Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.2°C24.7°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.6°C28.1°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C25.9°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.8°C25.2°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
30 °C
27.9°C29.9°C
2 BF 25%
Η κατάληξη των κυβερνητικών συσκέψεων: / Η κατάληξη των κυβερνητικών συσκέψεων: Ρουμάνοι τουρίστες για τη Σαμοθράκη!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κατάληξη των κυβερνητικών συσκέψεων: / Η κατάληξη των κυβερνητικών συσκέψεων: Ρουμάνοι τουρίστες για τη Σαμοθράκη!

Δεν είναι λάθος, δεν είναι ανέκδοτο. Η κυβέρνηση θα φέρει Ρουμάνους τουρίστες στη Σαμοθράκη για να μπαλώσει την οικονομική καταστροφή που επέφερε η ανικανότητά της και είχε ως αποτέλεσμα τον δεκαήμερο αποκλεισμό του νησιού!

Αφού πέρασαν 15 μέρες από την κορύφωση της κρίσης στη Σαμοθράκη, το μόνο που σκέφτηκαν οι “επιτελείς” του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν οι Ρουμάνοι τουρίστες! Υπογραμμίζεται ότι χθες στο Μαξίμου πραγματοποιήθηκαν δύο πολυδιαφημισμένες συσκέψεις για τη Σαμοθράκη και ο πρωθυπουργός δεν συμμετείχε σε καμία από αυτές...

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έκανε καμία αυτοκριτική για τη διαχείριση της κρίσης με τον αποκλεισμό του νησιού από την υπόλοιπη χώρα και την κατάρρευση της οικονομίας και της κοινωνικής ζωής του νησιού. Αντίθετα, στην ανακοίνωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα αναφέρονται κάποια μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα και υποσχέσεις για χρηματοδότηση έργων και υποδομών. Αυτά είναι:

* Η εξασφάλιση της απρόσκοπτης τακτικής ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού με την Αλεξανδρούπολη, μέχρι 31 Οκτωβρίου 2019, οπότε και λήγει η ισχύουσα σύμβαση.

* Η βελτιστοποίηση του πλαισίου προκήρυξης για τις συμβάσεις που αφορούν στις άγονες γραμμές με καλύτερα πλοία, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας πλοίου αντικατάστασης. Σημειώνεται πάντως ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στο άνοιγμα των ακτοπλοϊκών άγονων γραμμών μέσω σύνδεσης με περισσότερα λιμάνια (π.χ. η Σαμοθράκη να μην συνδέεται μόνο με την Αλεξανδρούπολη αλλά και με Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Λαύριο μέσω άλλων ακτοπλοϊκών εταιρειών).

* Η άμεση έναρξη, ύστερα από πολλά χρόνια, των εργασιών καθαρισμού και αποκατάστασης των λιμένων Καμαριώτισσας και Θερμών. Ήδη από σήμερα διατέθηκαν για τον σκοπό αυτό τα πρώτα κονδύλια από το Υπουργείο Ναυτιλίας προς τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης. Επιπλέον επιταχύνονται τα έργα εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των λιμένων του νησιού. Πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνεται ότι η πρώτη ενημέρωση για ανάγκη καθαρισμού έγινε τον Μάιο από το Λιμεναρχείο Σαμοθράκης και τον Ιούνιο του 2019 από τον Οργανισμό Λιμένος Αλεξανδρούπολης.

* Η προσθήκη κονδυλίων ύψους 4,5 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα, που είχαν εξαγγελθεί μετά τις καταστροφές του Σεπτεμβρίου του 2017, αλλά, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ν.Δ., δεν υλοποιήθηκαν από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στα έργα συντήρησης οδικού δικτύου, ύψους 3,5 εκατ. ευρώ, που ήδη υλοποιούνται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

* Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης στο νησί με άμεση ενέργεια, την προσέλκυση Ρουμάνων τουριστών (που αποτελούν περίπου το 1/3 των επισκεπτών), κατόπιν συνεννόησης του υπουργείου Τουρισμού με το γραφείο του ΕΟΤ στη Ρουμανία και μεσοπρόθεσμα με τη δρομολόγηση νέας ακτοπλοϊκής γραμμής, Σαμοθράκης - Αλεξανδρούπολης - Λήμνου.

Χωρίς Μητσοτάκη

Στη σύσκεψη, στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε δεύτερη σύσκεψη με τη συμμετοχή του γενικού γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιου για το συντονισμού του κυβερνητικού έργου Άκη Σκέρτσου, του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, των βουλευτών Έβρου της Ν.Δ. Αναστάσιου Δημοσχάκη, Χρήστου Δερμεντζόπουλου και Σταύρου Κελέτση, του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου, του απερχόμενου δημάρχου Σαμοθράκης Αθανάσιου Βίτσα και του νέου δημάρχου Σαμοθράκης Νικόλαου Γαλατούμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL