Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Στον δρόμο της ανασυγκρότησης με τη νεολαία μπροστά / Για ένα σύγχρονο, αριστερό, ρεαλιστικό σχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στον δρόμο της ανασυγκρότησης με τη νεολαία μπροστά / Για ένα σύγχρονο, αριστερό, ρεαλιστικό σχέδιο

Σε ράγες μπαίνει ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την εκπλήρωση του ιστορικού ρόλου που του ανέθεσε η ελληνική κοινωνία ως κυρίαρχου πόλου της Αριστεράς και του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Οργανωτική και πολιτική ανασυγκρότηση, άνοιγμα στους νέους, πέρασμα στην ψηφιακή εποχή, διεύρυνση και μαζικοποίηση με την ένταξη χιλιάδων νέων μελών, είναι στην ατζέντα της συζήτησης που τις αμέσως επόμενες ημέρες εκκινεί στα όργανα του κόμματος και της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Μετά την Π.Γ. το συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας

Οι συσκέψεις στον έβδομο όροφο την περασμένη εβδομάδα ήταν συνεχείς, με τον Αλ. Τσίπρα να εμφανίζεται αποφασισμένος να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις και επί της ουσίας οι διαδικασίες στον δρόμο προς το συνέδριο που θα "σφραγίσει" τη νέα σελίδα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το χρονοδιάγραμμα και τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη συζητήθηκαν την Πέμπτη στο γραφείο του Αλ. Τσίπρα παρουσία του γραμματέα Π. Σκουρλέτη, του εκπροσώπου Τύπου Αλ. Χαρίτση και του διευθυντή του γραφείου του προέδρου Μ. Καλογήρου. Έτσι, την Τρίτη θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος προκειμένου να επικυρώσει τον οδικό χάρτη. Αμέσως μετά, ίσως και την Τετάρτη, θα συγκληθεί το συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας.

Στόχος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι εντός του Σεπτεμβρίου να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι προκαταρκτικές διεργασίες και να συγκροτηθεί η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, με συμμετοχή στελεχών τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Προοδευτικής Συμμαχίας ,που θα αναλάβει συνολικά την προετοιμασία του συνεδρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, θα ξεκινήσει καμπάνια εγγραφής νεών μελών σε όλη την Ελλάδα, με το μεγάλο ενδιαφέρον να στρέφεται στη νέα γενιά.

Σταθμός το Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Εξάλλου ο Αλ. Τσίπρας είχε την Παρασκευή συνάντηση με τη Γραμματεία της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, όπου αποφασίστηκε ο κοινός βηματισμός στην πορεία της ανασυγκρότησης. Μάλιστα το Φεστιβάλ Σπούτνικ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου (27-28-29), αναμένεται να αποκτήσει αναβαθμισμένα πολιτικά χαρακτηριστικά αφού από εκεί ο πρόεδρος του κόμματος θα δώσει το σύνθημα για το πέρασμα στη νέα εποχή. Άλλωστε το Φεστιβάλ θα συμπέσει με την έναρξη της πορείας προς την ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

Με αριστερό και ρεαλιστικό σχέδιο στη ΔΕΘ ο Τσίπρας

Άλλο ένα από τα κυρίαρχα θέματα στην ατζέντα των συζητήσεων στην Κουμουνδούρου είναι φυσικά τα βήματα προς τη ΔΕΘ αλλά και η παρουσία του Αλ. Τσίπρα στο Βελλίδειο ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει από τη Θεσσαλονίκη το στίγμα της εναλλακτικής προγραμματικής πρότασης απέναντι στη νεοφιλελεύθερη διακυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ θα σκιαγραφήσει την επόμενη ημέρα για το κόμμα και τον μετασχηματισμό του.

Η κατεύθυνση που έχουν τα επιτελεία είναι από το βήμα της ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας να παρουσιάσει ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό σχέδιο αλλά και τις κοινωνικές συμμαχίες που χρειάζονται για την υλοποίησή του. Ένα αριστερό, σύγχρονο και ρεαλιστικό σχέδιο για την κοινωνία αλλά και την οικονομία. Εκ των βασικών πυλώνων αυτού του σχεδίου αναμένεται να είναι φυσικά ο "πράσινος", με την κλιματική κρίση που βιώνει ο πλανήτης με αυξανόμενη ένταση να μετατρέπεται σε ένα, ίσως το κυρίαρχο, πεδίο παρέμβασης και αντιπαράθεσης, ιδίως όσον αφορά τα αναπτυξιακά μοντέλα.

ΣΥΡΙΖΑ 2.0

Με το βλέμμα στραμμένο στους νέους και τις νέες που έδωσαν στον ΣΥΡΙΖΑ σχεδόν 37% στις εθνικές εκλογές, η ηγεσία του κόμματος προχωρά σε μια καινοτομία για τα δεδομένα της ελληνικής Αριστεράς. Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στον έβδομο όροφο της Κουμουνδούρου, δόθηκε το "πράσινο φως" για τον "ψηφιακό μετασχηματισμό" του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν στη συνάντηση, όπου συμμετείχαν και ειδικοί επί των διαδικτυακών, συγκροτείται ομάδα υπό τον Αλέξη Χαρίτση με αντικείμενο τη δημιουργία πλατφόρμας που θα δίνει τη δυνατότητα, μεταξύ άλλων, ψηφιοποίησης διαδικασιών. Διενέργεια ηλεκτρονικών δημοψηφισμάτων, συνδιαμόρφωση θέσεων, φόρουμ διαλόγου, είναι μερικές από τις σκέψεις γύρω από το πρότζεκτ. "Να στήσουμε την ψηφιακή οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που θα λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τις κομματικές διαδικασίες, χωρίς αυτές να παραμεριστούν", αναφέρει στην "Α" ανώτατο κομματικό στέλεχος.

Οι απαιτήσεις του 21ου αιώνα

"Μετασχηματισμός σημαίνει και προσαρμογή στις απαιτήσεις και τα δεδομένα του 21ου αιώνα", προσθέτει, εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθεί χώρος συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης, ιδίως σε νέους ανθρώπους που δεν βλέπουν τον εαυτό τους σε πολύωρες κομματικές διαδικασίες ατέρμονων συζητήσεων. Όπως αναγνωρίζουν ακόμα και οι πιο... "φοβικοί", τα δεδομένα της νέας εποχής ξεπερνούν σε μεγάλο βαθμό το μοντέλο των συνελεύσεων και των εσωτερικών συζητήσεων που μοιάζουν πολλές φορές ατελείωτες.

Κόρμπιν και Podemos, μοντέλα προς ανάλυση

Τα πρότυπα που συζητήθηκαν και αναλύθηκαν στο γραφείο του Αλ. Τσίπρα είναι μεταξύ άλλων η λειτουργία του Εργατικού Κόμματος στη Βρετανία και του Podemos στην Ισπανία. Όσον αφορά την περίπτωση των Βρετανών, η επικράτηση του Τζέρεμι Κόρμπιν στην ηγεσία και η αύξηση των ποσοστών του κόμματος οφείλονται σε μεγάλο βαθμό στην πρωτοποριακή δουλειά και παρέμβαση που έγινε στο Διαδίκτυο, έχοντας ως αποτέλεσμα την ένταξη δεκάδων χιλιάδων μελών κυρίως νέων ηλικιών. Αλλά και οι Podemos λειτούργησαν σε μεγάλο βαθμό μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών για τον διάλογο, ακόμα και για τη λήψη αποφάσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλ. Χαρίτσης θα πλαισιώσει την ομάδα με νέους κυρίως, που συνδυάζουν τη γνώση για την τεχνολογία αλλά και το πολιτικό κριτήριο. Τα αποτελέσματα του πρότζεκτ "ψηφιακή ανασυγκρότηση" θα είναι ορατά, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμα, έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Φυσικά, η πλατφόρμα θα αποτελέσει και ένα από τα βασικά εργαλεία της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL