Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι αποφάσεις της Πολιτικής Γραμματείας: Έξι βήματα για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ

Οικοδομούμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση της απήχησής του στην κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης

Τον οδικό χάρτη για την ανασυγκρότηση αποφάσισε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χθες έπειτα από μια ουσιαστική συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά κομματικές πηγές. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι θα συνεδριάσει το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας στα γραφεία της ΔΗΜ.ΑΡ. στην Αγίου Κωνσταντίνου.

Τομή και συνέχεια

"Δεν επιθυμούμε απλώς την ευρύτερη συσπείρωση δυνάμεων γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά την οικοδόμηση του νέου ΣΥΡΙΖΑ και τη διεύρυνση της απήχησής του στην κοινωνία και σε όλο το εύρος της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης" ανέφερε στην εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας. "Η προσπάθειά μας πρέπει να έχει ως στόχο την αναβάθμιση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ και όχι την υπέρβασή του", σημείωσε και πρόσθεσε: "Τον μετασχηματισμό του σε ένα πλατύ, μαζικό, λαϊκό, δημοκρατικό κόμμα. Την αναβάθμισή του σε ένα κόμμα που θα συμπυκνώνει, θα εκπροσωπεί και θα εκφράζει την προοδευτική δημοκρατική παράταξη σε ολόκληρη την κοινωνική και ιστορική της βάση. Με δύο λόγια, το εγχείρημά μας είναι ταυτόχρονα τομή αλλά και συνέχεια στη μέχρι σήμερα πορεία μας", υπογράμμισε.

Τα έξι άμεσα βήματα

Στο πλαίσιο αυτό η Π.Γ. ενέκρινε τα άμεσα βήματα του επόμενου διαστήματος. Συγκροτείται Ενιαίο Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία, που σημαίνει άμεση συγκρότηση ενιαίας Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (ΚΟΕΑ), με την προσθήκη των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας και άλλων προσωπικοτήτων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και της οικολογίας που έχουν δηλώσει διαθεσιμότητα για τη στήριξη του εγχειρήματος.

Συγκροτούνται τρεις ομάδες εργασίας, για την οργανωτική αναβάθμιση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό, για την πολιτική διακήρυξη και για το πρόγραμμα. Μέσα στον Σεπτέμβριο δημιουργείται η ψηφιακή πλατφόρμα, ενώ έως το τέλος του επόμενου μήνα θα έχει δημοσιευτεί η Πολιτική Διακήρυξη για το νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ. Αμέσως μετά το Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μπαίνει επίσης σε διαδικασία ανασυγκρότησης, θα εκκινήσει η καμπάνια εγγραφών με τη δημιουργία και της ψηφιακής πλατφόρμας. Το εναρκτήριο λάκτισμα για την καμπάνια θα είναι το Φεστιβάλ της Νεολαίας στις 27 Σεπτεμβρίου, οπότε και θα μιλήσει ο Αλ. Τσίπρας.

Οι εγγραφές θα γίνονται σε κεντρικά σημεία και σε περίπτερα ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Διαδίκτυο. Παράλληλα, σχεδιάζεται η διοργάνωση ανοιχτών συνελεύσεων για την εγγραφή νέων μελών και για την εκλογή νέων Συντονιστικών Νομαρχιακών Επιτροπών σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Σύμφωνα με κομματικό παράγοντα, οι εντάξεις νέων μελών θα γίνονται όπως προβλέπεται στο καταστατικό και όπως γίνονταν έως σήμερα. "Κοιτάζουμε πώς να εντάξουμε περισσότερο κόσμο, κυρίως από τη νεολαία, που αντιμετωπίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως προοδευτική δύναμη" σημείωνε χαρακτηριστικά.

Δομές ενημέρωσης και κινητοποίησης από τη βάση

"Είναι θετικό πως υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον του κόσμου που μας στήριξε στις εθνικές εκλογές για να ενταχθούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το επικοινωνιακό περιβάλλον είναι εξαιρετικά εχθρικό και οι αντίπαλοί μας θα κάνουν ό,τι μπορούν για να μας απομονώσουν, να διαστρεβλώσουν τις θέσεις μας, να μας αποκόψουν από τα στρώματα που μας στηρίζουν" σημείωσε, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο Αλ. Τσίπρας. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε πως "ο μόνος τρόπος να αντέξουμε σε αυτές τις συνθήκες είναι ο δύσκολος δρόμος, δηλαδή να χτίσουμε δομές ενημέρωσης και κινητοποίησης των πολιτών και των μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση. Και γι' αυτόν τον λόγο η ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει πολλή δουλειά και κόπο και είναι κομβικής σημασίας".

Μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη ψηφιακού μετασχηματισμού. "Η συζήτηση για το κόμμα είναι πολύπλοκη και σύνθετη. Δεν είναι μόνο το ιδεολογικό σκέλος αλλά και το μοντέλο οργάνωσης είναι πολύ κρίσιμο", σημείωσε. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, το κόμμα και η κομματική δομή και οργάνωση στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης είναι ένα κρίσιμο θέμα, "που πρέπει να μας απασχολήσει σε βάθος". Όπως επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι νέες τεχνολογίες έχουν δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο καθημερινότητας για όλους, που βασικό της χαρακτηριστικό είναι η μεγάλη ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας.

"Σε αυτό το νέο πλαίσιο, η συζήτηση για τον μετασχηματισμό της δομής και την αναβάθμιση της πολιτικής λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αγνοήσει αυτή τη νέα πραγματικότητα", σημείωσε και τόνισε πως ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μονόδρομος. "Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ο e-ΣΥΡΙΖΑ" είπε. "Ένα κόμμα που θα οργανώνει και θα κινητοποιεί αποτελεσματικά τα μέλη του αλλά και θα παράγει δράση και πολιτική, θα δίνει περιεχόμενο και αντικείμενο καθημερινής δουλειάς, θα ενισχύει το νόημα της συμμετοχής αλλά ταυτόχρονα θα βαθαίνει και τη δημοκρατία" πρόσθεσε.

Στήριξη σε Σκουρλέτη

Στην ίδια συνεδρίαση, ο Αλ. Τσίπρας έβαλε τέλος στα σενάρια που διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στον Τύπο περί προσωπικής κόντρας με τον Π. Σκουρλέτη και περί εμφυλίου στο εσωτερικό.

"Αυτός ο δρόμος όμως είναι ο δύσκολος γιατί θέλει πολλή δουλειά, ανάληψη ρίσκου και ομοθυμία. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι μεγάλη πολυτέλεια να γυρίσουμε σε μια άχαρη και αδιέξοδη εσωστρέφεια και σε σκιαμαχίες μεταξύ μας", σημείωσε.

Τόνισε ότι οι επιθέσεις στον γραμματέα και σε στελέχη του κόμματος "δεν πρέπει να αντιμετωπιστούν αμυντικά, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας, αλλά συλλογικά, προωθητικά, με ενότητα και σαφήνεια γραμμής και αποφάσεων". Κάτι που συνυπέγραψαν όλα τα μέλη της Π.Γ.

Αποπροσανατολιστικά τα σενάρια εκλογής από τη βάση

Αναφερόμενος στα σενάρια απευθείας εκλογής του προέδρου, τόνισε πως πρόκειται επίσης για μια συζήτηση αποπροσανατολιστική και χωρίς επίδικο. "Σε ό,τι με αφορά, δεν αισθάνομαι ότι χρειάζομαι καμία εκλογή για να αποκτήσω κύρος ηγεσίας. Έχουμε κερδίσει υπό την ηγεσία μου τρεις εκλογές, ένα δημοψήφισμα και στις εκλογές που χάσαμε ο ΣΥΡΙΖΑ ψηφίστηκε από τον έναν στους τρεις ψηφοφόρους" υπογράμμισε.

Επισήμανε ωστόσο πως η συζήτηση για το νέο μοντέλο λειτουργίας του κόμματος και την εσωκομματική δημοκρατία εμπεριέχει και τον τρόπο που θα εκλέγονται στο μέλλον όχι μόνο ο πρόεδρος αλλά όλη η ηγεσία.

"Γιατί ένα θέμα είναι να αποφύγουμε την αρχηγοκεντρική λειτουργία του κόμματος αλλά ταυτόχρονα ισότιμο θέμα είναι να αποφύγουμε και μια άγονη αναπαραγωγή και ηγεμονία μηχανισμών" πρόσθεσε.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις