Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C23.1°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες
17 °C
14.1°C19.6°C
3 BF 72%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.0°C16.0°C
5 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C23.8°C
2 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.0°C15.9°C
0 BF 72%
Κριτική στην απουσία αναφορών από τον Κυρ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση με τον Εμ. Μακρόν / Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα να αντιταχθεί στη Συμφωνία Ε.Ε. - Mercosur
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κριτική στην απουσία αναφορών από τον Κυρ. Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση με τον Εμ. Μακρόν / Αλ. Τσίπρας: Η Ελλάδα να αντιταχθεί στη Συμφωνία Ε.Ε. - Mercosur

Με κεντρικά συνθήματα "το περιβάλλον πάνω από τα κέρδη" και "δεν υπάρχει planet B" η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει σήμερα στις 7 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Πρεσβεία της Βραζιλίας, ενάντια στην πολιτική Μπολσονάρου που στηρίζει την αποψίλωση του Αμαζονίου.

Με ενεργό συμμετοχή αναμένεται να στηρίξει τόσο η οργάνωση της νεολαίας όσο και το κόμμα τις κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται για τις 20 και 27 Σεπτεμβρίου στο πλαίσιο της παγκόσμιας μαθητικής απεργίας για την κλιματική κρίση.

Παρέμβαση Τσίπρα

Παρέμβαση μέσω social media πραγματοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας το περασμένο Σάββατο υπογραμμίζοντας ότι οι φωτιές στον Αμαζόνιο απειλούν, "όχι κάποια μακρινή γειτονιά του πλανήτη, αλλά το κοινό μας σπίτι. Τη Γη". "Η αδιαφορία απέναντι σ' αυτή την απειλή είναι αδιαφορία απέναντι στο σήμερα και στο αύριο των παιδιών μας. Και οι ηγέτες που αγνοούν αυτή την πραγματικότητα εγκληματούν εις βάρος της ανθρωπότητας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επικρίνοντας τον πρωθυπουργό, ο οποίος δεν εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία να συνταχθεί με τις θέσεις του Προέδρου Μακρόν κατά την επίσκεψή του στο Παρίσι.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης καλεί την ελληνική κυβέρνηση να αντιταχθεί στη Συμφωνία Ε.Ε. - Mercosur, "όσο η ακραία δεξιά κυβέρνηση Μπολσονάρου αρνείται να αναλάβει τις περιβαλλοντικές της υποχρεώσεις". Με τη... δοκιμασμένη συνταγή του Ματιού απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και τις δήθεν πρωτοβουλίες του Κ. Μητσοτάκη. Ο Στ. Πέτσας παρέπεμψε στις γενικόλογες δηλώσεις Μητσοτάκη, που χαιρετίζει "τον παγκόσμιο ρόλο του Προέδρου Μακρόν στην επίτευξη της κλιματικής, στις Συμφωνίες για το Κλίμα των Παρισίων".

Φάμελλος: Η Ν.Δ. απαντά με... Μάτι

"Οι προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα για διεθνή κινητοποίηση, ώστε οι διεθνείς διπλωματικές κινήσεις για την προστασία του Αμαζονίου να εκφραστούν και ενόψει της επερχόμενης Συμφωνίας Ε.Ε. - Mercosur, αντιμετωπίστηκαν, από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με αναφορές στη Μάνδρα και το Μάτι", σχολίασε χθες Στο Κόκκινο ο αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος. Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο Κ. Μητσοτάκης "έκανε φιέστα για τον καθαρισμό του οικοπέδου αλλά δεν απαντάει στο αν θα υλοποιήσει την πρώτη δημόσια πολιτική πρόληψης πυρκαγιών". "Χρειάζονται πολλά βήματα ακόμη στην πολιτική και περιβαλλοντική ωριμότητα και όχι στην προπαγάνδα που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση της Ν.Δ.", πρόσθεσε.

Πράξεις, όχι διακηρύξεις

Ο Σ. Φάμελλος επισήμανε ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε το ζήτημα της ανάγκης κινητοποίησης της παγκόσμιας κοινότητας, με συγκεκριμένες διπλωματικές πράξεις και πολιτικές συμφωνίες, οι οποίες θα δίνουν λύση στο πρόβλημα που εξελίσσεται, και όχι με γενικόλογες δηλώσεις. "Είναι αναγκαίο οι παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις να αντιμετωπιστούν με ουσιαστική πολιτική δράση", σχολίασε. Επεσήμανε παράλληλα ότι ο στόχος είναι ευρύτερος και συγκεκριμένα η τροποποίηση του παγκόσμιου παραγωγικού μοντέλου. "Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να ζήσουμε σε έναν βιώσιμο πλανήτη, με δραστική μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και ουσιαστική προστασία της βιοποικιλότητας".

Ειδικά για τον Αμαζόνιο που καίγεται και ευρύτερα για τη Νότιο Αμερική, σημείωσε, προτάθηκε να υπάρξουν πολιτικές και διπλωματικές κινήσεις για την υποστήριξη του έργου της κατάσβεσης, καθώς και για να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση Μπολσονάρου για την αντιμετώπιση του φαινομένου της αποψίλωσης των παρθένων δασών, με στόχο την εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων. "Ο Αλ. Τσίπρας πρότεινε, τα παραπάνω ζητήματα να περιληφθούν στην επερχόμενη υπογραφή της Συμφωνίας Ε.Ε. - Mercosur (την εμπορική ένωση της Νότιας Αμερικής, που έχει σαν ραχοκοκαλιά τις Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη)", εξήγησε ο Σ. Φάμελλος.

Επισήμανε ακόμα ότι τα ζητήματα περιβαλλοντικής πολιτικής και κλιματικής αλλαγής συμπεριλαμβάνονται στη διαδικασία ανασυγκρότησης και διεύρυνσης των δομών του ΣΥΡΙΖΑ, "καθότι πρόκειται για ζητήματα που έχουν πλέον γίνει κεντρικά στην ελληνική κοινωνία, δεν αφορούν μόνο τον ΣΥΡΙΖΑ ή την Αριστερά και τον προοδευτικό κόσμο".

"ΚΑΤΗΓΟΡΩ" ΤΟΥ Ν. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΟΥ Κ. ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ

Η Αθήνα να συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Ο επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" επισήμανε την έλλειψη πρασίνου και την εγκατάλειψη των ελεύθερων χώρων, το τεράστιο έλλειμμα στην ανακύκλωση, την απουσία ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την αδυναμία των γερασμένων υποδομών της πόλης "να αντεπεξέλθουν στη συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας".

Να γίνει η Αθήνα μια πόλη που θα συμβάλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης έθεσε ως στόχο ο επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" Νάσος Ηλιόπουλος, στο πλαίσιο της ορκωμοσίας του νέου δημοτικού συμβουλίου. "H Αθήνα μπορεί και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για τις δυνατότητες που έχει μια πόλη όταν αποφασίζει να αναλάβει δράση για να αλλάξει τα πράγματα", υπογράμμισε.

Σημείωσε χαρακτηριστικά πως η κλιματική κρίση, η κλιματική αλλαγή, δεν είναι μια αφηρημένη εξέλιξη που αφορά "κάποιους απροσδιόριστους 'άλλους' κάπου μακριά από εμάς" αλλά "διαποτίζει την καθημερινότητά μας, καθορίζει την ποιότητα της ζωής μας, συνδέεται με τον τρόπο που σκεφτόμαστε το μέλλον μας".

"Η ίδια η εικόνα της Αθήνας δείχνει πόσο σημαντική και σύνθετη είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε", επισήμανε, υπογραμμίζοντας την έλλειψη πρασίνου και την εγκατάλειψη των ελεύθερων χώρων, το τεράστιο έλλειμμα στην ανακύκλωση, την απουσία ενός σύγχρονου μοντέλου διαχείρισης απορριμμάτων, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την αδυναμία των γερασμένων υποδομών της πόλης "να αντεπεξέλθουν στη συνεχή αύξηση της θερμοκρασίας".

"Την αλλαγή θα την φέρουμε μέσα από τις γειτονιές. Μαζί με τους ανθρώπους της πόλης που θέλουν να βρεθούν λύσεις για όλα τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ζούμε καθημερινά. Μαζί θα φτιάξουμε μια πόλη που θα δίνει περισσότερα στους ανθρώπους της. Μια πόλη που θα αναλαμβάνει την ευθύνη που της αναλογεί, που δεν θα κρύβει τα προβλήματα αλλά θα κινητοποιεί τους πολίτες της και θα πραγματοποιεί τομές. Μια πόλη όπου η λέξη οικολογία θα είναι στο επίκεντρο του μέλλοντός της", κατέληξε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL