Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.7°C23.4°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
22 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.6°C22.8°C
5 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ψιχάλες μικρής έντασης
25 °C
24.1°C24.9°C
0 BF 36%
Η ελευθερία επιλογής... του κώνειου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η ελευθερία επιλογής... του κώνειου

Στις φωτιές έσπευσαν για τις απαραίτητες φωτογραφίες, αλλά τη Σαμοθράκη την άφησαν στο έλεος της απομόνωσής της. Ούτε η εικόνα της χώρας τούς πείραξε, ούτε η πτώση του τουρισμού. Το μόνο που είχαν να πουν ήταν ότι θα κάνουν τα στραβά μάτια στη φοροδιαφυγή αποδεικνύοντας την αντίληψή τους για ένα κράτος συμφερόντων, φίλων και κολλητών.

Κάτι άλλωστε που φαίνεται από τους διορισμούς της κυβέρνησης στην ΕΡΤ, τις ανεξάρτητες αρχές, τη Δικαιοσύνη (που τάχα κόπτονταν προεκλογικά για την ανεξαρτησία της), στους δημόσιους οργανισμούς και τα συμβούλια. Το «επιτελικό κράτος» ολίγων και εκλεκτών ξεδιπλώνεται μπροστά μας σε όλο του το μεγαλείο.

Ο Μητσοτάκης πήγε στην Ευρώπη να συναντηθεί με τον Μακρόν. Ένα ταξίδι που μάλλον αναψυχής έγινε τελικά, αφού ο πολυδιαφημισμένος προεκλογικός στόχος τής μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων ούτε καν ετέθη. Πριν καν τη συνάντηση, τα στελέχη της Ν.Δ. προδιέγραφαν το φιάσκο ενθυμούμενοι όμορφα τσιτάτα που κολλάνε στην περίσταση: «δεν γίνονται όλα αμέσως» και «πότε είπαμε εμείς ότι θα μειωθούν αμέσως;».

Ηρεμία επικρατεί πλέον στα κανάλια, καθώς κανένας δεν διανοείται να εκμεταλλευτεί «καιροσκοπικά», ούτε τις φυσικές καταστροφές, ούτε τα δυστυχήματα που συμβαίνουν στη χώρα, για πολιτικό όφελος, αλλά ούτε και, ως όφειλε, υπηρετώντας την ενημέρωση να αναδείξει τα πίσω ολοταχώς της κυβέρνησης στις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Η ενημέρωση επανήλθε στην κανονικότητα. Καμία κριτική δεν ασκείται στην κυβέρνηση ακόμα και όταν περνάει αντικοινωνικά μέτρα, όπως την κατάργηση του 10% για τους καλοπληρωτές της ΔΕΗ, που εκτός των άλλων αποτελούσε το βασικό κίνητρο για εμπρόθεσμες πληρωμές. Τώρα που θα εκλείψει, έρχεται πιο κοντά ο στόχος της κατάρρευσής της, τον οποίο μεθοδεύει ο Κ. Χατζηδάκης, που έχει και το know how στις εκποιήσεις (βλέπε Ολυμπιακή).

Αυτοί που κατακεραύνωναν τον «κρατισμό» και τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να ελέγξουν σε απόλυτο βαθμό οτιδήποτε μιλά και αναπνέει στη χώρα. Ο Σκάι έχει υποκαταστήσει την ΕΡΤ στο κομμάτι της πολιτικής ενημέρωσης και αναδεικνύεται σε επίσημο κυβερνητικό κανάλι με καθημερινές εμφανίσεις υπουργών και υφυπουργών. Στο ΑΠΕ άρχισαν τα πρώτα κρούσματα λογοκρισίας, ενώ στη σελίδα του χρειάζεσαι λούπα για να βρεις είδηση για τον Τσίπρα ή τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ν.Δ., ως το αγαπημένο παιδί των καναλιών, νομιμοποιείται ακόμα και να ισχυρίζεται ότι δεν είναι. Ευθυγραμμισμένη με τις πρακτικές των ακραίων της Ευρώπης μεταλλάσσει τα «δικαιώματα» με μια στρέβλωση της ελευθερίας επιλογής... του κώνειου.

Οι νέοι εργαζόμενοι θα έχουν την ελευθερία να επιλέξουν, οι ιδιωτικές ασφαλιστικές ελεύθερα θα παίζουν τα χρήματά των ασφαλισμένων στο χρηματιστήριο. Η ΔΕΗ θα απελευθερωθεί το συντομότερο από το Δημόσιο, οι ανεξάρτητες αρχές από τον έλεγχο του κράτους, το άσυλο από δικαίωμα της ελευθερίας της πανεπιστημιακής κοινότητας έγινε ήδη δικαίωμα επέμβασης της αστυνομίας και του κράτους.

Και κάπως έτσι θα προελαύνουν καταστρέφοντας δομές, αποσαθρώνοντας δικαιώματα και παίζοντας το μέλλον στα ζάρια, ενώ με την αναγωγή ενός εσωκομματικού διαλόγου σε «πόλεμο» περιμένουν με αγωνία την εσωστρέφεια ως «μάννα» εξ ουρανού.

Το θέμα είναι: εμείς θα πιούμε αναντίρρητα το πικρόν ποτήριον τούτο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL