Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Συνεδρίαση του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας υπό τον Αλ. Τσίπρα / Τον κοινό βηματισμό επικύρωσαν ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεδρίαση του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας υπό τον Αλ. Τσίπρα / Τον κοινό βηματισμό επικύρωσαν ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία

Με κοινό βηματισμό προχωρούν στην ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό ΣΥΡΙΖΑ και Προοδευτικό Συμμαχία, όπως επιβεβαίωσε η χθεσινή σύσκεψη στα γραφεία της Δημοκρατικής Αριστεράς. Έως το τέλος του Σεπτεμβρίου αναμένεται να έχει συγκροτηθεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που θα αναλάβει την ευθύνη της προετοιμασίας του συνεδρίου.

Άμεσες οι πρώτες κοινές διαδικασίες

Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα έγινε ενημέρωση σχετικά με την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, που ανοίγει τον δρόμο για τον μετασχηματισμό του κόμματος σε ένα πλατύ, λαϊκό, μαζικό, δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, που θα εκφράζει την προοδευτική και δημοκρατική παράταξη.

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις επόμενες ημέρες θα γίνουν πράξη τα πρώτα βήματα της κοινής πορείας.

Ευρείες συσκέψεις

Συγκεκριμένα, το Συντονιστικό αποφάσισε να διοργανώσει το επόμενο διάστημα ευρείες συσκέψεις στελεχών με στόχο την καλύτερη δυνατή συμβολή στο εγχείρημα της ανασυγκρότησης. Μάλιστα τα στελέχη της Προοδευτικής Συμμαχίας εξέφρασαν διαθεσιμότητα για την παρέμβαση στους χώρους της Αυτοδιοίκησης, στο συνδικαλιστικό κίνημα και στη νεολαία.

Γύρω από αυτούς τους τομείς αναμένεται να διεξαχθούν και οι πρώτες συσκέψεις. Παράλληλα, τα μέλη του Συντονιστικού της Προοδευτικής Συμμαχίας θα συμμετάσχουν στις επιτροπές προγράμματος, διακήρυξης και οργανωτικής ανασυγκρότησης, καθώς και σε κάθε άλλη επιτροπή που θα δημιουργηθεί σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο στην πορεία της ανασυγκρότησης.

Τρεις υποεπιτροπές

Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που αποφάσισε η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ και συνυπέγραψε η Προοδευτική Συμμαχία, στο πλαίσιο της κοινής Κεντρικής Επιτροπής Οργανωτικής Ανασυγκρότησης, θα συγκροτηθούν τρεις υποεπιτροπές:

Προγράμματος, Διακήρυξης και Οργανωτικής Ανασυγκρότησης. Επίσης, αποφασίστηκε η δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών δυνατοτήτων στην οργανωτική λειτουργία του κόμματος.

Επιπλέον τη 1η Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η καμπάνια εγγραφής νέων μελών, που θα διεξαχθεί τόσο ηλεκτρονικά, μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, όσο όμως και σε όλη τη Ελλάδα, σε κεντρικά σημεία και σε περίπτερα του ΣΥΡΙΖΑ.

Θα δοθεί ακόμα κατεύθυνση στις οργανώσεις πανελλαδικά για ανοιχτές συνελεύσεις, που θα εκλέξουν νέα συντονιστικά των Νομαρχιακών Επιτροπών, ενώ θα αποτελέσουν και χώρους υποδοχής για νέα μέλη.

Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας προσβλέπει στην ανασυγκρότηση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, με στόχο να παίξει κεντρικό ρόλο στην έναρξη της καμπάνιας, καθώς ο ίδιος θα απευθύνει ομιλία στις 27 Σεπτεμβρίου δίνοντας το σύνθημα.

Όλα τα παραπάνω θα είναι στην ατζέντα της Κεντρικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει μετά την επιστροφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΔΕΘ.

Έμεινε με τα σενάρια η Ν.Δ.

Στο μεταξύ, εντύπωση προκάλεσε η αντίδραση της Ν.Δ. μετά την ολοκλήρωση της Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το Γραφείο Τύπου του κυβερνώντος κόμματος με πρωτοφανή τρόπο επιχείρησε να παρέμβει στις εσωκομματικές αποφάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το "κλείσιμο" της συζήτησης που είχε ανοίξει στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, περί δήθεν απόφασης Τσίπρα για εκλογή προέδρου από τη βάση, φαίνεται πως θύμωσε τη Ν.Δ. Άλλωστε το αφήγημα περί εμφυλίου και διάλυσης προϋπέθετε σε μεγάλο βαθμό η εκλογή του προέδρου να είναι η... πέτρα του σκανδάλου.

Η Ν.Δ. με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ο Αλ. Τσίπρας "παραμένει κολλημένος ‘με τους λίγους’ στην καρέκλα, παρά να εκτεθεί στην ‘κρίση των πολλών’. Ζαλισμένος στον χορό των ‘έξι βημάτων’, δηλώνει ότι δεν χρειάζεται ‘καμία εκλογή από τη βάση’...» αναφέρει η Ν.Δ., "σε αντίθεση με την απευθείας εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, μέσα από μια ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, στην οποία συμμετείχαν 405.000 συμπολίτες μας".

"Ας μην θυμίζει τον τρόπο εκλογής του ο Κ. Μητσοτάκης"

"Ο κ. Μητσοτάκης καλό είναι να μη μας θυμίζει τον τρόπο εκλογής του, γιατί για να γίνει αρχηγός της Ν.Δ. χρειάστηκε να συνωμοτήσει με τον κ. Σαμαρά ώστε να οδηγήσει την πρώτη ψηφοφορία σε φιάσκο και να αποτρέψει τη βέβαιη τότε εκλογή του κ. Μεϊμαράκη", θυμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ και τονίζει: "Αν ποτέ καταφέρει να πετύχει έστω κατ' ελάχιστο την αναγνώριση και την αποδοχή που έχει ο Αλέξης Τσίπρας ως ηγέτης, τόσο στο κόμμα του όσο και διεθνώς, τότε να μας κάνει υποδείξεις". Μάλιστα, η Κουμουνδούρου προέτρεπε τον πρωθυπουργό στη συνάντησή του με την Άν. Μέρκελ "που έχει εκλεγεί και επανεκλεγεί από το συνέδριο του κόμματός της, να της πει ότι είναι κολλημένη στην καρέκλα και αρνείται την κρίση των πολλών." Για "συνωμοσίες" έκανε λόγο η Ν.Δ.

"Ευχαρίστως να κάνουμε στη Ν.Δ. μαθήματα δημοκρατίας και συλλογικής λειτουργίας, είναι το κατ’ εξοχήν παράδειγμα προσωποπαγών κομμάτων με βιλαέτια και φέουδα που το ένα υπονομεύει το άλλο και περιμένει πότε θα υπάρξει το παραπάτημα του αρχηγού για να έρθει η δικιά του ώρα", σχολίασε Στο Κόκκινο ο Π. Σκουρλέτης. "Αυτά δεν έχουν σχέση με τη δημοκρατική παράδοση και κουλτούρα της Αριστεράς, τη συλλογική δράση και το μοντέλο που διεκδικούμε να κάνουμε πράξη, της οργανωμένης σχέσης με την πολιτική", σημείωσε.

Τόνισε ακόμα ότι μπορούν πολλά να διορθωθούν στη λειτουργία του κόμματος "για να λειτουργήσει ως μαγνήτης και να μπουν περισσότεροι και νέοι στην ηλικία στην υπόθεση της πολιτικής. Αλλά αυτά είναι εντελώς έξω από την οπτική της Ν.Δ., που είναι προσωποπαγές, παραδοσιακό κόμμα, που λειτουργεί με εντελώς διαφορετικούς όρους».

ΠΑΝΤΑ ΜΙΛΟΥΣΑΜΕ ΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΕΣ

Π. Σκουρλέτης: Επιδιώκουμε μια σε βάθος και ριζική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ

"Φιλοδοξία μας είναι να πραγματοποιηθεί ένα ιστορικό για τη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ συνέδριο, ένα συνέδριο τομής, στο οποίο θα εμπλακούν ενεργά όσοι μας παρακολούθησαν, μας στήριξαν, έδωσαν μαζί μας μάχες και αγώνες"

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας Στο Κόκκινο 105.5 μίλησε για ένα συνέδριο που θα είναι τομή μέσα από τη συνέχεια. "Φιλοδοξία μας είναι να πραγματοποιηθεί ένα ιστορικό για τη διαδρομή του ΣΥΡΙΖΑ συνέδριο, ένα συνέδριο τομής, στο οποίο θα εμπλακούν ενεργά όσοι μας παρακολούθησαν, μας στήριξαν, έδωσαν μαζί μας μάχες και αγώνες", τόνισε ο Π. Σκουρλέτης. "Επιδιώκουμε μία σε βάθος και ριζική ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλουμε αυτό να αποτυπωθεί και στην οργανωτική και την πολιτική του εμβέλεια και πρώτα από όλα στους μαζικούς χώρους - και αυτό προϋποθέτει την εγγραφή νέων μελών, τον πολλαπλασιασμό των οργανωμένων δυνάμεών του", υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης.

Επισήμανε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και ήταν ένα μικρό κόμμα, ποτέ δεν έχανε από την προβληματική και τον ορίζοντά του τη “μεγάλη εικόνα”. "Πάντα μιλούσε για συμμαχίες και ανάγκη διαμόρφωσης ενός πλειοψηφικού μπλοκ κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, που θα οδηγούσε και στην ανάληψη κυβερνητικών ευθυνών και στη διαμόρφωση των αντίστοιχων συσχετισμών, που θα ανοίξουν νέους δρόμους και θα φέρουν αλλαγές προς όφελος των πιο αδύναμων και του κόσμου της εργασίας", είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας σε όσους αναφέρονται σε ένα κόμμα κλειστό και δογματικό τόνισε ότι "προφανώς αναφέρονται σε άλλες εκδοχές της Αριστεράς, με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του εδώ και πάρα πολλά χρόνια".

Δ. Τζανακόπουλος: Να εμπιστευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ τον κόσμο

"Το ζήτημα δεν είναι τώρα ο κόσμος να εμπιστευτεί τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ να εμπιστευτεί τον κόσμο" ανέφερε Στο Κόκκινο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος. Όπως τόνισε, μετά τις εκλογές του Ιουλίου δεν αμφισβητείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εμπεδωθεί πια ως η μία εκ των δύο μεγάλων πολιτικών δυνάμεων στη χώρα. "Μια πολιτική δύναμη που θέλει να εκπροσωπεί τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους που συγκροτούν τις παραγωγικές και ζωντανές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας", σημείωσε.

Όπως τόνισε, ο ΣΥΡΙΖΑ επομένως πρέπει να μετατραπεί σε ένα κόμμα ανοιχτό και οργανικά δεμένο με αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο που κατέληξε η Π.Γ. "Στον κόσμο που εδώ και επτά χρόνια και σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις στηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η διάθεση να στηρίξει αυτό το πολιτικό εγχείρημα", εκτίμησε.

Ν. Βούτσης: Προωθητική τομή για τη σύγχρονη ριζοσπαστική Αριστερά

Για μια προωθητική τομή στη διαδρομή της σύγχρονης ριζοσπαστικής Αριστεράς, που εκπροσωπείται βασικά από το ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο Στο Κόκκινο ο Ν. Βούτσης. Όπως ανέφερε, δεν επίκειται κάποια μεταστροφή ή μετάλλαξη που θα είχε στοιχεία ιδεολογικά, όπως προσχώρησης σε άλλη ευρωπαϊκή πολιτική ομάδα. "Η συζήτηση είναι οριοθετημένη και πλήρως αποδεκτή από δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που σταθερά έχουν στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια", τόνισε.

Όπως εκτίμησε, "πέρα από τις εύλογες ωδίνες μιας μεταβατικής φάσης", όλο αυτό το εγχείρημα μόνο προωθητικό πρόσημο έχει. "Θα είναι για το καλό της Αριστεράς και θα είναι και για το καλό του ΣΥΡΙΖΑ, των σημερινών μελών, των αυριανών μελών του, θα είναι μια νέα νότα αισιοδοξίας μέσα στην κοινωνία και ιδιαίτερα θα αφορά τη νεολαία", είπε χαρακτηριστικά. Έθεσε μάλιστα ως το πιο σημαντικό στοιχείο την κοινωνική γείωση κάνοντας λόγο για αντιστοίχιση με τις νέες ανάγκες της κοινωνίας, των κοινωνικών αγώνων, των κοινωνικών φορέων "καθώς από τη θέση της αντιπολίτευσης βιώνουμε ήδη τη δεξιά διακυβέρνηση".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL