Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Συνεχίζεται σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεχίζεται σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Πολιτική Γραμματεία... μέρος δεύτερο σήμερα, αφού τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισαν να συνεχίσουν τη συνεδρίαση που ξεκίνησε χθες. Σύμφωνα με κομματικές πηγές τα θέματα που συζητήθηκαν χθες ήταν κυρίως οργανωτικού χαρακτήρα με στόχο την οργάνωση και τον συντονισμό των τμημάτων του κόμματος με τους τομεάρχες και την Κοινοβουλευτική Ομάδα, τις χρεώσεις και τις αρμοδιότητες των στελεχών.

Εξάλλου ήταν η πρώτη συνεδρίαση μετά από σχεδόν ένα μήνα, με την αναδιοργάνωση να είναι κάτι το λογικό, όπως σχολίαζε μέλος της Π.Γ.

Σήμερα ωστόσο η ατζέντα περιλαμβάνει τα πολιτικά θέματα, τόσο της συγκυρίας όσο και της πορείας προς την ανασυγκρότηση του κόμματος και τα επόμενα βήματα της συμπόρευσης με την Προοδευτική Συμμαχία καθώς και την ετοιμασία της παρουσίας Τσίπρα στην ΔΕΘ.

Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 12 στην Κουμουνδούρου.

Κατρούγκαλος: “Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στον χώρο της Αριστεράς χωρίς να γίνει ΠΑΣΟΚ”

Σε κάθε περίπτωση η συζήτηση για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ και την αντιστοίχησή του με την πλατιά μάζα των αριστερών και προοδευτικών πολιτών που τον στηρίζουν συνεχίζεται. Από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα μείνει στον χώρο της Αριστεράς χωρίς να γίνει ΠΑΣΟΚ.

"Δεν θέλουμε να γίνουμε ΠΑΣΟΚ, θέλουμε να διατηρήσουμε τον αριστερό μας χαρακτήρα, που είναι κρίσιμος σε μία εποχή που τα διλήμματα αναβιώνουν στην Ευρώπη και στην Ελλάδα" είπε χαρακτηριστικά. Το βασικό δίλημμα, πρόσθεσε, είναι “αν θα έχουμε νεοφιλελεύθερες πολιτικές, πολιτικές της αγοράς, ή αν θα έχουμε κοινωνική Ευρώπη”.

"Το βασικό για ένα κόμμα που θα μείνει στον χώρο της Αριστεράς, μολονότι θέλουμε να φτάνουμε μέχρι τις παρυφές της συντηρητικής παράταξης, δεν είναι να γραφτούν μόνο μέλη, αλλά να έχεις και εκείνη την εσωτερική δημοκρατική λειτουργία που θα επιτρέπει σε πολλά μέλη να συμμετέχουν" είπε σχετικά με την κουβέντα που έχει ανοίξει για τη διεύρυνση και τον ρόλο των μελών.

"Αυτή είναι η διαφορά της Αριστεράς με τα άλλα κόμματα" υπογράμμισε. Όπως σημείωσε, η Αριστερά δεν θέλει απλούς ψηφοφόρους και οπαδούς, αλλά "θέλει ανθρώπους που να μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της πολιτικής γραμμής και της υλοποιήσής της". "Σημαντικότερη είναι η ενεργή συμμετοχή του πολίτη σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής και όχι μόνο στις εκλογές" συμπλήρωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.

Ηλιόπουλος: “Δείγμα ηγεμονίας να μην φοβάσαι τις συμμαχίες”

Στη διαδικασία της ανασυγκρότησης αναφέρθηκε και ο Νάσος Ηλιόπουλος που φιλοξενήθηκε στο Κόκκινο 105.5, στην εκπομπή της Ευγενίας Λουπάκη. Όπως σημείωσε ο επικεφαλής της “Ανοιχτής Πόλης”, "πάντα η Αριστερά είχε πολιτική συμμαχιών, κάνει επιλογές που σε βάθος χρόνου βγαίνουν ή δεν βγαίνουν". "Είναι δείγμα ηγεμονίας, δείγμα αυτοπεποίθησης, να μην φοβάσαι τις συμμαχίες, (...) ακόμη περισσότερο όταν είσαι σε περιόδους κρίσης για το πολιτικό σύστημα" είπε χαρακτηριστικά.

Όπως τόνισε, η Αριστερά πρέπει να μπει μπροστά, καθώς "δεν έχει να φοβηθεί από τέτοιες συμμαχίες". Ως το πιο δύσκολο ζήτημα χαρακτήρισε το προγραμματικό πλαίσιο. "Με αυτό πρέπει να αναμετρηθούμε, όπως και με τη δική μας κυβερνητική εμπειρία, που δεν είχαμε έως το 2015. (...) Είναι τεράστιο εργαλείο στον βαθμό που θα την αξιολογήσουμε χωρίς εσωκομματικά γυαλιά και συμπάθειες, αλλά να δούμε τι δούλεψε και τι δεν δούλεψε" ανέφερε.

Το σχήμα "οργανώσεις - φρούριο" δεν δουλεύει

Σχετικά με τον χαρακτήρα των οργανώσεων ο Ν. Ηλιόπουλος υποστήριξε ότι "ένα σχήμα όπου οι οργανώσεις της Αριστεράς είναι ‘φρούρια’ που κατέχουν την αλήθεια και θα έρθει κάποιος εξωτερικά να μας αλλοιώσει και θα ενσωματωθούμε δεν δουλεύει".

Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στις περιπτώσεις όπου πολύ σκληρά κομμουνιστικά κόμματα και ηγεσίες "ενσωματώθηκαν μια χαρά και τα έκαναν όλα με τον χειρότερο δυνατό τρόπο".

"Δεν υπάρχει ζωντανό πολιτικό σχέδιο χωρίς κινδύνους, (...) η ενσωμάτωση είναι πάντα κίνδυνος, αλλά ζωντανό πολιτικό σχέδιο είναι να αμφισβητείς τον ρόλο που σου έχουν δώσει" πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL