Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.6°C17.4°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C13.8°C
2 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
11.0°C16.0°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.4°C17.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
11 °C
10.9°C12.9°C
0 BF 76%
Ρεβανσισμός στο υπουργείο Εξωτερικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ρεβανσισμός στο υπουργείο Εξωτερικών

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών δεν τηρεί ούτε τα προσχήματα στις μεταθέσεις πρέσβεων που αποφασίζονται αυτήν την περίοδο, εκθέτοντας την Ελλάδα σε σημαντικές χώρες της περιοχής. Το ανώτατο υπηρεσιακό συμβούλιο που συνεκλήθη την Παρασκευή, αποφάσισε την ανάκληση έξι (!) αποφάσεων για τοποθετήσεις πρέσβεων χωρίς εξηγήσεις. Η μία απόφαση αφορούσε τη Μόσχα όπου η πρέσβης υπηρετούσε ήδη στη χώρα και είχε επιδώσει διαπιστευτήρια πριν από μόλις δυο μήνες, ενώ τρεις άλλες, αφορούσαν βαλκανικές χώρες οι Αρχές των οποίων είχαν ήδη δώσει τη συγκατάθεσή τους (Agreement) για τους εν λόγω πρέσβεις. Οι ενέργειες αυτές ανατρέπουν τη συνήθη πρακτική σεβασμού των αποφάσεων για μεταθέσεις διπλωματικών σε σημαντικές ή/και γειτονικές χώρες, όταν μεσολαβεί αλλαγή κυβέρνησης, τουλάχιστον για ένα εύλογο χρονικό διάστημα μέχρι να "δοκιμαστούν" οι διπλωμάτες στο νέο τους πόστο.

Επιπλέον, απ' ό,τι ακούγεται, η προβλεπόμενη από τον νόμο επέκταση του ανώτατου ορίου ηλικίας πρέσβεων στα 67 θα πραγματοποιηθεί το 2020 αντί για το 2019 όπως συζητιόταν, προκειμένου να "αποστρατευτούν" ορισμένοι διπλωμάτες.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με ανακοίνωσή του καταγγέλλει την κυβέρνηση για “πρωτοφανείς διώξεις” κορυφαίων στελεχών του υπουργείου Εξωτερικών και την καλεί να “ενσκήψει με αίσθημα ευθύνης στην αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL