Live τώρα    
12°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.4°C
4 BF 85%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.4°C13.3°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.2°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.3°C
0 BF 93%
Η ένωση του "κόκκινου" με το "πράσινο" / O δρόμος προς το μέλλον
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ένωση του "κόκκινου" με το "πράσινο" / O δρόμος προς το μέλλον

Του Πάνου Τριγάζη*

Η συζήτηση για το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αγνοεί τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες από τη μέχρι τώρα πορεία του, π.χ. ότι δοκιμάστηκε και διασπάστηκε λόγω εμμονής μερίδας στελεχών του σε έναν ανιστόρητο αντιευρωπαϊσμό. Εξάλλου, σήμερα στον κόσμο υπάρχουν πολλές Αριστερές, φαινόμενο όχι πρωτόγνωρο, άρα, ο όρος «πληθυντική Αριστερά» αναφέρεται σε πολλά σχήματα. Συνεπώς, το σωστό είναι να μιλούμε για πλουραλιστικό και κατ’ ανάγκη πολυτασικό, αριστερό και προοδευτικό πολιτικό σχηματισμό.

Τα τελευταία έξι χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διαγράψει πρωτοφανή νικηφόρα πορεία για την Αριστερά της Ελλάδας επιτυγχάνοντας τέσσερις διαδοχικές εκλογικές νίκες, από τις ευρωεκλογές του 2014 μέχρι τις δύο εθνικές εκλογές και το δημοψήφισμα του 2015. Θεοί και δαίμονες πολέμησαν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως εντός συνόρων, μίλησαν για «αριστερή παρένθεση», αλλά «το καραβάνι προχώρησε» με πολύ θετικά αποτελέσματα για τον λαό και την πατρίδα μας, τα οποία θα αξιολογηθούν καλύτερα σήμερα που η κυβέρνηση Ν.Δ. πραγματοποιεί επέλαση εναντίον τους.

Παρά τις περί του αντιθέτου προβλέψεις, το σχήμα ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία δεν συνετρίβη στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Αντιθέτως, ανέκαμψε κατά οκτώ εκατοστιαίες μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές του Μαΐου, που τα αποτελέσματά τους προκάλεσαν αληθινό σοκ στην εκλογική βάση του σχήματος. Όσοι και όσες εύχονταν ή περίμεναν την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύστηκαν με το σχεδόν 32% που πετύχαμε, διά του οποίου ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κορμός του προοδευτικού χώρου και πρώτη δύναμη της Αριστεράς στην Ευρώπη.

Ποιο είναι το μυστικό των μέχρι τώρα εκλογικών επιτυχιών του ΣΥΡΙΖΑ; Θα έλεγα ότι η υπεροχή του έναντι των παλαιών κομμάτων είναι ότι εκπροσωπεί μια νέα, σύγχρονη, ενωτική Αριστερά, που ενσωματώνει διαφορετικά ρεύματα και κουλτούρες του αριστερού και προοδευτικού κινήματος, με στόχο την οικοδόμηση της Αριστεράς του 21ου αιώνα. Αυτό κάθε άλλο παρά σημαίνει ότι διαγράφουμε τους αγώνες, τις θυσίες και τα ιστορικά επιτεύγματα των ιδεολογικοπολιτικών προγόνων μας, εδώ και περίπου δύο αιώνες. Η νέα Αριστερά, την οποία εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει μόνο επειδή κατέρρευσε ο «υπαρκτός σοσιαλισμός», ούτε επειδή χρεοκόπησε, διά της ενσωμάτωσής της στο σύστημα, η Σοσιαλδημοκρατία. Το πέρασμα από τον 20ό στον 21ο αιώνα συνοδεύτηκε από νέες πραγματικότητες σε παγκόσμιο επίπεδο, ιδιαίτερα στον οικονομικό και κοινωνικό τομέα.

Βασικό στοιχείο των σύγχρονων οικονομικών εξελίξεων είναι η πρωτοκαθεδρία της γνώσης και της πληροφορίας, ενώ την πρωτοκαθεδρία στα οικουμενικά προβλήματα έχει πάρει η κλιματική αλλαγή. Πρόκειται για ζήτημα επιβίωσης της ανθρωπότητας, ίδιας σημασίας με την πυρηνική απειλή, μετά το 1945.

Σήμερα, δεν νοείται Αριστερά χωρίς την οικολογική διάσταση, η ένωση του "κόκκινου" με το "πράσινο" δεν αποτελεί τακτικό ζήτημα, αλλά στρατηγική επιλογή για το σήμερα και το αύριο. Επιλογή που ενσωματώνει και την έννοια της προόδου για τον σύγχρονο κόσμο, την Ευρώπη και τη χώρα μας.

Εννοείται ότι στην καρδιά των αγώνων και των στόχων της Αριστεράς του 21ου αιώνα είναι ο αγώνας για τη δημοκρατία, την υπεράσπισή της, τη διεύρυνσή της και τον εμπλουτισμό των μορφών της, δεδομένου ότι ο νεοφιλελευθερισμός έχει αυξήσει σε πρωτοφανή βαθμό τις ανισότητες και έχει υποσκάψει τη δημοκρατία παντού στον κόσμο.

Τέλος, η Αριστερά του 21ου αιώνα εργάζεται για μια νέα εθνική στρατηγική, της οποίας βασικό συστατικό είναι ο αγώνας για την ειρήνη και η προάσπιση των εθνικών συμφερόντων της χώρας, με βασικό συστατικό τη διεκδίκηση ισότιμης θέσης και ρόλου της Ελλάδας στην Ε.Ε., στην βάση ενός αληθινού αριστερού ευρωπαϊσμού.

* Ο Πάνος Τριγάζης είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL