Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Γεωτεχνικοί: / Γεωτεχνικοί: Κίνδυνος για τη γεωργική γη από επιχειρούμενη αλόγιστη αλλαγή χρήσης της
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γεωτεχνικοί: / Γεωτεχνικοί: Κίνδυνος για τη γεωργική γη από επιχειρούμενη αλόγιστη αλλαγή χρήσης της

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη γεωργική γη της χώρας από την επιχειρούμενη αλόγιστη αλλαγή χρήσης της κρούει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σε επιστολή της προς τον υπουργό αναφέρεται ειδικότερα στο υψηλό ενδιαφέρον για αλλαγή χρήσης της γεωργικής γης, ιδιαίτερα δε για την εγκατάσταση ΑΠΕ (κυρίως φωτοβολταϊκών σταθμών), με τις σχετικές αιτήσεις πολιτών να κατατίθενται σωρηδόν και να ασκούνται πάρα πολλές πιέσεις στις Περιφερειακές Επιτροπές Χωροταξίας και Περιβάλλοντος που είναι αρμόδιες για τον χαρακτηρισμό της γεωργικής γης της περιοχής ευθύνης τους.

Όπως τονίζει, δημιουργούνται πολλά ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο η Πολιτεία μπορεί να επιτρέψει τέτοια μαζική εγκατάλειψη γεωργικής γης, αλλαγής χρήσης της και εντέλει ολοκληρωτικής αλλοίωσης του αγροτικού και φυσικού περιβάλλοντος.

Προτείνει στο υπουργείο άμεσα μαζί με το συναρμόδιο ΥΠΕΝ να παρέμβουν νομοθετικά και να θέσουν μέγιστο ποσοστό έκτασης στην αλλαγή χρήσης της γεωργικής γης -όχι μόνο της υψηλής αλλά και της απλής και μέσης παραγωγικότητας- τόσο σε επίπεδο αγροκτήματος τοπικής κοινότητας ή δημοτικής κοινότητα όσο και σε επίπεδο συνολικής έκτασης των αγροκτημάτων ενός δήμου, αλλά και Περιφερειακής Ενότητας.

Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι η Ομοσπονδία δεν είναι αντίθετη σε επενδύσεις φιλικές προς το περιβάλλον, ούτε αγνοεί τις προκλήσεις των καιρών, όμως έχει ισχυρές επιφυλάξεις και αντιρρήσεις στις καιροσκοπικές αντιμετωπίσεις τους.

Ειδικότερα, προτείνει τα εξής:

* Αυστηροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με την αλλαγή της χρήσης της γεωργικής γης όλων των κατηγοριών (υψηλής, μέσης και απλής παραγωγικότητας).

* Θεσμοθέτηση μέγιστων ποσοστών χρήσης της γεωργικής γης για εγκατάσταση ΑΠΕ σε επίπεδο τοπικής / δημοτικής κοινότητας, δήμου και Περιφερειακής Ενότητας κατά φθίνουσα σειρά (π.χ. 1% για τοπική / δημοτική κοινότητα, 0,5% για το σύνολο του δήμου, 0,3% για το σύνολο της Π.Ε.).

* Απόλυτη προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας χωρίς “επιτήδειες” εξαιρέσεις.

* Εξέταση των δυνατοτήτων επιλογής (π.χ. από τις περιφέρειες) άγονων δημοσίων εκτάσεων (όπως βραχώδεις εκτάσεις που δεν είναι επιλέξιμες ούτε ως βοσκότοποι και δεν επιδέχονται βελτίωσης) για δημιουργία πάρκων ΑΠΕ, τα οποία και θα μισθώσουν μακροχρόνια στις ενδιαφερόμενες εταιρείες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL