην επιβάρυνση νοικοκυριών και μικρομεσαίων λόγω και της έκπτωσης συνέπειας που εξανεμίζει τα οφέλη της μείωσης του ΦΠΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στην “ανακούφιση των ιδιωτών παρόχων από τα μέτρα της κυβέρνησης” (σ.σ.: πάγιο αίτημά τους ήταν η κατάργηση της έκπτωσης συνέπειας που αναγκάστηκαν να εισαγάγουν και εκείνοι) και την προετοιμαζόμενη αύξηση των τιμολογίων τους.

Τελικό σχέδιο το ξεπούλημα των δικτύων

Όπως τόνισε, αποκαλύφθηκε το τελικό σχέδιο της Ν.Δ. για πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, ιδιωτικοποίηση δηλαδή του δικτύου, ενός φυσικού μονοπωλίου και σημαντικού παγίου για τη ΔΕΗ, χωρίς να ακουστεί τίποτα για το μέλλον της ΔΕΗ, το αγροτικό και παραγωγικό κόστος, την ενεργειακή φτώχεια, την ανάγκη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή”.

Χαρακτήρισε τεράστιο ψέμα τα περί εσόδων ύψους 1,5 - 2 δισ. από πώληση της “μικρής ΔΕΗ”, που επικαλείται η Ν.Δ., καθώς το EBITDA από τα υδροηλεκτρικά είναι 150 εκατ ευρώ και δεν είναι ποτέ δυνατόν να αγοράσει κάποιος 15 φορές πάνω από το EBITDA.

Αποκαλυπτική ήταν και η κατάθεση εγγράφου από τον Σ. Φάμελλο που αποδεικνύει ότι οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ ήταν εργαλείο της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, και μάλιστα μαζί με το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ”, κάτι που καταγράφεται στο δεύτερο Μνημόνιο, στην τέταρτη αξιολόγηση (καλοκαίρι 2014). Θύμισε και άλλα ψεύδη, όπως η μη διεκδίκηση οφειλών, η αποδοχή μη δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων από την κυβέρνηση Σαμαρά κ.ά.

"Η πρώτη προσπάθειά σας", επισήμανε, "είναι μια ηχηρή αποτυχία και τελικά μεταφέρετε ένα χαράτσι 500 εκατ. στους καταναλωτές εκμεταλλευόμενοι επιτυχείς επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση του ΦΠΑ και το πλεόνασμα στον λογαριασμό ΑΠΕ (από έλλειμμα ύψους 800 εκατ. που παρέλαβε), επιτρέποντας πλέον μείωση του ΕΤΜΕΑΡ".

Π. Σκουρλέτης: "Όλα έχουν συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο"

Στις υποκριτικές προσεγγίσεις της κυβέρνησης Ν.Δ. και των στελεχών της αναφέρθηκε ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτης μιλώντας για την προέλευση των προβλημάτων της ΔΕΗ από πολύ παλιά σημειώνοντας ότι όλα έχουν συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο. Σχολίασε δε ότι “ειλικρινά θα τρίβουν τα χέρια τους αυτοί που κάνουν παιχνίδια με τη μετοχή της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο, όταν υπάρχουν τέτοιες επίσημες δηλώσεις από τους πολιτικούς προϊσταμένους”.

Ρώτησε επιπλέον γιατί η κυβέρνηση Ν.Δ. θέλει να πουλήσει (και) τον ΑΔΜΗΕ, που δεν έχει καμία σχέση με τη ΔΕΗ, και εξήγησε ότι πρόκειται για φυσικό μονοπώλιο που δεν μπορεί να προσεγγίζεται με όρους ελεύθερης αγοράς, δεν υπάρχει ανταγωνισμός, μόνο κέρδη σε κάθε περίπτωση, λόγω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων. “Γιατί τόση υποκρισία”, υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις δημοπρασίες ΝΟΜΕ και στην απόκρυψη του γεγονότος ότι είναι συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης η κατάργησή τους και η τελευταία δημοπρασία θα γίνει φέτος τον Οκτώβριο. “Αν σας βαστάει και είστε συνεπείς με όλα αυτά που λέτε, να μην γίνει η τελευταία δημοπρασία τον Οκτώβριο... Θα το κάνετε; Μαζί σας αν το κάνετε, θα σας χειροκροτήσουμε” κάλεσε ΥΠΕΝ και κυβέρνηση.

Εξήγησε ότι πράγματι ήταν μια αμυντικού χαρακτήρα κίνηση, μαζί με την πολιτική επιλογή της ακύρωσης του σχεδίου περί "μικρής ΔΕΗ". Τα χρόνια εφαρμογής των ΝΟΜΕ, σημείωσε, η ΔΕΗ εισέπραξε ακόμα και πωλώντας κάτω του κόστους σε κάποιες περιπτώσεις ποσό της τάξης των 2,1 δισ., όταν η Ν.Δ., παραδίδοντας τα assets και τις υποδομές, τα πάγια στοιχεία της "μικρής ΔΕΗ" στην καλύτερη περίπτωση θα εισπράττατε 1,5 - 2 δισ.

Χ. Καφαντάρη: "Διαφορά πραγματικών - λογιστικών ζημιών"

Από την πλευρά της η αναπληρώτρια τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Χ. Καφαντάρη αναφέρθηκε στη διαφορά πραγματικών και λογιστικών ζημιών της ΔΕΗ (οι δεύτερες προβλέπουν 245 εκατ. λιγνιτική αποεπένδυση που δεν έγινε, 165 εκατ. από εθελούσιες συνταξιοδοτήσεις, 109 εκατ. από διεκδικήσεις, δικαστικές εκκρεμότητες κ.λπ.) που περιλαμβάνονται στο ποσό των 900 εκατ. που χρησιμοποιεί η Ν.Δ. στον καταστροφολογικό της λόγο, αλλά και για τη χρηματιστηριακή αξία της ΔΕΗ, που είναι εντελώς διαφορετική σήμερα σε σχέση με το 2014 που επικαλείται η Ν.Δ., αφού δεν υπάρχει πια ο συνυπολογισμός της αξίας του ΑΔΜΗΕ.

Σημείωσε εξάλλου ως προς τη γνωστή αιτίαση για τη μικρή ανάπτυξη ΑΠΕ από τη ΔΕΗ ότι τη δεκαετία του 1990 η ΔΕΗ ήταν πρώτη στην ανάπτυξη ΑΠΕ, που όμως έως το 2015 έφτασαν στο 1% και σήμερα κατάφεραν να βρεθούν στο 3% με προοπτική ανάπτυξής τους αποτυπωμένη στο μέχρι σήμερα επιχειρηματικό σχέδιο της ΔΕΗ.

Αυξήσεις "βλέπει" και το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Από πλευράς ΚΙΝ.ΑΛΛ. ο κ. Αρβανιτίδης υπερασπίστηκε το σχέδιο της “μικρής ΔΕΗ”, όμως παραδέχτηκε ότι τα μέτρα Ν.Δ. συνιστούν πραγματικές αυξήσεις και θα φανεί τι θα μπει τελικά στα ταμεία.

ΚΚΕ: "Εγκληματική πολιτική"

Ο κ. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ μίλησε για εγκληματική πολιτική που ξεκινά από την τραγική απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις τεράστιες αυξήσεις τιμολογίων από τη δεκαετία του 1990. Χαρακτήρισε σκοπιμη επιλογή τα περί κατάρρευσης και κατέληξε ότι το ΚΚΕ θα καλέσει το λαϊκό και το εργατικό κίνημα στον αγώνα απέναντι στην πολιτική της Ν.Δ.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL